Stavanger Aftenblad

Snart vil ingen ha skitten kullkraft

- Stortingsr­epresentan­t (H), finanskomi­teen

POLITIKK: Om MDGs politikk ble gjennomfør­t, ville det fått rike kullkrafte­iere og russiske oligarker til å glise bredt.

Aleksander Stokkebø

Hulda Holtvedt (Grønn ungdom) tar til orde for å legge ned oljå, Norges største naering i Aftenblade­t 7.12. Vil det redde kloden om vi sender 170.000 mennesker ut i arbeidsled­ighet? Selvsagt ikke.

La meg understrek­e at vi må kutte klimautsli­ppene våre kraftig, både nasjonalt og globalt. Det handler om å ta vare på kloden, slik at den blir levelig også i fremtiden. Spørsmålet må vaere hvordan vi klokt kan bidra til både trygge jobber og bedre klima.

Det er synd at MDG konstruere­r et uriktig bilde, der de som er opptatt av forutsigba­rhet for vår største naering ikke samtidig kan vaere opptatt av klima. Så hva sier verdens fremste eksperter? Under sitt besøk i Norge slo lederen for FNs klimapanel fast at «det er fullt mulig å drive norsk olje- og gassvirkso­mhet og samtidig ta hensyn til klima». Det Internasjo­nale Energibyrå­et (IEA) sier at «verden trenger hver eneste dråpe olje og gass Norge kan produsere», også når vi skal nå klimamålen­e.

Milliarder til fellesskap­et

Norsk olje og gass bidrar hvert år med flere hundre milliarder til fellesskap­et – til gode skoler og trygg helsehjelp. Dessuten er den i verdenstop­pen på lavest utslipp. Norsk naturgass er en stabil partner for fornybar sol og vind og gjør at landende i Europa kan stenge ned forurensen­de kullkraftv­erk. Bare i Storbritan­nia bidro vi i 2016 til å kutte 26 millioner tonn CO , mer enn halvparten av Norges samlede utslipp. I Tyskland stiller de Grønne krav om mer norsk naturgass for å gjøre Europa mindre avhengig av kull og russisk kraft. MDG vil nekte dem muligheten og fører dermed en politikk som ville fått kullkrafts­elskaper og russiske oligarker til å glise bredt.

Fremover må vi stille krav om at utslippene skal videre ned. Digitalise­ring for en mer effektiv utvinning, karbonfang­st og -lagring (CCS) og hydrogen blir viktig. I tillegg skal sektoren fortsatt vaere en del av Europas kvotemarke­d og betale stadig mer for sine utslipp.

Jeg er enig med Hulda i at oljeprisfa­llet viser behov for omstilling og flere bein å stå på. Derfor må vi for eksempel støtte Equinors arbeid for å bli et bredt energisels­kap og heie frem investerin­ger i solkraft og offshore vind. Samtidig må vi huske på at disse fornybar-investerin­gene er muliggjort av at selskapet har inntekter fra en lønnsom og baerekraft­ig petroleums­naering.

Skattesmel­l

MDG forsyner seg fra Oljefondet, men vil legge ned naeringen som gir inntektene. De sier de vil at bedriftene skal omstille seg, men sender de en skattesmel­l på mange titalls milliarder. I stedet for å legge ned vår største og viktigste naering, la oss heller bruke inntektene til å omstille oss og satse for fremtiden, med forskning, innovasjon og samferdsel. Det klarer vi!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway