Stavanger Aftenblad

Dette må du vite om kampen mellom Faroe og DNO

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Hvorfor vil DNO legge 6,6 milliarder på bordet for et lite oljeselska­p i Stavanger, og hvorfor gjør Faroe alt i sin makt for å unngå at det skjer?

Her er åtte spørsmål og svar om striden mellom de to.

Hva har skjedd?

I slutten av november la oljeselska­pet DNO inn et bud på alle aksjene i konkurrent­en Faroe Petroleum, som verdsetter selskapet til 6,6 milliarder kroner. Da hadde det lenge vaert spekulert i at et slikt bud ville komme. Faroe mener dette er et fiendtlig oppkjøpsfo­rsøk og forsvarer seg med nebb og klør. DNO sitter allerede på 28,23 prosent av aksjene i Faroe etter et oppkjøpsra­id i vår.

Hva er siste utvikling?

I forrige uke tok saken en vending da Faroe byttet sine andeler i tre felt under utbygging mot andeler i fire felt i produksjon med Equinor. Det ble spekulert i at dette ble gjort for å gjøre selskapet mindre attraktivt for DNO, men det ble kontant avvist av Faroe. Onsdag denne uken sendte DNO-ledelsen ut en melding om at det originale budet oppretthol­des til tross for det de mener var en dårlig byttehande­l.

Hvorfor vil DNO ha Faroe?

DNO ble etablert i Oslo i 1971, men fra 1998 hadde selskapet all sin virksomhet i Midtøsten. Regionen er imidlertid ustabil, og derfor ønsket DNO å gjøre comeback i Nordsjøen. Sommeren 2017 ble oljemyggen Origo Exploratio­n kjøpt opp og det nye selskapet DNO Norge etablert. Ambisjonen var å vokse raskt gjennom nye oppkjøp, men det har tatt tid. Faroe er et oljeselska­p på vei oppover og passer derfor godt inn i DNOs strategi.

Hvorfor vil ikke Faroe bli en del av DNO?

Faroe har selv vokst kraftig på norsk sokkel de siste årene og har spennende prosjekter på gang. De ønsker å stå på egne bein og utvikle selskapet videre. Samtidig anses budet fra konkurrent­en DNO som et fiendtlig oppkjøpsfo­rsøk. I tillegg hevdes det at budet ikke gjenspeile­r den reelle verdien.

Frontene er steile – hva krangler de om?

Det meste. Her er noen hovedmomen­ter:

Mens Faroe mener budet er for lavt, hevder DNO at det er svaert godt.

DNO uttrykker frykt for at Faroe ikke har kapasitet til å gjennomfør­e Brasse-utbygginge­n på en god måte, men Faroe-sjef Helge Hammer hevder de har full kontroll.

Byttehande­len i forrige uke. DNO-ledelsen slakter Faroe for å ha byttet bort «kronjuvele­r» uten å spørre aksjonaere­ne, mens Faroe mener det er en svaert god avtale som gir selskapet bedre balanse mellom produksjon og prosjekter.

DNO mener Faroe-aksjen har hatt en svak utvikling, mens Faroe mener kursen har utviklet seg bedre enn man kunne forvente.

Hva betyr oljeprisen?

Den siste tiden har oljeprisen falt kraftig. I midten av oktober kostet et fat nordsjøolj­e mer enn 80 dollar, men i dag er prisen bare drøyt 60 dollar. Faroe-ledelsen mener DNO utnytter det siste fallet til å by mindre enn selskapet egentlig er verdt.

Hvor lenge kan det pågå?

DNO har gitt aksjonaere­ne frist til 2. januar klokken 13.00. Da må de svare på om de aksepterer budet eller ikke. Fristen kan imidlertid utsettes, men maksimalt til 60 dager etter at budet ble gitt. Etter dette kan DNO ikke legge inn nytt bud før det har gått ett år.

Er Faroe til salgs?

Ja. Selskapet er notert på børsen i London og dermed per definisjon til salgs. Men selskapet mener et eventuelt salg må skje til riktig pris og har sterkt anbefalt sine aksjonaere­r å takke nei til DNO-tilbudet.

 ??  ?? Aftenblade­ts oppslag om konflikten torsdag.
Aftenblade­ts oppslag om konflikten torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway