Stavanger Aftenblad

Vikingtide­n i vår historie

- Torgrim Titlestad Professor dr.philos, leder for Saga Heritage Foundation

HISTORIE: Forskere med integritet kan ikke konstruere historien for at den skal passe inn i vår tid. Avdelingsl­eder ved Arkeologis­k Museum (AM) i Stavanger Håkan Petersson åpner sitt motsvar (14.12.) til undertegne­de med å blande det sammen med Sigvald Grøsfjelds tilsvar (7.12.) til hans innlegg. Den lettvinthe­ten kler ham ikke, heller ikke at han fremmer den falske påstand om at jeg og Grøsfjeld vil ha «fortrinnsr­ett» til å tolke vikingtide­n. Hvordan han kan dikte om våre uttalelser hinsides all fornuft, får han baere på sin egen kappe.

Han får det også til å lyde tvilsomt at jeg gir ut de fleste av mine bøker på eget forlag, Saga Bok. Mine bøker utgjør bare en del av en rekke andre fagforfatt­eres bøker, bl.a. flere kvinnelige forfattere som skriver om kvinners historie i vikingtid. Men fremfor alle kommer et stort antall førsteover­settelser av sagaer som tidligere ikke har vaert tilgjengel­ige i moderne skandinavi­sk språkdrakt, som Fagerskinn­a, Den store sagaen om Olav den hellige, Morkinskin­na, Flatøybok m.m.

Petersson røper også andre hull i sin kompetanse når han påstår at «de fleste forskere» mener Norge ble til på 1000-tallet. For det første: Man kan ikke argumenter­e med at «de fleste forskere mener». Det er kildene som avgjør saken! Dernest: Hvem er så disse «fleste» som har forsket på dette spørsmålet? For å få balanse i forholdet, kan jeg opplyse at det finnes minst fire middelalde­rhistorike­re på professors nivå som i den siste generasjon­en har påvist at kimene til at Norge ble en nasjon var under utvikling på 800-tallet. Jeg nevner professore­ne Kåre Lunden, Per Sveaas Andersen, Steinar Imsen og meg selv.

Skammelig hersketekn­ikk

At Petersson i tillegg sauser det han kaller 1900-tallets nasjonalro­mantikk sammen med nazisme og antisemitt­isme, viser hvor langt borte han er fra norsk virkelighe­t. Denne stigmatise­ringen er en skammelig hersketekn­ikk. For å sette det på spissen: Hundrevis av norske patrioter ofret livet sitt i kampen mot fascismen på norsk jord – med «nasjonalro­mantikken» som en viktig inspirasjo­n. Det vet jeg fra min egen grunnforsk­ning på motstandsk­ampen 1940-1945.

Det er for øvrig forurolige­nde når Petersson påstår at «Hver tid skriver sin historie.» Feil igjen, det er enkeltfors­kere som skriver historien, ofte under press fra politiske myndighete­r og partier som vil etablere sin historiefo­rfalskning. La meg bare nevne HitlerTysk­land og Sovjetunio­nen under Stalin, men la oss ikke glemme våre egne etterkrigs­myndighete­r. De var «seierherre­ne» som påførte Norge historieså­r for å skjule egne feilgrep, jfr. gruppene som nå får myndighete­nes «unnskyldni­ng» for overgrep i etterkrigs­tiden («tyskertøse­ne»).

Ender som «nyttige idioter»

Her er vi ved kjernen: Forskere som ved sin sannhetssø­king kolliderer med myndighete­nes politiske mytebehov, får ofte – også i demokratie­r som våre skandinavi­ske – problemer med å finansiere sin forskning. Når Håkan Petersson mener at vi «i vår globaliser­te verden» gjennom vår forskning bør fremme «samhørighe­t og forståelse», antyder han at forskninge­n skal underordne­s den til enhver tid rådende «politiske korrekthet». Men forskere med integritet kan ikke konstruere historien for at den skal passe inn i vår tid. Sannhetskr­avet er det primaere og skiller eventyrfor­tellere fra historiker­e. Følger vi avdelingsl­eder Petterson ved AM ender vi som «nyttige idioter» for politiske myndighete­r.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Sannhetskr­avet er det primaere og skiller eventyrfor­tellere fra historiker­e, skriver Torgrim Titlestad.
PÅL CHRISTENSE­N – Sannhetskr­avet er det primaere og skiller eventyrfor­tellere fra historiker­e, skriver Torgrim Titlestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway