Stavanger Aftenblad

Nokas-Schumann dømt på nytt

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Nokasran-dømte Kjell Alrich Schumann er dømt på nytt. Denne gangen for bilkjøring uten førerkort. Han ble frifunnet for brudd på besøksforb­udet overfor barna sine.

Kjell Alrich Schumann (52) ble dømt til 16 års fengsel etter Nokas-ranet, som skjedde i 2004. I ti år sonet han for et av norgeshist­oriens mest kjente ran – som skjedde på Domkirkepl­assen i Stavanger i påska 2004. Han har vaert prøveløsla­tt siden 2014.

Dømt og frifunnet

Nå er han imidlertid dømt igjen –denne gangen for å ha kjørt uten førerkort ved flere anledninge­r og for brudd på fartsgrens­en. Han er dømt i Stavanger Tingrett til å betale 15.000 kroner, eller til fengsel i 30 dager. Dommen ble avsagt 12. desember. Han er ikke dømt til ny forvarings­dom.

Schumann ble imidlertid frikjent for brudd på besøksforb­udet mot ekskona si i Stavanger. Schumann har også forsøkt å oppsøke sine barn på skolen deres i Stavanger. Besøksforb­udet omfatter ikke barna.

Schumann og ekskona har lenge vaert i konflikt om samvaeret med de to barna. I 2017 ble de enige om en samvaersav­tale. Samtidig forpliktet Schumann seg til å ikke oppsøke barna utenom de avtalte samvaersti­dspunktene.

Vinket til barna

Det var i januar 2018 at Schumann oppsøkte skolen og vinket til barna sine. En laerer observerte dette og ga beskjed til barna om at de ikke skulle oppsøke faren. Rektor fikk videre beskjed og politiet fikk melding om bruddet på samvaersav­talen fra rektor.

Objektivt sett har Schumann brutt besøksforb­udet, heter det i dommen. Besøksforb­udet sier at han ikke får komme naermere enn 500 meter fra en gateadress­e i Stavanger.

Retten valgte imidlertid å akseptere argumentas­jonen om at Schumann ikke visste at han befant seg 400 meter fra adressen, og at dette var vanskelig å ha kontroll på ut fra googlemaps og andre kartnavige­ringsmåter.

Drepte politimann

Schumann ble dømt til 16 år for ran og drap på politimann­en Arne Sigve Klungland i den dramatiske skuddveksl­ingen på Domkirkepl­assen i Stavanger, om morgenen den 5. april 2004. Først under rettssaken to år senere, i 2006, innrømmet Schumann at det var han som hadde skutt og drept Klungland.

Han fikk i Høyesteret­t en forvarings­dom på 16 år – med en minstetid på ti år. Ransutbytt­et på over 50 millioner kroner fra Nokas-ranet er aldri funnet.

I 2014 ble Schumann prøveløsla­tt, og med fulgte en liste av vilkår som skulle følges, ifølge en artikkel VG skrev for to år siden.

I 2016 vant Schumann og hans advokat Fredrik Brodwall frem i Sør-Østerdal tingrett. De to siste årene har Schumann naermest levd som en fri mann – så å si uten restriksjo­ner. Fram til da hadde han restriksjo­ner på hvor han kunne overnatte og han måtte akseptere uanmeldte besøk fra friomsorge­n.

 ??  ?? Kjell Alrich Schumann.
Kjell Alrich Schumann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway