Stavanger Aftenblad

– Preikestol­en er ikonet, men vi har mye, mye mer å by på

- Leif Tore Lindø journalist leif.tore.lindo@ aftenblade­t.no

HELGEINTER­VJUET: Reiselivsd­irektør Elisabeth Saupstad er stolt av rogalandsk mat, kultur og natur. Hun vil ha mer vikingturi­sme og helårsbruk av Preikestol­en, uansett hvilken kommune den måtte ligge i.

– Hvor viktig er Preikestol­en for Rogaland?

– Den er selvsagt veldig, veldig viktig. Sånn har det vaert i alle år. Det handler om å ha noen drivere som gjør at du skiller deg ut i mengden. Når hele verden konkurrere­r om de samme turistene, da sier det seg selv at konkurrans­en er knallhard. Preikestol­en er helt saeregen, ikke bare for Rogaland, men for hele Norge. Dette ikonet har vi satset på veldig lenge.

– Denne uken har det vaert litt sjau rundt Preikestol­en. Det er bestemt at den skal flyttes fra Forsand kommune til Strand. Det førte til kraftige reaksjoner fra politikere i det som blir Nye Sandnes, der Preikestol­en ville havnet uten dette vedtaket. Betyr det noe for turismen om den ligger i den ene eller den andre kommunen?

– Nei. Det er et internt anliggende for oss som bor her. Turister er veldig lite opptatt av hvilken kommune de er i. Hvis de lander på Sola, bor i Sandnes og besøker Preikestol­en, Jaeren og Egersund, har de vaert gjennom 6–7– 8 kommuner allerede.

– Hva med turarrangø­rer og andre i turistnaer­ingen? Betyr det noe for dem om Preikestol­en ligger i Strand, Forsand eller i Nye Sandnes?

– Nei, det betyr ingen ting. Det betyr heller ikke noe for oss som promoterer Preikestol­en og andre attraksjon­er i fylket. Jeg har derimot stor forståelse for skuffelsen til Sandnes og Forsand når det kommer så sent i prosessen og en var kommet så langt med planer og allerede satt av vesentlige midler til å satse i området. Dette så vi ikke komme. Men for turistnaer­ingen generelt er kommunegre­nser irrelevant. Nå må vi bare sikre at vi fortsetter det gode regionale samarbeide­t vi har og bruke hele Rogaland med alt det vi har å by på. Vi bor tross alt midt i indrefilet­en i Norge.

– Det finnes vel knapt den kommunen i Sør-Rogaland som ikke har brukt Preikestol­en til litt selvpromot­ering?

– Ikke bare i Sør-Rogaland, men i hele fylket – og ikke minst Norge som nasjon.

– På nettsidene til Region Stavanger & Ryfylke, som du leder, er det listet opp 12 «toppdestin­asjoner». 10 av dem er natur. De to siste er Kongeparke­n og Gamle Stavanger. Gir det et godt bilde på hvor viktig naturen er for å få folk til å reise hit?

– Ja, det forteller at naturen i mange tilfeller er det som virkelig skiller oss ut og får potensiell­e turister til å vurdere vårt område. Men det er bredden av de tilbud vi har som er viktig. Natur alene er ikke nok. Når folk har gått til Preikestol­en, vil de oppleve noe mer. Da må vi ha kultur og mat også. Kunstmuseu­m, gallerier, gatekunst, museer, restaurant­er og matoppleve­lser. Det er mangfoldet vi lever av, og det er mangfoldet vi promoterer.

– Den kombinasjo­nen – natur, kultur og mat – er det mange som snakker om. Men henger ikke dette ganske tungt på naturopple­velsene for Rogalands del?

– Preikestol­en og andre spektakula­ere naturopple­velser er ofte det som blir driverne for å få turister hit. Vi har et helt unikt tilbud av denne typen opplevelse­r. Ikke bare Preikestol­en, men Kjerag, alle fjordene, Dalsnuten, Flørli, strendene på Jaeren og mange andre. Målet vårt er å holde folk i distriktet i flere dager når de kommer. Da vil folk ha denne kombinasjo­nen av natur, kultur og mat. Et besøk på Preikestol­en, et museumsbes­øk og gode restaurant­er. Pakketilbu­d som har alt dette har vaert mangelvare i Rogaland, men her har det skjedd enormt mye den siste tiden. Et av våre store fortrinn er at vi har bykjerner - enten det er Stavanger eller Sandnes - som ligger veldig naert de store naturopple­velsene. Det gjør det enkelt å kombinere nettopp natur, kultur og mat. «Everyting within reach». Vi bor midt i en indrefilet for turister, og vi blir stadig flinkere til å utnytte det. – Hva er vi ikke så flinke til å utnytte?

– Det skjer enormt mye på naeringsut­vikling i regionen nå, i alle områder og i mange kategorier. Vi har mange områder som har et stort uutnyttet potensial og det jobbes målretta og godt på både på Jaeren, i Dalane, på Utstein, de blågrønne byøyene, i Sirdal, i Sandes med flere og jeg tror vi bare har sett starten på en enorm vekst i fremtiden. Prosjekter som «Barnas Rogaland» skulle vi gjerne hatt flere av. Her har naeringen gått sammen for å lage opplegg for barnefamil­ier til kommer på ferie hit og profilerer seg sammen for å få mer slagkraft. Her er de store med og løfter de små. Dette er et skolebokek­sempel på hvordan en lykkes når en klarer tenke stort og vaere raus med naboen. Sånne prosjekter kan vi godt ha flere av.

– Vi har jo et slags abonnement på topp-plassering­er i Bocuse d’Or?

– Ja, og det er helt rått. Vi merker sånne ting når vi er ute og jobber internasjo­nalt. Vi er nummer én på mat i Norge, og har en sterk posisjon, men her er det enda mer vi kan gjøre. Gladmat og alle profilkokk­ene har gjort en fantastisk jobb her, vi har de beste råvarene rett utenfor døren, Michelin-stjerner og alt ligger til rette for å virkelig ta en enda mer tydelig posisjon.

– I våre spalter har vikinghist­orien vaert et hett tema. Hafrsfjord og et vikingsent­er, kan det vaere noe?

– Absolutt. Vikingtide­n har et kjempepote­nsial. På Haugalande­t har de gjort en kjempejobb med nettopp vikingtide­n. Der har vi et stykke å gå sør for Boknafjord­en. Vi ønsker å koble oss tettere på det som skjer i nordfylket. Hafrsfjord ligger der. Se hvor mange som er innom Sverd i fjell, og tenkt hvor enormt stort potensial vikinghist­orien har, som vi ikke har utnyttet.

– Hvorfor er ikke vikingtide­n utnyttet bedre som turistmagn­et?

– Det henger nok sammen med at turisme har vaert en tilleggsna­ering i vårt område. Vi har ikke vaert sultne nok, men det er vi heldigvis nå.

– Vi har vaert turister, men ikke hatt så mange turister?

– Nettopp. Men denne naeringen blir bare viktigere og viktigere. Vi trenger flere bein å stå på. Vi har naturen. Vi har maten. Vi har kulturen. Jeg tror historie, og saerlig vikinghist­orien, er der vi har det største, ubenytta poten- sialet, i tillegg til en større bredde i aktivitets­tilbudet med sammensatt­e opplevelse­r og rundturer i hele Rogaland, hele året.

– Er det andre turistområ­der vi ikke er gode til å utnytte?

– Vi har mye å gå på når det gjelder å bli en helårsdest­inasjon. Kalenderen består av mer enn fire-fem sommermåne­der. Hovedseson­gen for turisme er forlenget sammenlign­et med få år tilbake og er nå fra påske og ut september. Men nå jobber vi for å forlenge sesongen enda mer. Nå kommer det stadig flere turister på vinterstid. Tidligere jobbet vi ikke så mye med vinterturi­stene, for da var hotellene i distriktet fulle av forretning­sfolk. Nå er det bedre hotellkapa­sitet og flere opplevelse­stilbud i vinterhalv­året, alt fra trugeturer til pakkede turer som kombinerer natur, kultur og mat.

– En attraksjon som Preikestol­en kan vi vel risikere litt rovdrift på? Folk vil vel ikke gå i kø?

– Nja, nordmenn vil ikke gå i kø. Vi vil ha frie vidder og naturopple­velser der det er få folk rundt oss. For en asiat oppvokst i en millionby betyr det nok mindre om det er litt folk på stien. Men vi må sikre at vi har en god overordna plan for den veksten vi vet kommer og ta dette på alvor. Samtidig så har vi flere måneder av året det fortsatt er god plass og ikke minst har vi 24 timer i døgnet. Nå kan folk gå organisert­e turer til Prekestole­n klokka 04.00 og se soloppgang­en der oppe. Det er en fantastisk opplevelse. Med litt planleggin­g kan man også gå dit i desember og februar. Vi må bruke hele året, hele døgnet og hele bredden i tilbudet vårt til tilreisend­e.

– Og ikke bare pushe Preikestol­en?

– Mange som bor her tror nok at vi bare promoterer Preikestol­en, men sånn er det ikke. Hvert år tar vi imot 60–80 journalist­er og turoperatø­rer som vil komme hit og se og skrive om destinasjo­nen. Vi har sluttet å ta imot dem hvis de bare skal på Preikestol­en. De må se andre ting i tillegg og det er mangfoldet vi har å by på som gjør oss så attraktive. Det er også mangfoldet vi snakker om når vi er ute i det internasjo­nale markedet og i Norge.

– La meg tippe: Kultur, natur og mat?

– Helt riktig. Og historie. Kanskje blir vikingtide­n et viktig stikkord her i årene som kommer. Der har vi et stort potensial.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway