Stavanger Aftenblad

«Crazy rich Asians» ikke på kino i Stavanger og Sandnes

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

Den Golden Globe-nominerte komedien «Crazy rich asians» vurderes som for lite interessan­t til å settes opp på kino i Stavanger og Sandnes.

– Produsente­n Warner Bros. hadde i utgangspun­ktet ikke tenkt å sette opp filmen på kino i Norge, fordi den har hatt svaert dårlig besøk i Sverige og Danmark. Når de likevel valgte å sette den opp, ble det en begrenset lansering i Oslo, Bergen og Trondheim, sier filmsjef Stig M. Pedersen i Odeon Kino i Stavanger og Sandnes.

Filmen er basert på den bestselgen­de boken av Kevin Kwan, som på norsk heter «Vilt rike kinesere». Den er en skikkelig Askepott-historie, der Rachel Chu (Constance Wu) følger sin kjaereste Nick (Henry Golding) til Singapore for å møte familien hans. Det han på forhånd ikke har nevnt, er at familien hans er søkkrik og en av Singapores mektigste. Og Nicks mor (Michelle Yeoh) er slett ikke begeistret over sønnens utvalgte: datter av en immigrant og alenemor, og oppvokst i New York. At hun er økonomipro­fessor, mildner slett ikke holdningen.

Omdiskuter­t suksess

I hjemlandet USA har filmen vaert en kassasukse­ss, og er også godt mottatt av kritikerne. Nylig mottok filmen to Golden Globe-nominasjon­er, blant annet for beste komedie eller musikal.

Samtidig har den vaert omdiskuter­t: hyllet fordi den er rollebesat­t utelukkend­e med skuespille­re med øst-Asiatisk opprinnels­e, en gruppe som vanligvis både er lite synlige og stereotypt framstilt i amerikansk film. Men også kritisert, fordi den er for «hvit» i tematikk og form.

Etter kinodigita­liseringen er det altså ikke lenger et begrenset antall kopier, men distributø­renes lanserings­planer som begrenser hvilke titler som blir satt opp på kino forskjelli­ge steder.

– Amerikansk fenomen

– Warner ser nok filmen som et amerikansk fenomen, etter den labre interessen i Sverige og Danmark. Så langt har den ikke hatt saerlig med forhåndssa­lg i Norge heller, ifølge rapportene, sier Pedersen, og understrek­er at begrenset distribusj­on fra produsente­ns side ikke er et uvanlig fenomen.

– Betyr det at filmen kan bli satt opp lokalt om det likevel skulle vise seg at den gjør det bra på kino?

– Det er lite sannsynlig. Når du ikke får med deg den nasjonale premierehe­lgen, viser det seg at filmene ikke blir mye sett, sier Pedersen.

 ?? SAROSI ZOLTAN ?? Bjørn Asle Teige er en av 16 deltagere i en ny underholdn­ingsserie på NRK. Han er mest kjent som konserntil­litsvalgt i Equinor.
SAROSI ZOLTAN Bjørn Asle Teige er en av 16 deltagere i en ny underholdn­ingsserie på NRK. Han er mest kjent som konserntil­litsvalgt i Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway