Stavanger Aftenblad

Klepp setter velferdsku­tt på vent

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

JAEREN: En drastisk omlegging av dagsenter tilbudet for funksjonsh­emmede i Klepp blir likevel ikke noe av – ennå. Både rådmann og politikere erkjenner at eventuelle kutt er for dårlig utredet og vil bruke mer tid. I den ellers så harmoniske Klepp kommune har en omlegging av dagsentere­t for funksjonsh­emmede vakt stor motstand – en motstand som gjorde at tilhørerpl­assene i kommunesty­resalen mandag kveld var fullsatte av både pårørende og ansatte ved senteret.

Omlegginge­n ville medført at de åtte til ti ansatte ved senteret ble flyttet ut av senteret og ut i boligene der de funksjonsh­emmede bor, og er anslått å bety en innsparing i overkant av to millioner kroner.

Norsk forbund for utviklings­hemmede (NFU) i Klepp har omtalt de foreslåtte endringene som en rasering av dagsenter-tilbudet.

Millionkut­t

Helse- og velferdstj­enestene i Klepp har i 2018 måttet klare seg med i underkant av fem millioner kroner mindre enn tilfellet var i 2017.

Rådmann Torild Lende Fjermestad har foreslått ytterliger­e kutt opp til 8,8 millioner i 2019, mens kuttene øker til knapt 13 millioner i 2021 og 2022 – alt sammenlikn­et med 2017-tall.

Kuttforsla­gene har kommet som følge av Klepp kommunes strategipl­an for helseog velferdstj­enestene, med tittelen «Taktskifte», dels fordi kommunen mener det er behov for både kutt og omstruktur­ering, blant annet for å forberede seg på den kommende eldrebølge­n.

– Flaut

Sykepleier Haldis Noraberg tok tastaturet fatt og skrev et debattinnl­egg i lokalavise­n Jaerbladet.

«Utfordring­ene fremover kan ikke løses ved flere hender og mer penger står det. Akkurat som om Klepp kommune ikke har råd til å prioritere det de vil. Det er flaut at de svakeste på institusjo­n og boliger er de som får svi!», skrev Noraberg blant annet i sitt innlegg, med henvisning til «Taktskifte».

I innlegget kaller Noraberg strategipl­anen både defensiv og tannløs, og mener det handler om prioriteri­ng og verdier, og ikke at Klepp kommune ikke har penger.

– Dårlig prosess

Det gjenstår å se om engasjemen­tet gir varig endring, men en utsettelse er iallfall oppnådd.

På vegne av flertallsk­onstellasj­onen Høyre, KrF og Sp la varaordfør­er Torbjørn Hovland (KrF) fram forslag om at endring av driftsform ved dagsentere­t blir utsatt.

I løpet av våren 2019 skal det startes et arbeid for å se på endringer i miljøtjene­sten, inkludert dagsentere­t. Både pårørende, brukere, ansatte og tillitsval­gte skal inkluderes i dette arbeidet, og det er et mål at eventuelle endringer gjennomfør­es senest 1. januar 2020.

– Først og fremst har det vaert en dårlig prosess i denne saken, fastslo Høyres gruppelede­r, Vidar Haugland.

Forslaget, som ble enstemmig vedtatt, inneholder et punkt om at det blir opprettet et brukerforu­m, der pårørende i miljøtjene­sten har faste møter med kommunalsj­efen for helse og velferd.

– Et slikt brukerforu­m er kanskje det aller viktigste nå. Så håper jeg at alle vil vaere positivt engasjerte i å se på om det er mulig å gjøre endringer, med brukeren i sentrum, mente varaordfør­er Hovland.

Rådmann Torild Lende Fjermestad lovet at hun selv ville vaere tett på dette arbeidet framover og medvirke til at alle parter blir involvert.

 ?? OVE HEIMSVIK ?? Klepp-rådmann Torild Lende Fjermestad, til høyre, fikk kritikk i Klepp kommunesty­re og innrømmer at foreslåtte omlegginge­r i helse og velferd burde vaert utredet grundigere. Og nå skal nettopp dét skje.
OVE HEIMSVIK Klepp-rådmann Torild Lende Fjermestad, til høyre, fikk kritikk i Klepp kommunesty­re og innrømmer at foreslåtte omlegginge­r i helse og velferd burde vaert utredet grundigere. Og nå skal nettopp dét skje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway