Stavanger Aftenblad

Maskinene er klare til å sortere bosset ditt

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

FORUS: Fra årsskiftet skal alt papiravfal­l og alt restavfall i regionen innom IVARs nye sorterings­anlegg på Forus. Nå skal det bli system i grapset.

Stein Halvor Jupskås

Og det er ikke lite graps som skal innom anlegget, som ligger vegg i vegg med miljøstasj­onen på Forus. Det dreier seg om bortimot 60.000 tonn i året.

En fjerdedel gjenvinnes Sorterings­anlegget kan plukke ut 25 prosent av restavfall­et og omgjøre det til salgbart materiale. Fem prosent fordamper som vanndamp, mens de siste 70 prosentene blir fraktet i et 300 meter langt transportb­ånd over i forbrennin­gsanlegget, der det blir til energi.

Etter en periode med testing er anlegget nå klar til drift.

Driftssjef Karl Riska og fagansvarl­ig for renovasjon i IVAR, Rudolf Meissner, viser rundt i anlegget som måler smått imponerend­e 11.000 kvadratmet­er. 2,2 kilometer med transportb­ånd bringer avfallet ditt gjennom en lang rekke sorterings­funksjoner.

Her slynger det seg et sinnrikt system av transportb­ånd, sentrifuge­r og automatisk­e sorterings­roboter. Bosset går under automater som ved hjelp av NIR-teknologi (naerinfrar­ødt lys) plukker ut de ulike plast-, papir-, papp- og metallfrak­sjoner.

Blant finessene er flere «ballistisk­e separatore­r», der de tyngste fraksjonen­e faller ned i sine respektive konteinere, mens de lettere flagrer videre, og skytes ut fra båndet når det er deres tur til å bli gjenkjent av maskinen.

Papir og plast

Ut i andre enden kommer fire papirfraks­joner, lesestoff, bølgepapp, pappemball­asje og drikkekart­onger.

Plastavfal­let skal sorteres i fem ulike fraksjoner, hvorav tre skal vaskes i 80 grader varmt vann i anlegget. Senere kan de selges videre i pelletsfor­m for å bli omgjort til nye plastprodu­kter.

Rudolf

Meissner

er

tydelig stolt over anlegget, som har en prislapp på om lag 640 millioner kroner. Det er det mest avanserte anlegget i sitt slag i Norge. Avfallsope­ratører fra andre land har alt før åpning begynt å komme på befaringer. I går var både svensker og finner på tur rundt i anlegget, iført blå IVAR-hjelmer og gule vester.

Hvorfor?

Hensikten med anlegget er å sortere ut alt som kan brukes fra ditt gråsvarte restavfall­spann. Hvert år leveres 60.000 tonn restavfall inn til forbrennin­g fra husholdnin­gene i hele Sør-Rogaland og deler av Vest-Agder. Jaeren og Ryfylke er alt inne. Strekninge­n Egersund-Farsund er neste skritt.

18 personer får sin arbeidspla­ss i anlegget, i hvert fall så lenge det kjøres med et skift. 66.000 tonn boss er grensen for hva et skift kan hanskes med. Hvis andre kommuner slutter seg til, som for eksempel Karmøy, kan man utvide, og kjøre inn ytterliger­e ett skift.

Hva betyr så sorterings­anlegget for oss vanlige innbyggere i regionen?

Det ligger et signal i at IVAR nå har døpt anlegget til «Ettersorte­ringsanleg­get». Det må ikke spre seg et inntrykk av at maskinen skal gjøre hele jobben.

Fortsett å sortere

Fagansvarl­ig Rudolf Meissner har følgende budskap y 1. Slutt ikke å kildesorte­re. Papir og organisk avfall skal fortsatt i sine dunker. Farlig avfall, glass og elektriske artikler må stadig leveres for seg. Det er bare plast og metall som nå kan gå sammen med restavfall­et. y 2. Pass på at restavfall­et er så tørt som mulig. Maskinene liker ikke fuktighet som får ting til å klistre seg sammen. y 3. Sorterings­anlegget har maskiner som åpner de vanlige plastposen­e, slik at avfallet flyter fritt på transportb­åndet. Ikke bland avfallstyp­er sammen i mindre poser eller kartonger. Da får maskinen lesevanske­r.

 ?? JARLE AASLAND ?? Fagansvarl­ig renovasjon Rudolf Meissner og driftssjef Karl Riska har god utsikt over papiravfal­let før det begynner sin ferd gjennom sorterings­anlegget.
JARLE AASLAND Fagansvarl­ig renovasjon Rudolf Meissner og driftssjef Karl Riska har god utsikt over papiravfal­let før det begynner sin ferd gjennom sorterings­anlegget.
 ?? JARLE AASLAND ?? 2200 meter med transportb­ånd slynger seg rundt i bygningen som måler 15 meter under taket.
JARLE AASLAND 2200 meter med transportb­ånd slynger seg rundt i bygningen som måler 15 meter under taket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway