Stavanger Aftenblad

By mot land det nye politiske skillet

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Steve Bannons oppskrift for å skape et varig populistis­k flertall er å kombinere krefter fra venstre og høyre.

Dette var årsaken til at Bannon dro til Italia i år, der partier som represente­rer de to ytterkante­ne, gikk inn i en styrende allianse. Derfor håper Bannon å hale tilhengere av den venstreori­enterte Bernie Sanders vekk fra Demokraten­e. Frankrike er det neste landet hvor vi kan få se framvekste­n av en ny venstre–høyre-populisme.

Føler seg ignorert og sett ned på

Så langt har «de gule vestene» i Frankrike manglet både et parti, struktur og lederskap. Men lister med krav har sirkulert rundt om. Innerst inne har de en urealistis­k fantasi, som for eksempel en øvre skattegren­se på 25 prosent kombinert massiv økning i sosiale ytelser. Det slående med disse manifesten­e er at de kombinerer tradisjone­lle ønskeliste­r fra både høyre- og venstresid­en. Da er det ikke rart at naer 90 prosent av de som støtter partier på ytre høyre og ytre venstre, også støtter denne bevegelsen. Bare 23 prosent av tilhengern­e av president Macrons sentrumspa­rti gjør det samme.

«De gule vestene»-opprøret har også spredt seg til Belgia, der den skjøre regjerings­koalisjone­n har kollapset, i stor grad på grunn av immigrasjo­nspolitikk­en. Men også der baerer protestene fram en følelse av generell misnøye fra både høyre og venstre. På samme måte som i Frankrike, USA og Storbritan­nia ser det ut til å vaere landsbygda som slår tilbake mot urbane eliter.

Riften mellom relativt høyere utdannete bybefolkni­nger og relativt lavere utdannete i landdistri­ktene ser ut til å ha blitt den nye skillelinj­en i vestlig politikk. Overalt føler «outsiderne» seg ignorert og sett ned på; overalt føler de en dyp motvilje mot elitene i storbyområ­dene. Det handler delvis om klasse, delvis om kultur, men også i betydelig grad om økonomi.

Det meste snudd på hodet

The Brookings Institutio­n har vist at siden finanskris­en i 2008, har 72 prosent av sysselsett­ingsgevins­ten i USA gått til de 53 største storbyområ­dene. For å forstå den strukturel­le delingen dette medfører, ha i mente at alle byene i USA samlet har 62,7 prosent av befolkning­en, men bare utgjør 3,5 prosent av landareale­t. The Wall Street Journal har pekt på at skjebnen i forholdet mellom by og land er blitt snudd på hodet. I 1980-årene var byene dysfunksjo­nelle og herjet av kriminalit­et, og de kjempet for å forhindre at folk flyttet ut. I dag blomstrer storbyene, de opplever økonomisk vekst og er relativt trygge, mens det landlige USA herjes av problemer. Denne by-mot-land-splittelse­n ser vi også i Frankrike, Italia, Storbritan­nia og i mange andre vestlige land.

Og dette blir trolig verre. Økonomene Daron Acemoglu og Pasqual Restrepos forskning antyder at roboter faktisk reduserer sysselsett­ingen med seks arbeidere per ny maskin. Videre finner Acemoglu og Restrepo at i USA har roboter stort sett er blitt tatt i bruk i Midtvesten og i Sørstatene. Mens storbyområ­der vanligvis har rike og voksende virksomhet­er innen kreative og tjenesteyt­ende naeringer, er det mindre sannsynlig at det landlige USA får sin del av sentre innen teknologi, underholdn­ing, jus og finans. I en landlig del av Midtvesten er den typiske sysselsett­ingen innen offentlig sektor og halvoffent­lige helsetjene­ster.

Ingen har noe godt svar

Folk i disse områdene blir ofte beskrevet som irrasjonel­le ved stemmeurne­ne. I USA stemmer de imot programmer som hjelper dem, og for et parti som lover skattekutt for de rikeste og kutt i stønader til arbeiderkl­assen (altså dem selv). Thomas Edsall i The New York Times peker på at Republikan­ernes skattelett­else i 2017 subsidiere­r selskaper som går over til roboter. I Europa vedtas motstriden­de forslag fra høyre og venstre. Dette gjenspeile­r en mer generell angst, en blind søken etter noen som kan love dem en bedre framtid.

Tom Brokaws bok «The Greatest Generation» fra

1998, er fullpakket med historier om menn uten høyere utdanning som levde langt unna de store byene. Dette var «det ekte Amerika». Lignende regioner i Frankrike ble engang kalt «la France profonde» – «det dype Frankrike». I dag er de gjennomsyr­et av fortvilels­e.

I den nye boken «21 Lessons for the 21st Century» peker den israelske historiker­en Yuval Harari på at de tre mektigste ideologien­e i det 20. århundret – fascismen, kommunisme­n og den demokratis­ke kapitalism­en – satte det vanlige mennesket i sentrum og lovet ham eller henne en strålende framtid. Men i dag ser det ut som om vi mest har behov for en håndfull smartinger som, ved hjelp av datamaskin­er og roboter, kan sette kursen for framtiden.

Så i Frankrike, Storbritan­nia og USA spør det vanlige mennesket som ikke har en fancy grad, som ikke deltar i de store debattene, og som heller ikke har kapital eller kontakter – hva skjer med meg da?

Dette spørsmålet har ingen et godt svar på.

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

 ?? PHILIPPE WOJAZER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? «De gule vestene»-bevegelsen i Frankrike støttes av nesten 90 prosent av tilhengern­e til partier på både ytre høyre og venstre. De er fortvilte og opplever hjelpeløsh­et – og har urealistis­ke krav om både store skattelett­elser og store økninger i sosiale ytelser. Her diskuterer noen av dem den siste tv-talen til president Macron, i byen Gallion nordvest i landet.
PHILIPPE WOJAZER, REUTERS/NTB SCANPIX «De gule vestene»-bevegelsen i Frankrike støttes av nesten 90 prosent av tilhengern­e til partier på både ytre høyre og venstre. De er fortvilte og opplever hjelpeløsh­et – og har urealistis­ke krav om både store skattelett­elser og store økninger i sosiale ytelser. Her diskuterer noen av dem den siste tv-talen til president Macron, i byen Gallion nordvest i landet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway