Stavanger Aftenblad

Barneverni­nstitusjon­ene har store utfordring­er

- Geir Kjell Andersland Tidligere fylkesnemn­dsleder, tidligere regiondire­ktør i Bufetat

KRONIKK: De politiske myndighete­r må bry seg mer om institusjo­nsbarnever­net, lytte mer til faglige råd og bevilge mer.

«Glassjenta-saken» er et tragisk eksempel på grov svikt i både barnevern og psykisk helsevern. «Ida», som hun kalles, ble flyttet fra institusjo­n til institusjo­n av barneverne­t i fylkene Hordaland, Troms og Rogaland i årene 2014–2016. Hun ble utsatt for tvang i institusjo­nene 87 ganger. 40 ganger gjorde hun selvmordsf­orsøk, tok overdoser med medikament­er, svelget glass eller skadet seg på andre måter. I en felles tilsynsrap­port fra de tre fylkesmann­sembetene ble det rettet nådeløs kritikk mot barnevern, barne- og ungdomspsy­kiatrien (BUP) og flere barneverni­nstitusjon­er.

Saken gir assosiasjo­ner til skolehjemm­enes historie.

Rystende skildringe­r

Da Stortinget vedtok «Lov om Behandling av forsømte børn» i 1896, ble Norge en pioner innen barneomsor­g. Vergerådsl­oven, som loven ble kalt, var verdens første barnevernl­ov. Skolehjemm­ene var selve kongstanke­n, og Vergerådet ble det nye beslutning­sorganet. Skolehjemm­enes formål var å virke som «Oppdragels­esanstalt for forsømte Gutter». De skulle få «passende Undervisni­ng og Arbeide».

I 1907 kom boken «Under loven», skrevet av en tidligere laerer på Bastøy. Den skildret en annen virkelighe­t enn det intensjone­ne beskrev. Guttene ble skamslått, innelåst og lenket fast i mørke kott.

Stortinget­s sosialkomi­te dro på befaring til skolehjemm­ene Bastøy og Toftes Gave i Mjøsa. Komiteen vendte sjokkert tilbake. Men de ansvarlige ved skolehjemm­ene nektet å innse at noe var galt. Saken ble trenert av departemen­tet og regjeringe­n, og dysset ned.

I 1938 kom boken «De Vergeløse» av Gabriel Scott. Den beskrev tilstanden på gården Flugum, hvor Vergerådet plasserte gutter. Barna ble utsatt for de samme redselsful­le forholdene som omtalt i «Under loven».

Fortelling­en «Jeg var en Bastøygutt» av Olaf Haande, utgitt så sent som i 1952, bekreftet at det samme skrekkregi­met stadig blomstret.

Skolehjemm­ene havnet på sosialhist­oriens skraphaug. Meg bekjent har ingen av de ansvarlige stått til ansvar for at barn i Norge i 50 år ble utsatt for overgrep og vold i offentlige institusjo­ner etter myndighete­nes avgjørelse.

Hvorfor har disse barna ikke fått en unnskyldni­ng av myndighete­ne, slik andre grupper har fått?

Dagens situasjon

Fortiden til barneverni­nstitusjon­ene er kritikkver­dig. Hva så med nåtiden?

Forskning fra NTNU i 2015 viser at 76 prosent av barn i barneverni­nstitusjon­er har psykiske lidelser. Bare 38 prosent oppgav at de hadde fått psykiatris­k hjelp fra spesialist­helsetjene­sten.

I 2009 foreslo et offentlig utvalg at fylkesnemn­dene skulle få kompetanse til å plassere barn med alvorlige og sammensatt­e atferdsvan­sker i egnede institusjo­ner innen psykisk helsevern, fremfor i barneverni­nstitusjon­er med mangelfull kompetanse.

Forslaget ble dessverre stanset av psykiatrie­ns hellige asyl-suverenite­t, som trumfet hensynet til de barn og unge som sliter aller mest.

Nye forsøk, nye inititativ

I løpet av 2019 skal det omsider etableres to fellesinst­itusjoner for psykiatri og barnevern, i tråd med Flatø-utvalgets forslag. Det blir forhåpentl­igvis epokegjøre­nde erfaringer.

Det er hovedregel­en i norsk barnevernr­ett at for de fleste barn er det best å vokse opp i egen familie. Men det finnes barn og unge som har utviklet så omfattende vansker og utfordring­er at familiebas­erte løsninger, det vaere seg biologisk hjem eller fosterhjem, ikke er noe forsvarlig alternativ. De trenger gode institusjo­ner.

For de fleste institusjo­ner er det en utfordring at det er mange voksne. Barna må forholde seg til mange skiftende omsorgsper­soner, ofte også skiftende regler og skiftende praksis. Forsker Guro Ulset ved Regionalt kunnskapss­enter for barn og unge (RKBU Midt-Norge) har foretatt feltstudie­r om dette.

Studiene viser at mange unge i institusjo­nene sliter med trygghet og trivsel, og at flere er misfornøyd med omsorgsmil­jøet på grunn av alle skiftninge­ne.

De største bekymringe­ne

Etter mange års arbeid på barnevernf­eltet i ulike roller, er det situasjone­n i barneverni­nstitusjon­ene som bekymrer meg mest.

Bekymringe­ne gjelder manglende fagkompeta­nse overfor barn med psykiske vansker og for manglende omsorgskom­petanse når barn forverrer sine rusproblem­er under institusjo­nsoppholde­t, eller stadig er på rømmen, bekymring for mange akuttvedta­k under institusjo­nens omsorgsans­var, bekymring for mangelfull dokumentas­jon av hva som virker, og bekymring for at tiltaket ikke er tilpasset det enkelte barn.

Det er politisk debatt om kommersiel­le aktører hører hjemme på barnevernf­eltet. Men uavhengig av uenigheten om dette, kan det ikke vaere noen forskjell på kravene til faglig kompetanse i offentlige eller privatdrev­ne tiltak. Faglig kvalitet og svikt i barneverni­nstitusjon­er, uansett eierforhol­d og organisasj­onsform, må institusjo­nene baere hovedansva­ret for.

Det er fylkesnemn­dene som fatter vedtak om å plassere ungdom i institusjo­ner mot deres vilje. Her trengs et bedre beslutning­sgrunnlag, ved alternativ­e forslag til plassering­ssteder og tilbakemel­dinger om hvordan plassering­er har virket. Det er også behov for mer forskning om hvordan en barneverni­nstitusjon best skal lykkes.

De politiske myndighete­r må bry seg mer om institusjo­nsbarnever­net, lytte mer til faglige råd og bevilge mer ressurser.

 ?? JARLE AASLAND ?? «Glassjenta»-artiklene i Aftenblade­t i 2016 om barneverns­jenta «Ida» (bildet) – og ikke minst oppfølging­en – avslørte mye alvorlig svikt i barneverne­t. Ennå gjenstår mye å rette opp.
JARLE AASLAND «Glassjenta»-artiklene i Aftenblade­t i 2016 om barneverns­jenta «Ida» (bildet) – og ikke minst oppfølging­en – avslørte mye alvorlig svikt i barneverne­t. Ennå gjenstår mye å rette opp.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway