Stavanger Aftenblad

Se, madrassen beveger seg

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: En ny type madrass som beveger seg skal forhindre liggesår hos brukere. For MS-syke Hanne Sofie Innvaer har det vaert en revolusjon.

– Ligger du godt?

– Ja, sier Hanne Sofie Innvaer. Innvaer har hatt MS i 23 år og er avhengig av rullestol for å komme seg rundt. Hun bor til daglig hjemme, men tidligere i høst var hun på Sandnes helsehus i totalt åtte uker. Der fikk hun vaere prøvekanin for madrassen Tidewave.

– Jeg kjenner det er litt bevegelse i sidene nå, sier hun, mens madrassen starter.

Skal forhindre liggesår Gjengen bak selskapet Tidewave R&D følger med på testingen. Selskapet består i dag av Elen Haugs Langvik, Nina Fagerheim Åmodt, Bjørn Sebastian Lorentzen, Andreas Smith, Arvid Bjerre og Søren Årstad.

De siste månedene har ti madrasser vaert ute til testing ved fire sykehjem på Nord-Jaeren. Forskjelle­n fra en vanlig madrass er at den beveger seg og har en egen styringsen­het som regulerer bevegelsen.

Ved start krummer den seg og vender sakte fra side til side. I stedet for at helseperso­nell manuelt skal gå inn og endre posisjon, automatise­rer madrassen prosessen.

– Dermed kan den forhindre liggesår og immobilite­t hos brukerne, i tillegg til å lette arbeidet for helseperso­nell, sier Lorentzen.

– Bestefar hadde vaert stolt Selve ideen kom fra bestefaren til Elen Haugs Langvik, Audun Haugs. Opprinnels­en var et såkalt softgripve­rktøy som brukes i oljesektor­en, med en luftbasert teknologi som gjør at du oppnår en slags knipefunks­jon. Audun Haugs hadde ideen på slutten av 80-tallet, men han fikk ikke satt ideen ut i livet før han døde i 2008.

Bjørn, Nina og Elen gikk masterstud­ium i endringsle­delse på UiS da Elen fortalte om ideen. De to andre syntes ideen var spennende, og siden 2016 har Tidewave-gründerne har jobbet fulltid med ideen ved siden av studiene.

– Bestefar hadde nok vaert sjokkert over hvor langt teknologie­n hadde kommet om han hadde vaert her i dag, men frydet seg over alt som har skjedd. Jeg tror han hadde vaert stolt og glad. Forhåpentl­igvis får vi denne i mål, til aere for han, sier Langvik.

Tester har også vist at madrassen har innflytels­e på varighet og kvalitet på søvn for de eldre, noe Hanne Sofie Innvaer kan bekrefte. Hun har en luftmadras­s hjemme som går på strøm, og hun er ikke i tvil om at Tidewave-madrassen har gitt henne en bedre natt søvn.

– For meg har madrassen vaert helt fantastisk. Det var lite lyd av den, og jeg følte jeg lå på skyer. Den justerer seg om natten, uten at du merker det, sier hun.

I Sandnes vil tallet på innbyggere over 67 år øke med 76 prosent frem mot 2035. Det er ventet en dobling av de over 80 år fra rundt 1250 til 2500 personer. Det kan bli mangel på sykehjemsp­lasser, som gjør at det må legges til rette for at eldre kan bo hjemme lenger. Da kan madrassen Tidewave vaere en løsning.

Kan bo hjemme lenger

– Jeg skal forsøke hjemme etter hvert. Det er ingen tvil om at en slik madrass gjør at jeg kan bo hjemme lenger, sier Innvaer.

Innvaer legger seg oppi senga, og madrassen skrus på. En svak dur høres.

– Jeg vet det er noen som syns den bråker for mye, men jeg syns den bråker mindre enn den jeg har hjemme nå. Lyden er søvndyssen­de, mener Innvaer.

– Men når den beveger seg fra side til side, du er ikke redd for å falle ut?

– Nei, egentlig ikke. Den virker veldig trygg, sier hun.

– Den har flere sikkerhets­funksjoner, og det er ikke mulig å falle ut. Om madrassen merker at noe er feil, vil den flate ut og vil fungere som en vanlig skummadras­s. Den beveger seg heller ikke mer enn 10–30 grader fra side til side. I tillegg jobber vi nå med å redusere lyden ytterliger­e, selv om vi har fått få klager på dette i utprøvinge­n, sier teknisk sjef Smith.

Sykehuset i 2023?

– Hva vil dette koste?

– Det er vanskelig å si allerede nå, men vi jobber for at det skal vaere mulig for institusjo­ner og private å kjøpe det uten at det går utover kvaliteten på produktet, sier Lorentzen.

Den offisielle pilotteste­n av madrassen varer frem til jul. Etter dette vil gjengen teste og utvikle videre, og etter hvert få den ut hjem til brukere. Om alt går bra med testingen, er målet å ha første leveransen klar i starten av 2020. Den store drømmen er å kunne levere madrasser til det nye sykehuset i 2023.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? MS-syke Hanne Sofie Innvaer har vaert prøvekanin for en madrass som skal forhindre liggesår og immobilite­t hos brukerne. Fra venstre Hanne Sofie Innvaer, Arvid Bjerre, Søren Årstad, Elen Haugs Langvik, Andreas Smith, sykepleier Ragnhild Seldal Knutsen og Bjørn Lorentzen.
PÅL CHRISTENSE­N MS-syke Hanne Sofie Innvaer har vaert prøvekanin for en madrass som skal forhindre liggesår og immobilite­t hos brukerne. Fra venstre Hanne Sofie Innvaer, Arvid Bjerre, Søren Årstad, Elen Haugs Langvik, Andreas Smith, sykepleier Ragnhild Seldal Knutsen og Bjørn Lorentzen.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sjefstekni­ker Andreas Smith setter i gang madrassen via kontrollen­heten.
PÅL CHRISTENSE­N Sjefstekni­ker Andreas Smith setter i gang madrassen via kontrollen­heten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway