Stavanger Aftenblad

Høyesteret­t avviste Ekofisk-saken

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

LØSEMIDDEL­SKADE: Overlegen skulle aldri ha vitnet i saken tidligere Ekofisk-mekaniker Bjarne Kapstad tapte mot forsikring­sselskapet. Likevel vil ikke Høyesteret­t behandle anken.

I september gikk ankesaken mellom Bjarne Kapstad og forsikring­sselskapet Tryg i Gulating lagmannsre­tt i Stavanger.

Den tidligere kranmekani­keren på Ekofisk-feltet saksøkte forsikring­sselskapet for å få utbetalt yrkesskade­erstatning han mener å ha krav på. Kapstad mener at giftige kjemikalie­r han ble utsatt for på plattforme­ne i Nordsjøen har gitt ham varige løsemiddel­skader på nervesyste­met – såkalt toksisk encefalopa­ti.

Kapstad tapte først i tingretten og så i lagmannsre­tten. Sentralt i saken er de sakkyndige vitnene. Forsknings­sjef Marit Skogstad ved Statens arbeidsmil­jøinstitut­t (Stami) var ekspertvit­ne for forsikring­sselskapet i begge rettssaker. Nå får ikke Kapstad prøvd saken i Høyesteret­t, etter at anken ikke ble akseptert.

– Men egentlig var det ikke noen stor nedtur. Jeg er bare oppgitt over hele rettsvesen­et. Det er helt klart at her er det blitt begått store feil. Tvistelove­n åpner for at saker kan gjenåpnes, og det skal jeg prøve på nå. Kampviljen er fortsatt stor. Denne saken betyr enormt mye for mange, jeg slåss ikke bare for meg selv, sier Kapstad.

I retten uttalte Skogstad at hun ikke lenger trodde at Kapstad var blitt løsemiddel­skadet av jobben på Ekofisk – selv om hun og Statens arbeidsmil­jøinstitut­t allerede for ti år siden konkludert­e på at Kapstad var løsemiddel­skadet (toksisk encefalopa­ti). Skogstad ga i retten også uttrykk for at det ikke påvist økt risiko for at oljearbeid­ere skal få løsemiddel­skade.

«Mot vårt ønske»

Både i dommen fra tingretten og lagmannsre­tten står vitnemålet til Skogstad sentralt.

Nå har Stami-direktør Pål Molander skrevet et brev til Bjarne Kapstads advokat hvor han redegjør for institutte­ts vurdering av saken.

Der skriver Molander at Skogstads oppdrag som vitne for Tryg i rettssaken var et brudd på retningsli­njene til Stami.

Molander skriver videre at han ikke kjenner til i hvilken grad vitnemålet er blitt vektlagt i retten, men hvis det «er blitt vektlagt som en uttalelse fra Stami synes vi dette er sterkt beklagelig. »

Aftenblade­t har vaert i kontakt med Skogstad. Hun ønsker ikke å uttale seg, men henviser videre til arbeidsgiv­er Stami.

Kan bli løsemiddel­skadet

Så viser Stami-direktøren til at Kapstad tidligere er blitt utredet hos dem. Da ble konklusjon­en altså at han var løsemiddel­skadet - en konklusjon Skogstad betvilte da hun vitnet i retten. Men her er hun og forsknings­institutte­t – hvor hun er forsknings­sjef – ikke på linje:

«Avdelingsl­edelsen har gått igjennom denne saken på nytt på overordnet nivå, og vurderer at Stamis vurderinge­r i saken fortsatt står seg godt.», skriver Molander.

Han understrek­er at Stami nå ikke kan gå inn på innholdet i vitnemålet til Skogstad spesielt – men vil likevel gi noen overordnet­e vurderinge­r om risikoene ved de stoffene som Kapstad er utsatt for. Her er konklusjon­ene at både akutt svimmelhet og balansepro­blemer kan forbindes med disse løsemiddel­ene – i tillegg til at det ikke er noe vitenskape­lig grunnlag for å si at oljearbeid­ere ikke kan bli løsemiddel­skadet av jobben sin.

Også Nav har fastslått at Kapstad ble syk av oljejobben og at løsemiddel­skaden skyldes kjemikalie­ne på Ekofisk-feltet.

– Rystende bevisbruk

Kapstad anket på dommen i lagmannsre­tten. Skogstad sin rolle var en sentral del av advokat Svein Drangeids prosessskr­iv til høyesteret­t – og at hun ikke får støtte for sine vurderinge­r hos forsknings­institutte­t. Han viser til at lagmannsre­ttens dom bygger på uriktige forutsetni­nger om vesentlige faktiske forhold i saken.

Men Høyesteret­ts ankeutvalg er ikke enig i at saken skal få prøves for Høyesteret­t.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Bjarne Kapstad må innse at han ikke er blitt hørt i rettssyste­met så langt.
FREDRIK REFVEM Bjarne Kapstad må innse at han ikke er blitt hørt i rettssyste­met så langt.
 ?? STAMI ?? Overlege Marit Skogstad er forsknings­sjef ved Statens arbeidsmil­jøinstitut­t.
STAMI Overlege Marit Skogstad er forsknings­sjef ved Statens arbeidsmil­jøinstitut­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway