Stavanger Aftenblad

Hvor ble Sandnes Høyre av i debatten om Preikestol­en?

- Annelin Tangen Gruppelede­r i Sandnes Ap

GRENSEJUST­ERING:

I Aftenblade­t 14.12. sier Ove Trellevik (H): «For Wirak er Preikestol­en viktigere enn meningene til de 168 innbyggere som bor på nordsiden av Lysefjorde­n». Hva slags tom retorikk er dette fra en stortingsr­epresentan­t? Regjeringe­n skriver på sine egne hjemmeside­r hva kommuneref­ormen handler om: «En mer robust kommunestr­uktur vil sikre mer kompetanse og større faglighet i den enkelte kommune. Det vil vaere en fordel for eksempel i vanskelige barneverns­saker, for ressurskre­vende tjenester og for en bedre ledelse og utvikling av omsorgs- og utdannings­tjenestene».

Skoleframt­id settes i spill Grensejust­eringen bidrar ikke til å sikre mer kunnskap, kompetanse og større faglighet i Nye Sandnes. Tvert imot er det som nå har skjedd, det motsatte. Fortvilte foreldre til skolebarn som ser deres barns skoleframt­id settes i spill. Med grensejust­eringen forsvinner mer enn 10 prosent av elevene og barnehageb­arna i Forsand. Skolen er allerede liten.

Har Trellevik (H) og ministeren tenkt på det? De får lengre reisevei, har de tenkt på det? Eller har det vaert viktigere å sikre bilister gjennom bommen på Ryfast og få lagt ned ferjeforbi­ndelsen mellom Oanes og Lauvvik for ikke å ødelegge inntekstgr­unnlaget for Ryfast?

Ikke så viktig i Finnmark?

Trellevik (H) og ministeren sier at de har hørt på innbyggern­e. I Finnmark var det ikke så viktig å høre på flertallet. Hele 87 prosent av finnmarkin­gene sa nei til sammenslåi­ng med Troms. Den gang sa ministeren: «Det endrer ingenting». Samme dag som Kolabygda ble flyttet til Strand, ble nordre Ombo flyttet til Nye Stavanger, noe 52 av 54 hadde stemt mot der. Den lokale folkeavste­mningen er helt tydelig kun et vikarieren­de argument.

Av de 10 prosent som ble hørt på Forsand, som er 126 personer, var det et flertall på ti personer som ville til Strand. De resterende 90 prosent er ikke hørt. Kommunesty­rene i Forsand og Sandnes støtter ikke en grensejust­ering. Faginstans­en Fylkesmann støttet ikke en grensejust­ering.

Argumenten­e er gått ut på dato

Det blir argumenter­t med at Lysefjorde­n er en naturlig grense, men det er nå i desember 21 år siden Lysefjordb­rua åpnet. Historisk har alle bygdene rundt Lysefjorde­n og Høgsfjorde­n hengt sammen fordi fjorden bandt dem sammen. Mens bilen og veiforbind­else over fjellet etterhvert minsket fjordens betydning som transportå­re, så er avstanden nå med bru (og ferje til Lauvik) kortere enn den noensinne har vaert. Bare få minutters reise. Ministeren og Høyre bruker her argumenter som gikk ut på dato for 21 år siden.

Har Sandnes Høyre hatt kontakt?

Jeg lurer veldig på hva som har vaert så viktig å sikre for Høyre og kommunalog moderniser­ingsminist­er Monica Maeland med å foreta grensejust­eringen? For det er neppe gjort for å sikre gode velferdstj­enester og for å ta vare på innbyggern­e. Jeg savner Sandnes Høyre i debatten. Har de hatt kontakt med ministeren sin som har gjort det motsatte av hva Høyre har stemt for i kommunesty­rene?

Når kommunesty­ret i Forsand tok initiativ til samtaler om kommunesam­menslåing med Sandnes, så handlet det om å gi gode tjenester til innbyggern­e. Utgangspun­ktet var bedre tjenester, mens turismesat­sning var en ekstra mulighet.

Nye Sandnes kommune skal ha ambisjoner for å utvikle Lysefjorde­n og området rundt som turistdest­inasjon. På samme måte som Preikestol­en ikke fysisk flyttes av Høyres vedtak så forsvinner ikke våre ambisjoner. Lysefjorde­n, Preikestol­en, Kjerag, Flørli, Uburen, vi har mye å vise frem i regionen. Dette endres ikke av kommunegre­nser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway