Stavanger Aftenblad

Det konservati­ve partiet står midt i en politisk borgerkrig

- Elisabeth Svane Aftenblade­t/Politiken

ANALYSE: De britiske konservati­ve er splittet i alle retninger. Problemet er bare at det ikke er noe nytt. Og det er heller ingen klar løsning i sikte.

Theresa Mays lederskap i Det konservati­ve partiet startet med kaos og splittelse. Og det er fortsatt i kaos og splittelse. Derfor har man også endt opp med nettopp kaos.

Selv om May torsdag bekreftet det hun hadde sagt under det lukkede møtet onsdag kveld – at partiet vil gå til neste valg uten henne som partileder – er det ingen tegn på hvordan partiet skal komme seg ut av det som startet som en politisk krise om EU-politikken, og som i dag minner om en borgerkrig. Og om Theresa May på noe vis hadde håpet at hennes seier over motstander­ne onsdag ville stanse krisen, så måtte hun straks innse at det ikke var tilfelle.

Jacob Rees-Mogg, en av hovedfigur­ene i det interne opprøret mot partileder­en, er en karismatis­k, ultrakonse­rvativ skikkelse utdannet på eliteskole­n Eton, og en førende brexiteer i European Research Group (ERG), en konservati­v forsknings­gruppe som har markert seg som motstander av britisk EU-medlemskap. Rees-Mogg var raskt foran TV-kameraene minutter etter onsdagskve­ldens avstemning og snakket om det store nederlaget May hadde lidd ved å få 117 stemmer mot seg. Opprørsled­eren sa ikke ett ord om at hun tross alt hadde 200 stemmer i ryggen.

Torsdag kom han så med krav om at Theresa May bør oppsøke dronningen med det samme og melde sin avgang, uten å vente. De samme tonene kom fra tidligere brexitmini­ster Dominic Raab, som også har markert seg som en sterk motstander av britenes EU-medlemskap.

Jo lengre tid hun blir sittende, jo større sjanser har Labours partileder Jeremy Corbyn for å bli statsminis­ter, hevder Raab, som også sa at han hadde vansker for å se hvordan Theresa May skulle kunne lede partiet i ukene og månedene som kommer.

– De stopper aldri. Aldri. Etter verdens undergang vil det ikke vaere noe igjen, annet enn maur og konservati­ve parlaments­medlemmer som klager over EU og sin politiske leder, lød motsvaret fra juniormini­ster Alistair Burt, som har markert seg som en remainer, altså tilhenger av britisk EU-medlemskap, og som dermed står langt unna Jacob Rees-Mogg og de øvrige brexitfork­jemperne.

Dyp krise

Den politiske debatten i Storbritan­nia har alltid vaert barsk, og politiske ledere er blitt felt tidligere. Men nå er krisen så dyp at flere stiller spørsmål ved om partiet kan fortsette som ett samlet parti. I løpet av de siste dagene har flere eldre konservati­ve vaert ute med advarsler om en direkte splittelse av partiet.

En av dem er William Hague,

 ?? HENRY NICHOLLS, REUTERS/SCANPIX ?? Theresa May startet sin regjerings­tid med å slå fast at hun ville levere det brexit som hun opprinneli­g var imot.
HENRY NICHOLLS, REUTERS/SCANPIX Theresa May startet sin regjerings­tid med å slå fast at hun ville levere det brexit som hun opprinneli­g var imot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway