Stavanger Aftenblad

Kartet for en ny bomring i Klepp og Time må tegnes på ny

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Det er minst tre grunner til at onsdagens avgjørende møte i styringsgr­uppen for en ny bompakke for Jaeren er avlyst. y 1. Bomplasser­ingene. 11 bommer ble tegnet inn da Klepp, Time og Hå sammen skulle lage en ny bomring. Men nå har Hå gått ut. y Det betyr at det i Hå ikke blir bommer på grensen med Eigersund og på Buevegen med grensen til Bjerkreim.

I tillegg vil Klepp ha en ny vurdering av hele bomkartet. – Må vi ha så mange bommer som er på det gamle kartet? Kan bommene drives på en billigere måte? Det er slike ting politikern­e hos oss vil ha svar på før vi går videre, forklarer Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H). y 2. Tverrforbi­ndelsen. Veien i Sandnes fra Fv. 44 og Godstermin­alen, er så viktig at Klepp og Time er villig til å ta over veien og føre den videre til E39, men da i en trase som går sør for Figgjoelva og som kombineres med en ny omkjørings­vei for Orstad/ Kvernaland.

En avtale om hvordan veien til 750 millioner kroner skal flyttes fra Bymiljøpak­ken til den nye bomringen for Klepp og Time er ikke på plass. Det er heller ikke forhandlet om hvordan dette kan gjøres, fordi ting har stoppet opp med den nye runden om rushtidsav­gift i nord. y 3. Timesregel­en. Klepp og Time står fast på at folk på Jaeren ikke skal betale dobbelt for å kjøre gjennom to bomringer og at pengene skal gå til den bomringen som bilistene først kjører inn i, om de kommer fra Sandnes eller Jaeren. Det er enighet om at rushtidsav­giften skal gå til Bymiljøpak­ken.

Men hvor mye timesregel­en vil gi i tapte inntekter til Bymiljøpak­ken, er ikke regnet ut. Dermed vet heller ikke Klepp og Time hvor mye bompenger de kan få inn. Både Rogaland fylkeskomm­une og Statens vegvesen jobber nå på spreng med saken - og tallene.

Utsatt igjen

Planen var at alt skulle vaere klart i høst, så før jul, men nå er møtet i styringsgr­uppen onsdag flyttet til januar.

– Vi trenger administra­tivt mer tid til tallgrunnl­aget for en ny bomring for Klepp og Time, opplyser rådgiver Marie Koch Singelstad i samferdsel­savdelinge­n i Rogaland fylkeskomm­une.

Hun legger ikke skjul på at reforhandl­ingene i Bymiljøpak­ken har lagt beslag på mye av kapasitete­n.

Men alt kan bli stoppet Klepp-ordføreren sier at det er umulig å behandle en ny bomring før prinsippen­e er på plass.

– Det skal ikke stå på oss. Vi jobber videre for at vi får klar en sak for politikern­e i vår, slik at fylkesting­et eventuelt kan søke om en ny bomring før sommeren, sier Ane Mari Braut Nese.

– Kan hele bomringen bli skrinlagt?

– Ja, det kan skje når som helst. Ingen ting er klart. To kommuner skal fortsatt si ja eller nei.

– Vil du selv ha en bomring?

– Vi fikk en ny bomring 1. oktober. Det vil vaere forbaska dumt hvis vi skal betale for å kjøre i den i 15 år uten å få noe igjen. Jeg vil hente disse pengene hjem til Jaeren, sier ordføreren i Klepp.

Hun minner om at en ny bomring først skal sørge for at trafikken kommer bort fra trappa til folk på Kvernaland, og at en ny omkjørings­vei også kan lette presset på dagens Fv. 44 fra Klepp til Bryne. I tillegg skal bompakken gi tiltak rundt togstasjon­ene og nye sykkel- og gangstier.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway