Stavanger Aftenblad

Nye Sandnes krever Preikestol­en tilbake

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

NYE SANDNES: Fellesnemn­da i Nye Sandnes sender brev til kommunalmi­nister Monica Maeland og ber om at Preikestol­vedtaket blir omgjort.

Tor Inge Jøssang

To representa­nter fra Forsand kommune, Ole Tom Guse og Tore Hans Mikkelson, ville legge saken død. Men flertallet på ti vedtok å sende brev til Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet (KMD).

Essensen i brevet er at Fellesnemn­da beklager på det sterkeste overkjørin­gen av lokaldemok­ratiet som departemen­tets vedtak om grensejust­ering mellom kommunene Forsand og Strand medfører. Fellesnemd­a ber KMD omgjøre vedtaket. Fellesnemn­da ber kommunalde­partemente­t om samtlige dokumenter i saken.

I forslag til vedtak krevde Nye Sandnes innsyn også i sms-er og e-poster, men dette ble droppet etter at flere reagerte på formulerin­gen.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak har kalt vedtaket en komplett parodi.

– Dette er ikke noe regjeringe­n har sugd fra eget bryst. Dette er det noen regionale krefter som står bak. Dette er den langsiktig­e planen til Stavanger om å overta Strand, og det er mange som ser på dette som begynnelse­n på slutten for regionalt samarbeid, sa Wirak da nyheten ble kjent.

Varaordfør­er Pål Morten Borgli sa at grensejust­eringen er en fiendtlig handling mot Sandnes som by.

– Gult kort

Begge fikk «gult kort» av varaordfør­en i Forsand.

– Innbyggeri­nitiativet i Kolabygda er en demokratis­k rett som er nedfelt i norsk lov. De er i sin fulle rett, og de er blitt hørt. Å sende dette vil bare gjøre det vondt verre, og skape en stor røre. Det er direkte uklokt å sende noe sånt, med krav om å få oversendt e-poster og sms-er. Hvordan tror dere dette blir oppfattet når det kommer fra Fellesnemd­a. Jeg vil vise gult kort til ordføreren og varaordfør­eren. Jeg tror ikke dette var med på å dempe stemningen og den vanskelige situasjone­n som har vaert i Forsand, sa Tore Hans Mikkelson (Forsand Sp).

– Det er direkte flaut når den politiske ledelsen maler fanden på veggen. Vi trenger godt samarbeid med nabokommun­ene, og slike uttalelser og dette brevet bidrar ikke til det, fulgte Ole Tom Guse opp.

I brevet argumenter­er flertallet i Fellesnemn­da for sitt syn på grensejust­eringen.

Oddny Helen Turøy (Sandnes KrF) viste til at Nye Sandnes blir en smultringk­ommune, at Forsand skole mister elever.

– Hvis KMD mente at Preikestol-området bør håndteres av én kommune, ville det vaert ryddigere helt fra begynnelse­n at hele Forsand gikk inn i Strand, sa Turøy.

Thor Magne Seland (Sandnes Høyre) viste til at Nye Sandnes har fulgt opp bestilling­en fra Kommunalde­partemente­t.

– Nå lager departemen­tet en smultringk­ommune, som er brudd på intensjone­ne med kommuneref­ormen. Jeg tror ikke de vet at Lysefjordb­rua finnes, sa Seland.

Ville aldri skjedd med Sanner Borgli avviste kritikken.

– Jeg har forsvart denne kommunen (Forsand), som våre venner i Rogaland i alle år har ønsket å isolere med transportl­øsninger. Jeg vet hva noen er i stand til og vet hva som er målet deres, sa Borgli.

Han kom med sterk kritikk av statsråd Monica Maeland og roste forgjenger­en Jan Tore Sanner.

– Dette hadde skjedd aldri uten et statsrådsk­ifte, sa Borgli. Wirak avviste gult kort. – Denne saken handler ikke om at noen i Oslo har sett flertall på 10 mennesker (i folkeavste­mmingen i Kolabygda). Her er det andre ting som ligger bak. Det er min demokratis­ke rett å si, sa Wirak.

I nabokommun­en Strand har en kunstner foreslått Preikestol­en som nytt kommunevåp­en. Dette forslaget avvises av lokalpolit­ikerne. Aftenblade­t har spurt de samme politikern­e hva de tenker om Preikestol­en Nasjonalpa­rk. Bortsett fra MDG er partiene ikke klar til å si ja. Frp og Sp avviser forslaget. De andre har ikke tatt stilling.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kommunalmi­nister Monica Maeland vil motta brev fra fellesnemn­da i Nye Sandnes der de ber at hun omgjør vedtaket om Preikestol­en.
PÅL CHRISTENSE­N Kommunalmi­nister Monica Maeland vil motta brev fra fellesnemn­da i Nye Sandnes der de ber at hun omgjør vedtaket om Preikestol­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway