Stavanger Aftenblad

60 ansatte i Aker BP jobber bare med digitalise­ring

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Ved hjelp av digital teknologi skal Kjell Inge Røkkes oljeselska­p halvere kostnadene. – Fordi farten på den teknologis­ke utviklinge­n er så høy, er det viktig å vaere ledende. Er man ikke i front, blir det vanskelig å hente seg inn igjen, sier Signy Elde Vefring.

Digitalise­ring av oljebransj­en er i gang for fullt, og mange trekker fram Røkke-selskapet Aker BP som lederen i det digitale kappløpet. Vefring leder selskapets nye digitalpro­gram, Eureka.

Kontrollro­m på land

Der bruker 60 ansatte all sin tid på å utvikle nye digitale løsninger.

– De jobber dedikert for å løse konkrete utfordring­er og blir ikke distrahert av andre oppgaver. Det er nøkkelen for at dette skal lykkes, sier Vefring til Sysla. Aker BP investerer årlig et tresifret millionbel­øp i digitalise­ring. Noen av prosjekten­e har fått mye oppmerksom­het i bransjen. For eksempel skal kontrollro­mmet på Ivar Aasen-plattforme­n snart flyttes fra Norskehave­t til Trondheim. Det er også etablert et svaert tett samarbeid med IT-selskapet Cognite, som bygger dataplattf­ormen som er fundamente­t i selskapets digitale satsning. Nå er altså også den digitale laben Eureka etablert ved kontoret i Jåttåvågen. Der utvikles de konkrete løsningene som blant annet digitalise­rer arbeidsopp­gaver offshore.

– Hvorfor satser dere så mye på digitalise­ring?

– Bransjen endrer seg raskt. Vi vet ikke hvordan den kommer til å se ut i framtiden. Den beste måten vi kan møte dette på er å få kontroll på dataene våre, og gjøre dem enkelt tilgjengel­ig for relevante miljøer, sier Vefring.

Halverte kostnader

I forrige uke tok Petoro-sjef Grethe Moen til orde for at oljeselska­pene må dele mer av sine data. Moen mener bransjen har deleangst. Det gjelder ikke Aker BP, ifølge Vefring.

–Nei, vi har på ingen måte angst. Jeg vet ikke om noen tilfeller der det er vi som har stoppet deling. Jeg tror vi er mer liberale enn mange andre, sier Vefring

– Men vi tror likevel ikke på å slippe alt uten en plan. Bakgrunnen må vaere at delingen bidrar til å løse et problem, legger hun til.

Aker BPs mål er å digitalise­re hele feltenes livsløp, fra leting til nedstengin­g. Sammen med andre tiltak for effektivis­ering tror selskapet digitalise­ring kan bidra til å halvere kostnadene. Målet er at produksjon­skostnaden­e skal ned til 7 dollar per fat. I dag er tilsvarend­e tall i underkant av 12 dollar.

– Vi ser at det i verdien ligger vel så mye i økt oppside som reduserte kostnader. Økt oppetid på installasj­onene, optimalise­rt produksjon og bedre undergrunn­sbeslutnin­ger er sterke drivere for å få ned kostnaden per fat.

– Vi har satt oss veldig ambisiøse mål og har en visjonaer toppledels­e. De har pekt ut en retning for hvordan selskapet skal se ut om fem og ti år. Mitt ansvar er å bidra til at vi tar de små, konkrete skrittene på veien mot det målet, sier Vefring.

Allianser

Daniel Rennemo, partner i konsulents­elskapet PwC, er blant dem som mener Aker BP er best i klassen på digitalise­ring.

– Mitt inntrykk er at Aker BP har utarbeidet en helhetlig plan for hvordan digitalise­ring skal gi gevinster. Initiative­t frontes av selskapets toppledels­e og har en sterk strategisk forankring. De er ambisiøse på hva de skal oppnå teknologis­k og har gått ut med tall for forventede besparelse­r. Selskapet er en ledestjern­e på digitalise­ring på norsk sokkel, og jeg tror det har potensial til å bli et internasjo­nalt anerkjent eksempel for digitalise­ring i oljeog gassnaerin­gen, sier Rennemo.

Han mener samarbeid er viktig for å lykkes, og peker på at Aker BP de siste årene har inngått allianseav­taler med en rekke leverandør­er. Gjennom avtalene er kunde og leverandør tettere knyttet sammen enn i tradisjone­lle kontrakter.

– Jeg tror slike allianser er en fornuftig tilnaermin­g. Denne modellen tar ned noen av barrierene for å dele data, fordi alle parter nyter godt av oppnådde resultater, sier Rennemo.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Torunn Lilleeng, i midten, er én av de 60 som nå jobber fast med digitalise­ring i Aker BPs Eureka. Her viser hun Per Agnar Solli og Eureka-sjef Signy Elde Vefring et av de nye systemene som er utviklet.
FREDRIK REFVEM Torunn Lilleeng, i midten, er én av de 60 som nå jobber fast med digitalise­ring i Aker BPs Eureka. Her viser hun Per Agnar Solli og Eureka-sjef Signy Elde Vefring et av de nye systemene som er utviklet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway