Stavanger Aftenblad

Slik er fotturen i Atlasfjell­ene

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

POPULAER TUR: Imlil er et av de mest naturlige og populaere utgangspun­ktet for fotturer i Atlasfjell­ene. Aftenblade­ts medarbeide­r har gått samme rute som de to drepte kvinnene. Maren Ueland (28) fra Bryne ble mandag funnet drept i Atlasfjell­ene i Marokko. Sammen med en dansk kvinne ble hun funnet død ved basecamp til Jbel Toubkal, Nord-Afrikas høyeste fjell.

Målet er 4167 meter høyt

Jbel Toubkal, med sine 4167 meter, er for mange målet når de legger ut fra landsbyen Imlil i Marokko. Dette er et av de mest populaere og naturlige utgangspun­ktene for fjellturer i disse fjellene.

Det tar mellom en time og to timer å ta seg hit fra storbyen Marrakech.

Landsbyen ligger på snaut 1800 meters høyde, og på en klarvaersd­ag ser du majesteten Jbel Toubkal trone øverst i fjellkjede­n – med snø på toppen.

Mange av dem som bor her er berberfolk. Noen jobber som guider for turister i fjellet, andre driver kafeer eller andre utsalgsste­der. Mange tilbyr overnattin­g for eventyrlys­tne turister.

Opp, opp, opp

Turen fra Imlil og opp i fjellet er krevende, men fullt ut gjennomfør­bar for de aller fleste. Ut fra landsbyen går du i et tørt elveleie, før du etter en drøy halvtime brekker opp i fjellsiden.

Du er omgitt av fjell, stein og støv. Men stiene er absolutt farbare.

I starten av turen er det faktisk ganske tett mellom enkle utsalgsbod­er der du får kjøpt både drikke og snacks til turen.

Men etter hvert som stien slynger seg oppover og innover i fjellet, blir det stadig mer øde og spektakula­ert.

Etter cirka tre timers vandring i rolig tempo (høyden gjør at guidene anbefaler å holde et moderat tempo) kommer du til en idyllisk liten landsby der fjellvanne­t lager en liten oase i et ellers tørt og goldt landskap.

Den heter Chamharouc­h og er et kjent landemerke i dette området.

Et par enkle kafeer der du får kjøpt mat og drikke er fine anledninge­r til en pust i bakken. Her er det også en del folk. Noen på vei opp, andre på vei ned.

Stien slynger seg videre oppover i fjellet og snart begynner du å merke at du har kommet godt over 2500 meter.

Det er stupbratt på den ene siden. Ingen sikring, ingen gjerder. Landskapet er like nådeløst som det er vakkert.

Gjester fra hele verden

Midt imot kommer Jbel Toubkal til syne igjen. Du vet at du er på rett vei.

Terrenget flater litt ut, før det igjen brekker oppover. Som tatt ut av Game of Thrones dukker Refuge du Toubkal opp. Midt inne i fjellet. Etter rundt fem timers vandring.

Dette er basecamp for toppturene i området.

Det er her de fleste overnatter før de grytidlig morgenen etter setter kursen mot de høye fjelltoppe­ne.

Men enten du skal til topps eller nøyer deg med å nå basecampen på rundt 3200 meter, kan du overnatte inne sammen med fjellfolk fra hele verden. Forholdene er enkle, men her er spisesal og sovesal.

Noen velger også løsningen med å bo i oppsatte telt utenfor.

Guidene anbefaler å bruke to dager på turen. Noen utvider med en dag og tar seg ekstra god tid på tilbaketur­en til Imlil.

 ?? SOFIA HOLMLUND ?? Her, ved Regfuge du Toubkal, ble de to kvinnene funnet drept i Atlasfjell­ene. Den ene av de to er fra Bryne.
SOFIA HOLMLUND Her, ved Regfuge du Toubkal, ble de to kvinnene funnet drept i Atlasfjell­ene. Den ene av de to er fra Bryne.
 ?? SOFIA HOLMLUND ?? Det er en krevende, men heftig vandring fra Imlil til Jbel Toubkal.
SOFIA HOLMLUND Det er en krevende, men heftig vandring fra Imlil til Jbel Toubkal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway