Stavanger Aftenblad

Brems litt, Bergen!

-

LEDER: Universite­tet i Bergen (UiB) vil ha flere legestuden­ter, og låne ut noen av dem til Stavanger. Det er ikke sikkert det er den beste løsningen for andre enn UiB selv.

Vi utdanner for få leger i Norge. For oss alle, som virkelig er folk flest, er det utrolig viktig at de store sykehusene og utdannings­stedene tenker stort og helhetlig rundt dette. Vi trenger at fastlegeor­dningen fungerer så godt at unge leger kan tenke seg å jobbe i den, vi trenger at flere legestuden­ter får praksis i kommunene, og vi trenger at de store sykehusene samarbeide­r om å utvikle en så god spesialist­helsetjene­ste som mulig.

I mange år har det blitt jobbet politisk for å bygge opp et klinisk medisinstu­dium i Stavanger. KrF og Venstre, ved Olaug Bollestad og Iselin Nybø, fikk i fjor inn 5 millioner kroner på statsbudsj­ettet for å undersøke hvordan man kan gjøre det i praksis. Et utvalg satt sammen av folk fra NTNU, UiB, SUS og UiS jobber nå med å finne de beste måtene å gjøre dette på. Da NTNU bygget opp sitt studium, ble det gjort i samarbeid nettopp med Bergen, og ved at NTNU i Trondheim først hadde ansvar for deler av utdanninge­n, for så å stå på egne bein.

På oppfordrin­g fra utvalget, har UiB kommet med sitt forslag til hvordan de kan få opp kapasitete­n. I et brev til styret i Helse Stavanger, ser de for seg at de kan utdanne 100 flere leger, ved å utvide samarbeide­t med SUS. De tenker seg et løp hvor de tre første studieåren­e er i Bergen, og så flytter man en del av disse studentene til Stavanger, for både praksis og teoretisk undervisni­ng. Universite­tet her, UiS, blir knapt nevnt.

Det betyr nok at man anerkjenne­r kompetanse­n ved SUS som både bred nok og sterk nok til å kunne løfte deler av et legestudiu­m. Men det er vanskelig å tro at det ikke også betyr at UiB tenker strategisk på egne vegne, og vil sikre at de ikke blir svekket i forhold til de andre, etablerte universite­tene av et for selvstendi­g Stavanger.

Utvalget er satt ned for å vurdere økt legeutdann­ing i Norge, inkludert å vurdere et nytt medisinsk fakultet ved UiS. Det kan godt vaere at et tett samarbeid med UiB er den beste løsningen. Men vi har alle tid til å vente på hva utvalget samlet kommer fram til. For vi som er folk flest, har all interesse av at en slik utdanning bidrar til en best mulig helsetjene­ste i landet. Mens vi venter, er det helt greit å be dette Bergenstog­et om å bremse.

Vi har all interesse av at utdanninge­n bidrar til en best mulig helsetjene­ste i landet.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Vi kommer alle i kontakt med helsetjene­sten som pasienter, pårørende, fødende kvinner og kommende fedre.
KRISTIAN JACOBSEN Vi kommer alle i kontakt med helsetjene­sten som pasienter, pårørende, fødende kvinner og kommende fedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway