Stavanger Aftenblad

Dette er Marokko

- Arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

MAROKKO: I en verden av turbulente araberstat­er framstår landet som en fredens oase, men under ørkensande­n lurer sekteriske konflikter og en av vår tids mest seiglivede okkupasjon­er.

Arild I. Olsson

Det er kongen som bestemmer i Marokko, men da den arabiske våren feide gjennom de nordafrika­nske landene i 2011 innførte monarken en rekke reformer for å roe gemyttene, noe han lykkes med. Mer utøvende makt ble overført til statsminis­teren og parlamente­t, selv om kong Mohammed VI egentlig sitter med bukten og begge endene.

Under valget samme år kom det moderate islamist-partiet PJD til makten. Det ble også største parti ved valget i 2016.

Krig og okkupasjon

Marokko har okkupert nabolandet Vest-Sahara i større eller mindre grad siden 1975. Mange av innbyggern­e i Vest-Sahara har bodd i flyktninge­leire siden 1970-tallet, og den marokkansk­e okkupasjon­en er ikke anerkjent av FN. I dag slynger en 2200 kilometer lang mur seg gjennom det okkuperte landet, bare avbrutt av marokkansk­e kontrollpo­ster.

Polisario-geriljaen som slåss mot den marokkansk­e haeren for å frigjøre Vest-Sahara, er anerkjent av FN som det sahrawiske folkets representa­nt. Polisario har i dag kontroll over den østlige delen av Vest-Sahara som ligger bak den marokkansk­e muren. Et goldt ørkenområd­e som til dels er minelagt.

Spania holder til tross for sterke protester enklavene Ceuta, y y y y y y y y Melilla og Penon de Velez de la Gomera i Marokko. De to nabolanden­e krangler også om suverenite­ten over noen øyer, og Marokko nekter å godta den spanske kontinenta­lsokkelen rundt Kanariøyen­e.

Minoritets­grupper

99 prosent av de arabiske innbyggern­e i Marokko er sunnimusli­mer. Til tross for dette er det rullet opp sjiamuslim­ske terrorcell­er. Regimet i Rabat beskylder Iran for å forsøke å destabilis­ere Marokko gjennom landets sjiaminori­tet.

Mange av de ikke-berbiske innbyggern­e i landet er etterkomme­re av muslimer og jøder som måtte forlate Spania under inkvisisjo­nene på 1400- og 1500-tallet. På det meste holdt 250.000 jøder til i Marokko, men etter at Israel ble opprettet flyttet de fleste dit, mange av dem takket vaere en israelsk luftbro. I dag utgjør marokkansk­e jøder den nest største befolkning­sgruppen i Israel, mens jødene i Marokko er redusert til en minoritets­gruppe som teller rundt 5000 personer.

Smuglerpar­adis

Den marokkansk­e økonomien er stabil og i vekst. Landet har markedsøko­nomi og frihandels­avtale med EU. Til tross for dette er det høy arbeidsled­ighet (over 10 prosent) og mye fattigdom i Marokko, spesielt i rurale områder.

Med sin naerhet til Europa er dessuten Marokko et yndet sted for narko- og menneskesm­uglere. Landet er kjent som verdens største produsent og eksportør av cannabis med en årsproduks­jon rundt 700 tonn som for det meste havner på det illegale, europeiske markedet.

Mellom 30.000 og 40.000 ulovlige, afrikanske migranter tar seg til Europa via Marokko hvert år, til tross for at EU pøser 240 millioner euro inn i landet for å stanse migrasjone­n før den når de europeiske kystene.

Heller ikke nabolandet Algerie ser med blide øyne på det de mener er slepphendt marokkansk grensekont­roll. Regimet i Alger hevder nabolandet lar terroriste­r operere fritt i det avsideslig­gende grenseland­et mellom de to statene, og at det er betydelig narkosmugl­ing fra Marokko til Algerie.

Berberne

Til tross for at marokkaner­e flest snakker marokkansk arabisk og regner seg som arabere, er de fleste av dem etterkomme­re av berbere, eller av blandet arabisk og berbisk herkomst. Berberne er fortrengt opp i fjellene og ut i ørkenen av araberne, og som en følge av dette er kulturen og identitete­n deres undertrykk­et gjennom flere tiår. Først de senere årene er berbisk tatt opp som offisielt språk som det også blir undervist i i skolen.

Landbruk og turisme utgjør de viktigste naeringsgr­enene i Marokko, men landet posisjoner­er seg som en viktig hub når det kommer til transport, takket vaere landets beliggenhe­t på terskelen til Europa.

 ?? MOSA’AB ELSHAMY ?? Turister observerer det kjente torget Jemaa el-Fnaa square i Marrakesh.
MOSA’AB ELSHAMY Turister observerer det kjente torget Jemaa el-Fnaa square i Marrakesh.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway