Stavanger Aftenblad

Ja-mennesket i Røde Kors

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

«Bjørn Harald kan ikke si nei. Bjørn Harald er en grepa kar med et fantastisk humør. Han ser alle, er omsorgsful­l og hjelpsom. Bjørn Harald er en ildsjel med stor kompetanse. Han er en energisk person med mot og vilje til å skape gode opplevelse­r for de som trenger det.»

Dette er bare noen av karakteris­tikkene som omhandler Bjørn Harald Lye. Legg til at han er supersosia­l, har vaert i 35 bryllup de siste årene og har i underkant av 2500 venner på Facebook som han kjenner godt.

36-åringen har vaert aktiv i Røde Kors siden 2010 og elsker å administre­re. Han er vaktkoordi­nator i Hjelpekorp­set, organisere­r sanitetsva­kter på Vikingkamp­er, konserter og under Gladmatfes­tivalen. I tillegg passer han på at det er nok vakter på Røde Kors-hytta i Hunnedalen i vinterhalv­året. Han er aktivitets­leder for Våketjenes­ten i Røde Kors, der de 45 frivillige våker over døende mennesker i terminalfa­sen.

– Vi har et godt samarbeid med seks ulike sykehjem i distriktet. Dette er en god hjelp for pårørende som dermed kan hente seg inn igjen etter tøffe runder med våkevakter hos sine kjaere. Tilbakemel­dingene fra de pårørende har vaert veldig positive, forteller han.

Disko-leder

Bjørn Harald er også kursholder for Røde Kors både i Stavanger, Sola og Sandnes. I tillegg har han ansvaret for et diskotek på Sola for elever fra 4. til 7. klasse. Neste år feirer diskoteket 25-jubileum.

– Diskotek er vel ikke det en først og fremst forbinder med Røde Kors?

– Det kan du si, men dette tilbudet startet på Sola i en tid det var svaert lite for ungdommen å ta seg til, sier han.

Kreftforen­ingen hjertesak

Han har også tatt sporadiske dugnadsjob­ber for Kreftforen­ingen.

– Dette er en stor hjertesak for meg. Begge foreldrene mine, tanter, onkler og gode venner er blitt borte som en følge av kreftsydom, forteller han.

Før han fikk jobb som salgs- og markedsass­istent hos Rødne Fjord Cruise, gikk han ledig en lang periode. Da var det godt å ha dugnadsjob­bene i Røde Kors.

– Det er viktig for arbeidssøk­ende å ha noe fornuftig å gjøre. For meg var det godt for den mentale helsen at noen forventet noe av meg. Det var en ekstra god grunn til å orke å stå opp om morgenen. Gleden over å kunne gjøre noe for andre mennesker er bedre enn noe, mener han.

Han er takknemlig for jobben hos Rødne Fjord Cruise.

– En fantastisk arbeidspla­ss med enestående medarbeide­re. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag, sier han.

JULEKURVEN: Bjørn Harald Lye samler på gode venner og opplevelse­r. Det får han gjennom sitt store frivillige engasjemen­t i Røde Kors og Kreftforen­ingen.

Studenter fra 75 land

Bjørn Harald har en master i internasjo­nal hotell og reiseliv.

Da han studerte ved UiS, hadde han ansvaret for internasjo­nale studenter ved

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway