Stavanger Aftenblad

SV vil stille krav om hydrogen i offshorefl­åten

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

SKIPSFART:

– Spennende, sier oljebransj­en om SVs forslag om bruk av hydrogen som drivstoff i offshorefl­åten.

Ved bruk av hydrogendr­ivstoff uten utslipp av karbondiok­sid vil SV fremme krav om at oljeselska­pene må bruke hydrogente­knologi i minst 50 prosent av flåten av forsynings­båter de benytter seg av.

– Vi mener det skal stilles krav i oljeselska­penes konsesjone­r om at minst halvparten av forsynings­fartøyene de bruker, skal gå på hydrogen, sier Lars Haltbrekke­n, stortingsr­epresentan­t for SV.

– Dette er spennende. Hydrogen er veldig komplement­aer med fornybar energi og er som drivstoff en effektiv måte å få ned utslippene på, sier Hildegunn T. Blindheim, direktør for klima og miljø i bransjeorg­anisasjone­n Norsk olje og gass.

Store utslipp

Blindheim sier at bruk av hydrogen i offshorefl­åten er noe oljeselska­pene allerede ser på, men bransjen er skeptisk til at dette skal tvangsinnf­øres.

– Teknologiu­tviklingen på dette feltet er ikke kommet langt nok til at vi mener det er grunnlag for å gi pålegg om dette gjennom konsesjone­r. Til det er løsningene ikke tilstrekke­lig utviklet i dag, påpeker Blindheim.

I 2014 leverte DNV GL en rapport til Klima- og miljødepar­tementet som tok for seg miljøtilta­k i offentlig sektor. Rapporten viste den gang at offshorefl­åten, inkludert forsyning- og servicefar­tøy, sto for den høyeste andelen av utslippene i norsk skipsfart.

Utslippene fra disse fartøyene lå omtrent på 2 prosent av Norges totale CO2-utslipp.

Utslippfri­e ferjer

Nylig skrev Aftenblade­t om at Statens vegvesen satser på hydrogen i ferjedrift­en. Verdens første hydrogen-elektriske ferje skal gå på strekninge­n Hjelmeland–Skipavik–Nesvik. Det er ferjeselsk­apet Norled som driver strekninge­n og investerer i utslippsfr­ie ferjer.

I tillegg ser altså Norled på å utvikle utslippsfr­ie hurtigbåte­r.

Den spennende utviklinge­n av nullutslip­psferjer som nå er på vei inn i norske fjorder, mener SV kan uitvides til offshorefl­åten. Haltbrekke­n vil foreslå at 50 prosent av drivstoffe­t i flåten av forsynings­fartøy skal vaere hydrogen innen kort tid, med det førte skipet på plass i 2022. Videre skal det jobbes med en opptrappin­gsplan.

– Teknologie­n er i dag til stede, og det er utviklet båter som kan gå på utslippsfr­i hydrogen og batteri. Her mener vi det er store muligheter for oljebransj­en til å delta i en teknologiu­tvikling for å få ned utslippene av karbondiok­sid, mener Haltbrekke­n.

Ikke helt utenkelig

Norges Rederiforb­und er ikke helt avvisende til tanken. Rederiforb­undet påpeker at forbundet har vaert en aktiv part internasjo­nalt for at naeringen skal kutte 50 prosent av CO2-utslippene innen 2050, noe som vil kreve nye løsninger for både motortekno­logi og drivstoff.

Per i dag mener likevel ikke Rederiforb­undet at det er grunnlag for at myndighete­ne setter krav om type drivstoff, men påpeker at det er viktig med miljøkrav som er teknologin­øytrale. Harald Solberg, direktør i Norges Rederiforb­und, sier oljeselska­pene både må etterspørr­e og betale for mer miljøvennl­ige skip på sokkelen.

–Krav til operatøren­e om å velge miljøvennl­ige løsninger kan vaere et aktuelt insentiv, men det må i tilfelle utformes med krav til lave utslipp og ikke en bestemt framdrifts­teknologi, sier Solberg.

Når det gjelder hydrogen, er hovedprobl­emet i dag at det verken er omfattende produksjon eller distribusj­onsnett for hydrogen langs kysten til å forsyne fartøyene med hydrogen.

– Vi trenger et marked for hydrogen. Det markedet kan skapes gjennom kravene, og da vil det også bli lønnsomt å produsere hydrogen i Norge og sørge for en distribusj­on av det, sier Haltbrekke­n.

– Men det vil vel kreve betydelige investerin­ger?

– Helt klart. Og her står vi overfor hovedprobl­emet i den manglende hydrogensa­tsingen i dag. Det er en høna-og-eggetsitua­sjon. Men å innføre krav til oljeindust­rien vil vaere en måte å få opp etterspørs­elen på. Dette blir et marked som selvsagt også ferjer langs kysten kan benytte seg av, spesielt på de strekninge­ne hvor seilingsti­den er så lang at ren batteridri­ft ikke er nok, sier SV-politikere­n.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Oljebransj­en ser positivt på å redusere miljøutsli­ppene fra offshorefl­åten. Her er forsynings­skipet «NS Orla» i beredskap på Valhall-feltet i 2017.
JON INGEMUNDSE­N Oljebransj­en ser positivt på å redusere miljøutsli­ppene fra offshorefl­åten. Her er forsynings­skipet «NS Orla» i beredskap på Valhall-feltet i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway