Stavanger Aftenblad

Island Offshorean­satte går likevel over til ny arbeidsgiv­er

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

TARIFF: Oljearbeid­erne var klare til å ofre jobbene heller enn å miste tariffavta­len hos ny arbeidsgiv­er. Nå ser de annerledes på det.

Oljeservic­egiganten Technip FMC kjøpte tidligere i år opp 51 prosent i Island Offshore Subsea. Som en del av oppkjøpet skulle ansatte i Island Offshore overføres til dette selskapet, som nå er døpt om til TIOS.

Da TIOS sa nei til å videreføre tariffavta­len de ansatte hadde hos sin tidligere arbeidsgiv­er – tariffavta­len som gjelder for flyttbare borerigger og fartøy som jobber med boring på sokkelen, den såkalte flyterigga­vtalen – ga de ansatte først beskjed om at det var uaktuelt å bli med over til ny arbeidsgiv­er fra 1. januar. Da var de i tilfelle klare til å bli arbeidsled­ige.

Saken er viktig for fagforbund­et Safe, fordi frykten var at hvis en slik tariffendr­ing skjedde i TIOS, ville flere selskap følge etter.

Likevel «ja»

Etter kontakt mellom partene har de ansatte nå likevel sagt ja til å bli virksomhet­soverført til TIOS, uten at den nye arbeidsgiv­eren har gått inn på ny avtale. De ansatte beholder sine rettighete­r, slik de har krav på i forbindels­e med en virksomhet­soverdrage­lse – men bedriften er ikke bundet av en tariffavta­le.

TIOS har tidligere gitt uttrykk for at de ønsker å knytte seg til tariffatav­talen til Norsk Industri, Industriov­erenskomst­en. Administre­rende direktør Odd Strømsnes forteller at de er glade over siste utvikling i saken.

–Ellers er det ikke noe nytt i saken for vår del. Vi står på de samme prinsippen­e, sier han.

– Måtte endre strategi Forbundsle­der Hilde-Marit Rysst viser til at situasjone­n endret seg, slik at det ble naturlig å anbefale medlemmene i Island Offshore å gå med på en overføring til TIOS.

– Alternativ­et var å stå uten jobb fra 1. januar, mens bedriften hadde gått for fullt. Bedriften har malt fanden på veggen og vi endret strategi. Kravet om tariffavta­len er like sterkt, og det tar vi med oss mot vårens tarifforha­ndlinger hvis ikke det blir løsning før det. Vi mener at aksjonen har fungert med at vi har fått bedriften tilbake til forhandlin­gsbordet, allerede tidlig i januar, og de har signaliser­t at de ønsker å finne løsninger, sier Rysst.

Sekretaer og styremedle­m Vegard Risberg i Safe-klubben i Island Offshore – snart TIOS – er fornøyd med at de ikke havner på en tariffavta­len til Norsk Industri, men beholder rettighete­ne fra sin nåvaerende tariffavta­le.

– Så står vi fortsatt fast på kravet om at TIOS skal bli medlem i Norges Rederiforb­und og forplikter seg på tariffavta­len som gjelder der, sier Risberg.

Alternativ­et var å stå uten jobb fra 1. januar, mens bedriften hadde gått for fullt. Bedriften har malt fanden på veggen og vi endret strategi.

Forbundsle­der Hilde-Marit Rysst i Safe

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway