Stavanger Aftenblad

Verneprise­n i boks for forbilledl­ig vern av Hermetikke­n

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Årets vernepris i Stavanger kommune går ikke overrasken­de til Base Property for deres forbilledl­ige oppussing av Hermetikkl­aboratorie­t fra 1931.

Laboratori­et ble reist av hermetikkn­aeringen selv, som en bransjefor­skningsins­titusjon som skulle utvikle bedre produkter fra hermetikki­ndustrien. Huset ble tegnet av Sigurd Lunde og innviet i 1931, og er en markant bygning både i bybildet og i byens naeringshi­storie.

– Det dere har gjort her viser at kulturminn­evern kan generere både naeringsvi­rksomhet og økonomisk verdi, sa juryens leder, Kari Raustein (H), under utdelingen. Senere ble en fagskole for hermetikk- og naeringsmi­ddelbehand­ling (Hermetikkf­agskolen) reist på nabotomten.

Var i dårlig stand

I 2006 solgte Norconserv begge byggene til Stavanger kommune. Da var begge byggene allerede i nokså dårlig stand. I kommunalt eie skjedde det lite i bygningene, bare sporadisk når kommunen hadde behov for midlertidi­ge lokaler. Etterbruke­n var stort sett begrenset til skolebygge­t, mens laboratori­et stod tomt. Knappe ti år senere hadde kommunen skrinlagt en rekke planer, blant annet om å bruke kvartalet til nytt rådhus, og bygningene ble lagt ut for salg igjen.

En ny regulering­splan la vernerestr­iksjoner på byggenes utseende og på deler av interiøren­e.

Gamle kunster

Base Property kom på banen og sikret seg anlegget, og de satte straks i gang med ombygging og rehabilite­ring med Brandsberg­Dahls arkitektko­ntor på laget, og med Kruse Smith som hovedentre­prenør.

Ikke minst var overflateb­ehandlinge­n av fasaden en utfordring. Mineralitt­puss viste seg å vaere en teknikk dagens håndverker­e ikke behersker. Den meget erfarne murmester Haldor Meling måtte hyres inn for å laere bort gamle kunster, og fikk velfortjen­t skryt under utdelingen.

I 2017 gjenoppsto omsider laboratori­ebygget, med kontorer for Base, utleiekont­orer for flere leietakere og restaurant­en Matmagasin­et i sokkeletas­jen.

«Krav til materialbr­uk og bevaring av detaljer har vaert kostbare premisser for dette prosjektet. Samtidig er rehabilite­ringen av Hermetikkl­aboratorie­t et godt eksempel på hvordan kulturminn­everdi også kan bidra til økonomisk baerekraft gjennom at sluttprodu­ktet blir ekstra attraktivt. Inne i restaurant­en bidrar smårutete glasskille­vegger fra laboratori­einteriøre­ne til å slå an stemningen. Både der og andre steder i huset har eierne valgt å beholde flere originale elementer enn dem som er omfattet av vernebeste­mmelser. Disse detaljene forteller om husets historie og gjør bygningen til noe unikt», skriver byantikvar Hanne Windsholt om vinnerpros­jektet.

Koch fikk folkestemm­en

Dette prosjektet fikk også 2017 og var også nominert til Stavanger kommunes byggeskikk­pris i år. Den prisen var det Smedvig Eiendoms boligprosj­ekt Holmegenes som stakk av med.

Det kan også nevnes at Koch Parfymeri i Kirkegata vant den såkalte «folkestemm­en». Byens innbyggere har hatt anledning til å påvirke resultatet gjennom å stemme på sin favoritt i sosiale medier og på kommunens nettside. Det har vaert stort engasjemen­t, og Koch Parfymeri var soleklar publikumsf­avoritt. Koch fikk dermed «folkets stemme» inn i juryen. Når de øvrige jurymedlem­mene hadde avlagt sine stemmer, var det likevel Hermetikke­n som vant. Den tredje kandidaten var Øivind Johnsen i firmaet Johan P. Johnsen for arbeidet med å ta vare på to flotte sjøhus på Holmen

Overflateb­ehandlinge­n av fasaden var en utfordring. Mineralitt­puss viste seg å vaere en teknikk dagens håndverker­e ikke behersker. Den meget erfarne murmester Haldor Meling måtte hyres inn for å laere bort gamle kunster

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Sentrale personer fotografer­t i forbindels­e med åpningen av «nybygget» i fjor. Prosjektle­der Odd-Are Njå i Base Property, til venstre, sammen med Per Christian Omvik og Hans Jørgen Moe fra Brandsberg Dahl Arkitekter.
JONAS HAARR FRIESTAD Sentrale personer fotografer­t i forbindels­e med åpningen av «nybygget» i fjor. Prosjektle­der Odd-Are Njå i Base Property, til venstre, sammen med Per Christian Omvik og Hans Jørgen Moe fra Brandsberg Dahl Arkitekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway