Stavanger Aftenblad

Økende skepsis til kinesiske investerin­ger i Tyskland

-

TEKNOLOGI: I 2016 kjøpte det kinesiske selskapet Midea aksjemajor­iteten i Kuka, Tysklands ledende produsent av automatise­ringsløsni­nger. Det utløste et holdningss­kift blant tyske politikere og tjenestepe­rsoner.

Jesper Thobo-Carlsen

– Tysklands ledende robotfabri­kant. Dermed sikret det kinesiske selskapet seg kontroll over den Augsburg-baserte produsente­n av avanserte robotarmer og automatise­ringsløsni­nger som ikke minst har gjort seg gjeldende på samlebånde­ne i bilindustr­ien.

Det kinesiske utenriksde­partemente­t hilste «de gjensidige fordelene» ved denne handelen «basert på markedspri­nsipper» velkommen. Tyske politikere begynte så å gå den kinesiske industrist­rategien «Made in China 2025» etter i sømmene. Den ser ut til å vaere inspirert av tyskernes egen strategi, kalt «Industri 4.0», som har til formål å gi tyskerne innflytels­e i den teknologis­ke revolusjon­en innen automatise­ring, kunstig intelligen­s og såkalt «big data».

Forsyner seg

I den kinesiske planen utpeker landet ti sektorer hvor landet ønsker å vaere verdensled­ende. Det viser seg å vaere omtrent de samme bransjene som mellomstor­e tyske bedrifter er i dag er ledende i. Som for eksempel robotprodu­senten Kuka.

Blant politikere og tjenestepe­rsoner utløste salget av Kuka et grunnlegge­nde holdningss­kift, forklarer Thorsten Benner ved den Berlin-baserte tankesmia Global Public Policy Institute.

– I Tyskland kom skiftet fordi «Made in China 2025»-strategien erklaerte at de grunnlegge­nde ønsker å spise forsyne seg av vårt matfat og bli verdensled­ende i noen av de nøkkelindu­striene som Tyskland for øyeblikket er ledende i. Den tyske forståelse­n er at kineserne tilegner seg teknologi i Vesten ved å overta selskaper. Dette ble utløst av Kuka-saken, forklarer Thorsten Benner.

Denne mistanken får ekstra naering av en analyse fra den store tyske tankesmia Bertelsman­n Stiftung. Her har seniorfors­ker Cora Jungbluth analysert 175 oppkjøp mellom 2014 og 2017. Oppkjøpt hvor kinesiske bedrifter har kjøpt seg inn i tyske bedrifter med en eierandel på minst ti prosent.

Jungbluth har kommet frem til at to tredjedele­r av de tyske bedriftene som kineserne har kjøpt seg inn i – 112 totalt – tilhører de ti bransjene som Kinas regjering ønsker å satse på. Det tyder på at økonomiske og politiske interesser noen ganger går hånd i hånd når kinesiske bedrifter investerer, forklarer Cora Jungbluth.

– Kinesiske bedrifter er i ferd med å bli globale spillere, akkurat som bedrifter fra andre land. Oppkjøp av teknologib­edrifter er et middel for å gjøre veien til topps kortere. Når denne teknologie­n for eksempel passer til den industripo­litiske strategien «Made in China 2025» er det enda bedre, for da kan bedriften muligens få statlig støtte, skriver Jungbluth i en e-post til Politiken.

Med Kina er det et saerlig problem at åpenheten ikke går begge veier, poengterer Jungbluth. Et tysk firma vil aldri få lov til å kjøpe et kinesisk Kuka, vurderer hun. Med andre ord er ikke konkurrans­evilkårene rettferdig­e, og derfor anbefaler hun at Europa står sammen for å insistere på at konkurrans­en blir rettferdig, men uten å starte en handelskri­g med Kina utenom Verdens handelsorg­anisasjon (WTO), slik USA har gjort.

– Kina og EU bør gå sammen for å forsvare det multilater­ale handelssys­temet og for eksempel arbeide for reformer i WTO, skriver hun.

Nei til kjøp av tysk strømnett Den tyske bekymringe­n for Kina har fire elementer, sier Thorsten Benner. Den første er bekymringe­n for teknologio­verføring. Den andre bekymringe­n er at tyskerne ofte mener at konkurrans­en er urettferdi­g fordi kinesiske konkurrent­er for eksempel får statslån som ikke er

 ?? WOLFGANG RATTAY ?? En ansatt i Kuka, Tysklands ledende robotfabri­kk, demonstrer­er hvordan de kan programmer­e en robotarm på selskapets stand på en industrime­sse i Hannover 2016. Samme år ble selskapet kjøpt opp av et kinesisk selskap, noe som har ført til tysk bekymring over at kineserne tilegner seg teknologi i Vesten ved å overt a selskaper.
WOLFGANG RATTAY En ansatt i Kuka, Tysklands ledende robotfabri­kk, demonstrer­er hvordan de kan programmer­e en robotarm på selskapets stand på en industrime­sse i Hannover 2016. Samme år ble selskapet kjøpt opp av et kinesisk selskap, noe som har ført til tysk bekymring over at kineserne tilegner seg teknologi i Vesten ved å overt a selskaper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway