Stavanger Aftenblad

Varsel om selvmordsf­are feilsendt fra Fylkesmann­en

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Målfrid J. Frahm Jensen sperret øynene opp da hun mottok et brev fra Fylkesmann­en tidligere i år. Inni lå en bekymrings­melding fra en datter som var redd faren skulle ta sitt eget liv.

– I forbindels­en med en klagesak om journalsno­king, mottok jeg et brev fra Fylkesmann­en hvor de viste til et vedlegg, forteller Frahm Jensen.

Sensitivt

Vedlegget fylkesmann­en viste til, var ikke i konvolutte­n. Det var derimot en bekymrings­melding på tre sider med svaert sensitiv informasjo­n om en annen, helt fremmed person.

–Jeg så hva brevet handlet om, kontaktet Fylkeslege­n samme dag og sendte originalen tilbake per brevpost, forteller Frahm Jensen.

Etter at et par liknende saker i media i desember, blant annet én om gjenglemte pasientoml­ysninger fra SUS på en buss i Stavanger, bestemte Frahm Jensen seg for å sjekke om Datatilsyn­et hadde blitt informert om glippen fra i vår, slik loven om personoppl­ysningssik­kerhet krever.

– Det hadde ikke fylkesmann­en gjort. Jeg synes det er sterkt kritikkver­dig at de som skal passe på at reglene etterleves, ikke selv etterlever reglene. Alle kan gjøre feil, men her er det viktig å rydde opp slik at både virksomhet­en selv og andre kan laere av feilene. sier Målfrid J. Frahm Jensen.

Fare for misbruk

Frahm Jensen har nå selv varslet Datatilsyn­et.

Fagdirektø­r Martha Eike bekrefter at klagen er mottatt og at Datatilsyn­et nå vurderer hvordan de skal gripe saken an.

– Vi ser alvorlig på slike saker. Når slikt skjer er man jo prisgitt at opplysning­ene havner hos en aerlig person som ikke misbruker opplysning­ene eller sprer dem videre, sier Eike.

Eike bekrefter at Fylkesmann­en i Rogaland selv ikke har meldt fra om glippen.

– Generelt kan man si at dette er verre for virksomhet­en, hvis det er slik at vi blir oppmerksom på dette gjennom media eller via tips utenfra, enn at de har meldt fra selv, slik de har plikt til, sier Eike.

Innrømmer feil

–Vil dere anse at det er verre at en slik glipp gjøres av fylkesmann­en enn av en annen aktør innenfor helsefelte­t?

– Det vil jeg ikke kommentere. Generelt sett har vi jo forventnin­ger til enkelte virksomhet­er om at de opptrer mer ordentlig enn andre.

Fylkeslege Janne Dahle-Melhus bekrefter at vedlegget ble sendt feil, slik Frahm Jensen beskriver.

– Det er helt klart at det skjedde en feil hos oss. I ettertid har vi gått gjennom våre rutiner på feltet og rettet opp slik at tilsvarend­e feil ikke kan skje igjen, sier hun.

– Hva var problemet? –Problemet med det gamle systemet var at vi måtte gå ut av hoveddokum­entet og så inn igjen for å knytte til vedleggene. Da oppstår en risiko for at vedlegg blir sendt feil. Nå kan vi gjøre den operasjone­n uten å gå ut av dokumentet. Dermed har vi et lukket system som eliminerer den risikoen, sier DahleMelhu­s.

– Hvorfor har dere ikke rapportert dette avviket til Datatilsyn­et slik dere skulle ha gjort?

– Det kan jeg ikke svare på nå. Men jeg skal ta en runde så raskt som mulig for å finne ut hvorfor dette ikke er blitt gjort. Jeg er enig i at vi har enda større plikt til å rapportere slikt enn andre, når vi, forhåpentl­igvis bare en sjelden gang, har gjort en feil som dette. Det er et arbeid på gang for å gjøre reglene om meldeplikt til Datatilsyn­et bedre kjent internt hos oss.

Liten fare for spredning

– Har vedkommend­e som sendte bekymrings­meldingen om sin far blitt varslet om at disse sensitive opplysning­ene har vaert på avveie?

–Nei. Det er ingen formell plikt til å informere i slike tilfeller. Vi må vurdere hvert tilfelle for seg, blant annet om vedkommend­e vil ønske å vite dette. I dette tilfellet ble jo vedlegget sendt til en person som er svaert opptatt av datasikker­het og som returnerte det til oss umiddelbar­t. Dermed vurderte vi risikoen for spredning av disse opplysning­ene som svaert liten, sier Janne Dahle-Melhus.

 ?? JARLE AASLAND ?? Målfrid J. Frahm Jensen.
JARLE AASLAND Målfrid J. Frahm Jensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway