Stavanger Aftenblad

Elitenes klagesang

- Harald Birkevold Journalist

KOMMENTAR: Først pisser vi på dem, og så klager vi på at de lukter vondt. Slik graver elitene sin egen grav. Tidligere statsminis­ter Gro Harlem Brundtland (79) ga for noen dager siden et intervju til Dagsavisen der hun uttrykte bekymring for at det ikke lenger er mulig å kontroller­e hva slags informasjo­n folk får. Selv når man gjør et forsøk på å tolke den gamle landsmoder­en i beste mening, er det ikke tvil om at Brundtland med dette har båret et stort fange med knusktørr ved til det bålet som allerede står i full fyr ute i høyre kant av den norske meningsflo­raen.

Brundtland ville selvsagt peke på det problemati­ske ved at dagens nettbasert­e informasjo­nsstrøm inneholder mye informasjo­n av dårlig kvalitet. Falske nyheter florerer, og det finnes tallrike nettsteder, også i Norge, som ikke opererer i tråd med de etablerte medienes standarder for faktasjekk og kildekriti­kk. Hun nevnte også det åpenbart problemati­ske ved at sosiale medier som Facebook ikke tar en form for konsekvent redaktøran­svar for det innholdet som publiseres der. Søker du på ordet «idiot» på Google, er nesten alle bildene som dukker opp, av Donald Trump. Vi i den liberale eliten humrer av dette, men det er egentlig ikke morsomt.

Freudiansk glipp

Når Brundtland tråkker feil i dette intervjuet, kan hun også mistenkes for å ha kommet med det som på engelsk kalles en «freudian slip», altså at hun ufrivillig har gitt et innblikk i sine innerste tanker.

Gro Harlem Brundtland er del av den norske eliten. Hennes familiebak­grunn, utdannelse og politiske karriere i innog utland plasserer henne i en tradisjon. Selv om hun skulle bli den statsminis­teren for Arbeiderpa­rtiet som assosieres sterkest med den generelle liberalise­ringen, der midten i norsk politikk ble flyttet tydelig mot høyre, represente­rer hun også i høyeste grad tankegodse­t som handler om Arbeiderpa­rtiet (og ikke minst dets ledende familier) som et sentralt, statsbaere­nde element.

Brundtland vokste opp med partipress­e. Ville du vite hva Venstre mente, kunne du lese lederne i Aftenblade­t. Likte du bedre å nikke gjenkjenne­nde til Høyres tankegods, sto Aftenposte­n til disposisjo­n. Ville du lese avskrifter av dekretene fra ledelsen i Folkets Hus, gjenga Arbeiderbl­adet dem i sin fulle prakt og velde.

Sviket mot eliten

Den første gangen makten virkelig begynte å glippe ut av den norske elitens hender, var da det norske folket nektet å bøye av og stemte nei til EF i 1972. Dette sviket fra folket mot elitene ble til alt overmål gjentatt i 1994, også det før internett hadde blitt stort mer enn en kuriositet. Svaret på denne fornaermel­sen ble EØS-avtalen.

For to og et halvt år siden svek folket i Storbritan­nia sine eliter på liknende vis, ved å stemme for utmeldelse av EU. Og de siste ukene har folk i Frankrike tatt til gatene i sine gule vester for å protestere mot president Emmanuel Macrons forsøk på å gjennomfør­e markedslib­erale reformer, represente­rt ved en økning i drivstoffp­risene. I Brussel sitter en forskremt polakk ved navn Donald Tusk, president i Det europeiske råd, og ser sine egne landsmenn fylke seg rundt konservati­ve nasjonalis­ter og høyrepopul­ister som er dypt skeptiske til både det liberale demokratie­t og den bastante overnasjon­aliteten som er kjernen i EUs visjon.

Arvesølvet

Siden finanskris­en i 2007–2008 har bildet blitt tydelig. Det er et globalt opprør på gang. Det er politisk i sitt vesen, men tar ikke hensyn til tradisjone­ne og egenarten til de regimene den velger å utfordre, som skribenten Pål Norheim sier det i sitt essay, «Hvem stakk av med arvesølvet?», skrevet i 2011.

Arvesølvet Norheim skriver om er de liberale, demokratis­ke og egalitaere verdiene. Hvordan kan det ha seg at stadig flere europeere og amerikaner­e mener at det er det ytterste høyre, som jo helt mangler toleranse for annerledes­tenkende, som er den mest troverdige garantiste­n for disse verdiene?

Imot det etablerte

Den økende mistillite­n retter seg både mot de etablerte institusjo­nene (EU, Verdensban­ken, internasjo­nale handelsavt­aler, FN, nasjonale regjeringe­r) og mot de etablerte partiene. Og ikke minst mot de tradisjone­lle mediene, som betraktes som medløpere for elitene, eller også som en faktisk del av eliten.

Og det er i denne generelle tilstanden av oppløsning at Brundtland­s retoriske glipp spiller en rolle. Det kan neppe vaere tvil om at de elitene som i dag er under press, skulle ønske at de kunne stille klokka tilbake til en tid der massene fikk sin informasjo­n i nøye tilmålte doser. Men det er selvsagt ren ønsketenkn­ing fra elitenes side.

Behovet for dannelse

Tilgangen til, og ikke minst kontrollen over, data vil vaere den mest verdifulle handelsvar­en i verden i tiårene som ligger foran oss. Det er nytteløst, og ikke minst udemokrati­sk, å forsøke å bekjempe ytterliggå­ende og intolerant ideologi ved å strupe tilgangen til informasjo­n.

Utdanning, eller rettere sagt dannelse, er sannsynlig­vis det mest effektive virkemidde­let mot falske nyheter, desinforma­sjon og propaganda. Elitene kan ikke lenger sitte der med sine privatskol­er og sine lukkede nettverk og håne massene for deres stupiditet. For hver gang en representa­nt for eliten bedriver høyttenkni­ng om de gode, gamle dager da folket ble fortalt nøyaktig hva lederne ville at de skulle vite, rører det illelukten­de dyret på seg. Først pisser de på det, og så klager de over lukta.

Siden finanskris­en i 2007– 2008 har bildet blitt tydelig. Det er et globalt opprør på gang

 ?? YVES HERMAN/REUTERS/NTB SCANPIX ?? En kvinne sprayes med tåregass av opprørspol­iti under en demonstras­jon mot president Emmanuel Macrons politikk i Paris 8. desember. Opprøret mot elitene er globalt og aggressivt, og skylda baerer elitene selv, skriver Aftenblade­ts kommentato­r Harald Birkevold.
YVES HERMAN/REUTERS/NTB SCANPIX En kvinne sprayes med tåregass av opprørspol­iti under en demonstras­jon mot president Emmanuel Macrons politikk i Paris 8. desember. Opprøret mot elitene er globalt og aggressivt, og skylda baerer elitene selv, skriver Aftenblade­ts kommentato­r Harald Birkevold.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway