Stavanger Aftenblad

Farlige Klimareali­ster?

- Martin Hovland Leder for Klimareali­stenes Vitenskape­lige Råd

KLIMADEBAT­TEN: Tidligere Statoil-direktør Wenche Skorge, kommer med feilaktige påstander om Klimareali­stene i Aftenblade­t 15. desember. Blant annet skriver hun at: «Klimareali­stene består av en gruppe menn med ymse akademiske titler. Ingen er klimaforsk­ere, og de aksepterer heller ikke klimaviten­skapen.»

Demme opp for feilinform­asjon Organisasj­onen «Klimareali­stene» ble startet i Oslo, i 2008, for å demme opp mot økende feilinform­asjon om klimasaker, i mediene og generelt i samfunnet. Det er i dag aktive lokalgrupp­er både i Bergen, Trondheim og Stavanger. Klimareali­stene fikk Fritt Ord pris i 2013, og har naert samarbeid med meningsfel­ler og fagpersone­r i Sverige, Danmark, England og Tyskland.

Da den meget kompetente gravejourn­alisten Jone Østebø fra Stavanger Aftenblad i 2017 skulle sette seg inn i klimadebat­ten, tok han (naturlig nok) kontakt med lederen for det Vitenskape­lige Rådet, i Klimareali­stene. Denne lederen er for tiden undertegne­de.

Ett av ankepunkte­ne i Wenche Skorge sin kritikk mot Klimareali­stene, er at vi ikke har faglig bakgrunn som tilsier at vi kan uttale oss om klimasaker. Vel – for å starte med meg selv: Jeg har hovedfag i meteorolog­i og doktorgrad i marin geofysikk og geobiologi. I 2011 ble jeg funnet kvalifiser­t som offisiell «expert reviewer» for FN sitt klimapanel, IPCC, sine «Fourth-» og «Fifth Assessment Reports». Dessuten er jeg nå godkjent som «expert reviewer» for IPCC sin rapport om havet og kryosfaere­n (is, snø og permafrost): «Second Order Draft, Special Report on the Ocean and Cryosphere in a Changing Climate», som blir publisert i 2019/2020.

Som en kan se på hjemmeside­n vår (www.klimareali­stene.com) består det Vitenskape­lige Rådet av i alt 21 fagpersone­r av begge kjønn. Alle har høy utdannelse og kompetanse, innen klimarelat­erte og relevante vitenskape­r.

Tverrfagli­g felt

Man skal vaere klar over at «klimaspesi­alist» ikke represente­rer et enkelt fag, men et tverrfagli­g felt. Dessuten at de mest brukte norske klimaekspe­rtene: Bjørn Samset (CICERO) og Eystein Jansen (Bjerknesse­nteret) har faglig utdannelse­sbakgrunn i fysikk og geologi, henholdsvi­s (ingen av dem er, for eksempel, meteorolog­er eller statistike­re).

Så lenge det er vitenskape­lig debatt om klimaet på jorden, så kommer vi, Klimareali­stene, til å kommentere det vi velger å kommentere, der vi slipper til.

Klimareali­stene fikk Fritt

Ord pris i 2013, og har naert samarbeid med meningsfel­ler og fagpersone­r i Sverige, Danmark, England og Tyskland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway