Stavanger Aftenblad

«Maren elsket naturen og var veldig opptatt av rettferdig­het»

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

JAEREN: Frisk, kald vind feier over Orrestrand­a tirsdag ettermidda­g. Hit – til den åpne, frie naturen og stranda som var en av Marens favoritter – søker Irene Ueland, i et slags fattig forsøk på å ta inn sjokkbeskj­eden om at datteren er drept. Sammen med leonberger­en Alf Herman, den snart fem år gamle hunden som også Maren var så uendelig glad i, prøver en 49 år gammel mor det nesten umulige, å fordøye meldingen hun fikk for mindre enn et døgn siden.

– Det er så grotesk. Det er galskap. Ren og skjaer galskap, sier Irene Ueland til Aftenblade­t.

Fikk dødsbudska­pet i bilen Mandag kveld ble det kjent at ei norsk og ei dansk kvinne var funnet drept i Atlasfjell­ene i Marokko.

Ikke lenge etter at nyheten ble publisert, også på norske nettsteder, begynte familien hjemme på Bryne å ane uråd.

Marens søster, Malin Ueland Nordås (26), oppdaget på TV2s nettsider at en norsk og en dansk kvinne var funnet døde i Atlasfjell­ene i Marokko. Malin tenkte umiddelbar­t på søsteren og hennes danske venninne, Louisa Vesterager Jespersen.

Kunne det virkelig vaere andre norske og danske kvinner som var på tur der nede samtidig?

– Jeg ringte politiets nødnummer, sier Irene Ueland.

– Politiet visste ingenting, men skulle sjekke. Litt senere ringte de meg, mens jeg var på tur i bilen fra Varhaug og hjem til Bryne. De bad meg finne en plass å stoppe. Da skjønte jeg at det stemte, det vi fryktet aller mest, sier Irene Ueland.

– Uvirkelig

Etter ei tirsdagsna­tt med svaert lite søvn synes moren det er faelt å klikke seg inn på nettavisen­e. Overskrift­en «Brutalt drept» lyser mot henne flere steder.

Hun lukker raskt igjen mobildekse­let. Når Dagsnytt kommer på radioen, slår hun av.

– Jeg klarer det bare ikke, sier hun.

Mindre enn ett døgn er gått siden hun fikk den verste beskjeden en mor kan få.

– Hvordan har det siste døgnet vaert?

– Uvirkelig, sier Malin.

– Det er før og det er etter. Jeg kjenner på at kroppen reagerer sterkere enn hodet. Jeg er kvalm og skjelven. Jeg hørte at moren til Louise var sint, men sinne kjenner ikke jeg i det hele tatt. Bare utmattelse, sier Irene Ueland.

– Hva trenger du aller mest nå? – Fakta. Foreløpig vet vi ingenting om hvordan dette har skjedd. Og hvorfor. Jeg håper bare det gikk fort. At de ikke var stygge med henne.

– Det blir spekulasjo­n, men hva tenker du motivet kan ha vaert?

– Jeg tror det må ha vaert et ran. De hadde mobil, penger og bra turutstyr med seg. Men det gir ikke mening, det heller. Vi får vente og se hva politiet finner ut, sier Irene.

Maren hadde en drøm

Maren Ueland ble 28 år gammel. Hun var utdannet vernepleie­r, men fikk aldri fullført friluftsli­vsstudiene i Telemark.

– Hun hadde en drøm om å starte noe for seg selv, drive miljøterap­i ute i naturen. Hun brant så for dette, sier Irene, før stemmen brister.

Mandag kveld la hun ut en melding på sin egen Facebookpr­ofil: «Maren vårs – 23.11.1990 - 17.12.2018.»

Litt senere søkte hun ut til Or-

Jeg kjenner på at kroppen reagerer sterkere enn hodet. Jeg er kvalm og skjelven.

Irene Ueland, Marens mor

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Hit, til Orrestrand­a, søker Irene Ueland fra Bryne for å bearbeide tanker og følelser, etter sjokkbeskj­eden om at datteren Maren (28) er funnet drept i Atlasfjell­ene i Marokko. Sammen med leonberger­en Alf Herman.
PÅL CHRISTENSE­N Hit, til Orrestrand­a, søker Irene Ueland fra Bryne for å bearbeide tanker og følelser, etter sjokkbeskj­eden om at datteren Maren (28) er funnet drept i Atlasfjell­ene i Marokko. Sammen med leonberger­en Alf Herman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway