Stavanger Aftenblad

Utslippsfr­ie hurtigbåte­r kommer, Norled er i førersetet

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SKIPSFART: Rederiet Norled, sammen med fire samarbeide­nde selskaper, er tildelt

10,5 millioner kroner til utvikling av nullutslip­ps hurtigbåte­r. Om et par år kan de vaere klar for markedet.

Det er prosjektet Pilot E som tildeler de fem selskapene midler til å utvikle nullutslip­ps hurtigbåte­r. Pilot E er et samarbeid mellom Forsknings­rådet, Innovasjon Norge og Enova.

De fem aktørene har arbeidet med prosjektet i ett års tid.

21 mill. i utvikling

– Utviklings­prosjektet har en kostnad på 21 millioner kroner, nå får vi halvparten av staten. Senere vil det også påløpe midler til bygging av båtene, sier Erik Ianssen i Selfa til Aftenblade­t.

Han sier tildelinge­n bidrar til at arbeidet skyter fart.

– Stortinget har vedtatt at ferjer og hurtigbåte­r skal vaere utslippsfr­ie, men det har ikke vaert teknologi til å gjennomfør­e vedtaket. Nå får vi penger til å utvikle teknologen, ennå er det mange detaljer som skal på plass, sier Ianssen.

I markedet fra 2022

Aktørene skal det neste året utvikle, forbedre, kvalitetss­ikre og få godkjent alle deler av denne nyutviklin­gen i løpet av 2019, slik at fartøyene kan tilbys i markedet fra 2020.

Rederiet Norled har allerede bygget verdens første elektriske ferje og er tildel kontrakten for verdens første hydrogenfe­rje.

– Som det ledende rederiet på hurtigbåte­r i Norge, og verdens femte største hurtigbåto­peratør, blir dette et nødvendig og viktig steg for oss, sier Sigvald Brevik, teknisk direktør i Norled.

Opp mot 45 knop

Den nye typen hurtigbåte­r vil ha følgende kjennetegn: y Vil kunne seile mellom 25 og

45 knop. y Vil ha foiler som løfter fartøyet ut av vannet, noe som reduserer skrogmotst­and. y Vil seile uten utslipp av CO , NOX og SOX. Energien til fremdrift vil komme fra nettstrøm via batterier, eller fra strøm produsert av brenselsce­ller om bord som drives på hydrogen y Fartøyet vil ha ca. 45 prosent mindre energiforb­ruk enn dagens fartøy per passasjerk­ilometer. y Vil kunne ha varierende størrelse og passasjerk­apasitet til å kunne frakte fra 100 til 300 passasjere­r.

Når båtene eventuelt blir å se i Ryfylkebas­senget, vil avhenge av om teknologiu­tviklingen holder følge med anbudsfris­tene til Rogaland fylkeskomm­une.

 ??  ?? Slik kan den nye nullutslip­ps-hurtigbåte­n bli seende ut. Første båt kan vaer klar i 2020.
Slik kan den nye nullutslip­ps-hurtigbåte­n bli seende ut. Første båt kan vaer klar i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway