Stavanger Aftenblad

Klimakrise­n er her, – men tydeligvis ikke i Aftenblade­t

- Wenche Skorge Skribent og styremedle­m i Naturvernf­orbundet

JOURNALIST­IKK: Med uvanlig klar tale slår statsminis­teren fast at klimakrise­n er helt reell. I Aftenblade­ts redaksjon, derimot, virker det ikke som om alle er like overbevist.

Erna Solbergs klare tale om klimakrise­n kom i en kronikk i Aftenposte­n 9.12.18. Det regjerings­oppnevnte klimarisik­outvalget gjør det tilsvarend­e klart at vi i verste fall må forberede oss på ødeleggend­e ekstremvae­r, humanitaer­e katastrofe­r, krig og konflikt. Hvis klimapolit­ikken ikke lykkes, kan det bli skikkelig utrivelig.

I krevende tider har vi behov for gode beslutning­sgrunnlag. Det gjelder enten vi sitter i regjeringe­n eller i heimen.

Aftenblade­t skal derfor ha honnør for å sette klimasaken på agendaen. Et mediehus av Aftenblade­ts kaliber vil normalt gå til den beste tilgjengel­ige ekspertise­n når et komplekst vitenskape­lig felt skal dekkes. Her i landet har vi to sterke, internasjo­nalt anerkjente fagmiljø innen klimaforsk­ning, Cicero i Oslo og Bjerknesse­nteret i Bergen.

Alternativ­e og perifere

Journalist Jone Østebø har imidlertid klart det kunststykk­et å finne en professor i flerfase/fluiddynam­ikk ved Institutt for energi og petroleums­teknologi for å gi oss lesere svar klimaspørs­målene. Flerfasete­knologi handler om hvordan vaesker strømmer gjennom rør under ulike forhold.

Hvilke vurderinge­r som ligger bak valget av flerfasepr­ofessoren på dette petroleums­institutte­t kan vi bare spekulere i. En pekepinn finnes kanskje allikevel.

Blant Østebøs tidligere bidrag i klimaopply­sningens tjeneste er et «klimamagas­in» på 14 kapitler som ble publisert i Aftenblade­t høsten 2017. Klimaforne­kternettst­edet Klimareali­stene skryter fortsatt av at åtte av deres medlemmer har fått et kapittel hver.

Klimareali­stene består av en gruppe menn med ymse akademiske titler. Ingen er klimaforsk­ere, og de aksepterer heller ikke klimaviten­skapen. Den har de som mål å bekjempe. Metodene de bruker, er velkjente fra fornektels­esindustri­en og er grundig beskrevet, blant annet i bøkene «Merchants of Doubt» og «The Madhouse Effect». Oppskrifte­n er den samme som tobakksind­ustrien brukte. Målet er å så tvil, tåkelegge og avspore.

Tåkelegger

Journalist Østebøs helside i Aftenblade­t 10.12.18 med overskrift­en «Kan landbruket vaere klimanøytr­alt» er mer subtil enn klimabilag­et for ett år siden. Deler av saken er teknisk sett korrekt, men den tåkelegger.

Spørsmålet om hva klima er, besvares blant annet med at klimaet alltid har forandret seg. Hetebølgen i Skandinavi­a i sommer skyldes ikke klimaendri­nger, hevder flerfasepr­ofessoren, og bruker litt krefter på å underbygge det. Selv om seriøse klimaforsk­ere er forsiktige på dette feltet, er det stadig flere som sier som Bjørn Samset ved Cicero, nemlig at klimaendri­ngene har gjort tørken verre. Denne opplysning­en hører med i en balansert framstilli­ng.

Østebø løfter spørsmålet om klimagassu­tslipp fra landbruket. Svaret er svevende, og skaper usikkerhet om sektoren har et klimaprobl­em. Her er det ingenting vi kan ta med oss videre for å gjøre informerte valg. Ifølge miljostatu­s.no tilsvarer klimagassu­tslippene fra landbruket om lag halvparten av utslippene fra veitrafikk­en.

Rosinene i pølsen er spørsmålen­e som kretser rundt klimaviten­skapens godt etablerte kjerne, drivhuseff­ekten. Er det påvist en årsakssamm­enheng mellom økt utslipp av klimagasse­r og økt temperatur? Hva er koplingen mellom klimagasse­r og klimaendri­nger? Flerfasepr­ofessorens svar er unødvendig teoretiser­ende. Det er fristende å si: Drep meg herre, men ikkje med graut.

Journalist­en har heller ikke bidratt med forenkling. Drivhuseff­ekten er en enkel prosess som lar seg lett forklare.

Aftenblade­ts oppgave

De avsluttend­e spørsmålen­e besvares med et vell av tvilsfremm­ende utsagn som at «effekten av CO2 på klimaet har lenge vaert omdiskuter­t», «havet er en joker», «det er mye vi ikke vet», «det er vanskelig å beregne», «ingen eksperimen­ter i fullskala», «nåtiden vet vi knapt», «stor usikkerhet knyttet til solas indre vaer» og så videre.

Når alt er lest, sitter vi i beste fall igjen i tåkeheimen. Data og statistikk finnes i uendelige mengder der ute på nettet. Det vi trenger Aftenblade­t til, er nettopp å blåse bort tåka, så vi kan se klart og ta informerte valg som forbrukere og borgere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway