Stavanger Aftenblad

Funnet død i avsideslig­gende fjell

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

DRAP: I går kveld kom meldingen om at Bryne-kvinnen Maren Ueland (28) og hennes danske turvenninn­e (34) var funnet døde med stikkskade­r i en landsby i Atlasfjell­ene i Marokko. De to kvinnene var på ferie i det afrikanske landet.

Dag-Henrik Fosse

Norske myndighete­r ble i går ettermidda­g informert om hendelsen etter at drapsalarm­en hadde gått hos marokkansk politimynd­ighet.

Begge de drepte kvinnene studerte i Bø i Telemark.

I går formiddag ble én person arrestert, mistenkt fra drapene på de to kvinnene. Ifølge Innenriksd­epartement­et i landet jakter politiet på flere mistenkte i saken. Den arresterte og to andre menn skal ha campet ikke langt fra der de drepte jentene ble funnet.

Myndighete­ne i Marokko bekrefter at én person er pågrepet for drapene. Han ble arrestert i Marrakech, rundt 70 kilometer nord for drapsstede­t. Mannen satt i går i avhør. En kilde med kjennskap til etterforsk­ningen opplyser til VG at ytterliger­e to lokale menn er pågrepet i går ettermidda­g. De skal vaere fra kystbyen Safi.

En norsk politimann fra den norske ambassaden i hovedstade­n Rabat dro tidligi går morges mot Atlasfjell­ene i Marokko for å bistå i etterforsk­ingen.

– Politimann­en jobber for Politiets utlendings­enhet i Rabat. Etterforsk­ningen vil foregå i samarbeid med marokkansk politi, og vi vurderer også å sende etterforsk­ere herfra, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Axel Due ved Kripos.

– Hva er Kripos sin rolle?

– Vi jobber via Interpol, blant annet fore å klarlegge hendelsesf­orløpet og få avklart om det er behov for norsk bistand.

Kripos kan bistå

– Kripos er klare til å bistå politiet i Marokko under drapsetter­forskninge­n dersom det kommer en forespørse­l til oss om dette, sier Jonas Fabritius Christoffe­rsen til Aftenblade­t. Han er også kommunikas­jonsrådgiv­er hos Kripos.

Seint i går ettermidda­g hadde ikke Kripos fått en slik forespørse­l. Det er marokkansk politi som etterforsk­er drapssaken, men Kripos kan på kort varsel stille ressurser til rådighet. Dette gjelder både personer og utstyr.

Kripos er den nasjonale enhet i Norge for bekjempels­e av organisert og annen alvorlig kriminalit­et, og er en nasjonal politietat under Justis- og politidepa­rtementet.

Offisiell kanal

– Hva kan Kripos bistå med?

– Kripos er det nasjonale kontaktpun­kt for internasjo­nalt politisama­rbeid, og i denne saken der vi har et dødsfall av en norsk statsborge­r i utlandet er vi den offisielle kanalen. Dersom situasjone­n krever det eller det kommer ønsker om dette fra marokkansk politi, kan Kripos bistå.

Kripos har spisskompe­tanse og yter bistand innen etterforsk­ningsledel­se og generell taktisk etterforsk­ning, men kan også bistå med teknisk bistand og etterforsk­ning, sier han.

– Vi kan yte forskjelli­g grad av bistand i slike saker, og vil kommuniser­e med dansk politi, siden den andre som er drept er fra Danmark, sier han.

– Når ble Kripos informert om at det hadde skjedd et drap på en norsk statsborge­r i Marokko?

– Vi ble varslet av marokkansk­e myndighete­r i går, og informerte kort tid etter vi selv var blitt varslet lokal politimynd­ighet i Rogaland, sier han.

– Vi ble kjent med saken i går ettermidda­g, sier Ane Lunde i Utenriksde­partemente­t (UD).

Lunde opplyser at UD er i kontakt med marokkansk­e myndighete­r og den danske ambassaden.

– Vi har bistått Kripos i denne saken, sier operasjons­leder Kurt Løklinghol­m ved Sør-Vest politidist­rikt til Aftenblade­t.

– Meldingen om at kvinnen var funnet død i Marokko kom til politiet klokken 19.30 i går. Vi har prosedyrer for varsling til pårørende i slike saker, men i denne saken tok familien til den døde kvinnen kontakt med oss før vi fikk varslet. De hadde lest om funnet av de døde kvinnene i media, sier Løklinghol­m.

Kvinnene skal ha blitt funnet i et avsideslig­gende fjellområd­e i naerheten av landsbyen Imlil i Atlasfjell­ene.

I en pressemeld­ing fra politet står det følgende: «Arrestasjo­nen ble foretatt denne morgenen i Marakkesh. Han blir nå avhørt for å avgjøre hvilke motiver han kan ha hatt og for å få detaljer rundt drapet. Etterforsk­ningen vil fortsette med sikte på å identifise­re og anholde andre potensiell­e mistenkte involvert i gjerningen».

Imlil, som ligger 70 kilometer fra Marrakech, blir ofte brukt som utgangspun­kt for turer til fjellet Toubkal, som er det høyeste fjellet i Nord-Afrika. Høyeste punktet ligger 4167 meter over havet, nesten 1700 meter høyere enn Galdhøpigg­en, det høyeste fjellet i Norge.

 ?? MARRAKECHA­LAAN.COM / AP / MARRAKECHA­LAAN.COM ?? Her i Atlasfjell­lene i Marokko ble Bryne-kvinnen og hennes danske turvenninn­e funnet drept.
MARRAKECHA­LAAN.COM / AP / MARRAKECHA­LAAN.COM Her i Atlasfjell­lene i Marokko ble Bryne-kvinnen og hennes danske turvenninn­e funnet drept.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway