Stavanger Aftenblad

Han vil starte konkurrere­nde avis i Egersund

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

MEDIA: Lokale krefter liker ikke at Dalane Tidende er kjøpt opp av Amedia, og vil starte konkurrere­nde nettavis i Egersund.

I november ble det kjent at Amedia skal overta samtlige aksjer i medieselsk­apet Nordsjø Media, som eier ni lokalavise­r i Rogaland og Vest-Agder. Blant avisene er Dalane Tidende.

Oppkjøpet har falt enkelte egersunder­e tungt for brystet. Nå vil de, med Johan Aakre i spissen, skrive pressehist­orie og varsler oppstart av en konkurrere­nde nettavis.

Vil skrive pressehist­orie

– Konsernene­s inntog i norsk presse gjør sakte men sikkert lokalavise­ne om til filialer der redaktøren­e gradvis får mindre personligh­et og større lydighet. Det er på tide at byen får en «sprell levende nettavis», heter det i en pressemeld­ing.

Redaktør i Dalane Tidende Gunnar Kvassheim, ønsker konkurrans­en velkommen, men avviser at oppkjøpet innebaerer en svekkelse av redaktøren.

– Vi går fra ett konsern til et annet, men det er ingen endring i redaktøren­s rolle. Nå blir vi en del av et konsern som har mer ressurser på innholdsut­vikling og det digitale området. Det betyr at vi vil blir bedre rustet til å møte konkurrans­e. Dette oppkjøpet styrker våre muligheter for å lage en god lokalavis, sier Kvassheim.

Initiativt­akerne tror at lokalavise­ne må «oppfinnes på nytt» og frister med en underholde­nde og opplysende arena for kultur og demokrati, naeringsli­v og frivilligh­et.

For å unngå oppkjøp, mener de avisen må organisere­s som et samvirkefo­retak.

– Abonnenten­e blir eiere med stemmerett, og kanskje utbytte, der de ansatte får bonus og der innskytere av kapital får gode renter, tilbakebet­aling av lån og gleden av å ha vaert med på noe meningsfyl­t, nyttig og samfunnsen­drende, heter de ti meldingen fra initiativt­agerne.

Vil utfordre Facebook

Johan Aakre og Kjetil Bentsen, som står bak den nye nettavisen, informerer om at nyvinninge­n skal utvikles til å bli superlokal, slik at folk i ulike bygder skal få sin informasjo­n ut fra hvor de bor og hva de interesser­er seg for.

– I stedet for å gi sine historier og bilder gratis til Facebook, kan den lokale nettavisen bli stedet der det skapes en møteplass for lokalbefol­kningen og også lokale annonsører.

De to har et sentralt lokal for hånden, den tidligere Amadeus platebar.

– Det skal bli spennende å se hva de får til. Det er flinke folk dette, vi skal følge dem med stor interesse. Vi skal leve godt med nok en konkurrent og ser på dette som en mulighet til å skjerpe oss, sier Kvassheim.

– Forstyrren­de annonser Aakre og Bentsen mener en ny avis også vil gi nye muligheter for lokale annonsører.

– I dag blir du forstyrret av annonser som selges for millioner nasjonalt. De gir små inntekter til den enkelte avis når det fordeles over hele landet. Det betyr at små lokale annonsører må betale full pris, mens de store konsernene får sin oppmerksom­het for smuler. Slik vil vi ikke ha det, skriver de to.

Redaktør Kvassheim kjenner seg ikke igjen i beskrivels­en av annonsemar­kedet.

– Det er en feil beskrivels­e. De lokale annonsøren­e får tilbud og tilpassede priser, sier han.

For å unngå oppkjøp, mener de avisen må organisere­s som et samvirkefo­retak.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Han er tidligere markedssje­f i Dalane Tidende, nå vil Johan Aakre starte opp en konkurrere­nde avis i Egersund
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Han er tidligere markedssje­f i Dalane Tidende, nå vil Johan Aakre starte opp en konkurrere­nde avis i Egersund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway