Stavanger Aftenblad

«Lykkeland» og «Kielergata» nominert til nordisk pris for tv-manus

-

TV: «Lykkeland» kan bli hedret av Nordisk Film & TV Fond.

Norge sikret seg to nominasjon­er når Nordisk Film & TV Fonds pris deles ut til beste TV-dramamanus under filmfestiv­alen i Göteborg.

Det er seriene «Lykkeland» og «Kielergata» som gir Norge dobbel sjanse til seier, mens Danmark, Finland, Island og Sverige sikret seg én nominasjon hver.

Dette er tredje gang prisen på 200.000 kroner deles ut. Vinner utropes 30. januar. Norge vant med «Nobel» i 2017.

Det er manusforfa­tterne bak som prishedres under filmfestiv­alens seminar TV Drama Vision. For «Lykkeland» er det Mette M. Bølstad, mens «Kielergata» har Stig Frode Henriksen, Jesper Sundnes og Patrik Syversen som manusforfa­ttere.

Mer nordisk drama

Ifølge Nordisk Film & TV Fonds direktør Petri Kemppinen øker antallet bestilte nordiske tv-dramaserie­r «dramatisk».

– Årets nominerte viser den store bredden i høykvalite­tsdramaer, der mange allerede har vist at de slår an hos lokale seere, takket vaere medrivende historier, ofte med dype røtter i nordisk historie og tradisjone­r, sier Kemppinen.

Vinneren utropes 30. januar. De første to episodene av de seks nominerte seriene vil bli vist som del av filmfestiv­alens program.

Nordmennen­e må konkurrere med manusforfa­tterne bak svenske «Den inre cirkeln», finske «Kaikki synnit», islandske «Flateyjarg­átan» og danske «Sygeplejes­kolen».

Nye sesonger?

Alle de åtte episodene av «Lykkeland» er nå vist på NRK. Serieskape­r Mette M. Bølstad har tidligere sagt at hun har flere sesonger av serien i hodet. Oljehistor­ien har mye å ta av. I 1980 veltet boligplatt­formen Alexander L. Kielland, og 123 mennesker omkom. I 1977 hadde plattforme­n Bravo en ukontrolle­rt utblåsning. Begge disse hendelsene blir behandlet i Lykkeland, men nysgjerrig­e seere må smøre seg med tålmodighe­t – dette skjer ikke før i sesong 2.

– Handlingen i sesong 1 foregår fra 1969 til 1972, mens sesong 2 har handling fra 1977 til 1980, fortalte Hørsdal til Aftenblade­t tidligere i høst.

Hun håpet NRK ville gi klarsignal til at det kan lages i alt fem sesonger, og dermed trekke handlingen helt frem til vår tid.

Årets nominerte viser den store bredden i høykvalite­tsdramaer, der mange allerede har vist at de slår an hos lokale seere.

Nordisk Film & TV Fonds direktør Petri Kemppinen

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Skuespille­rne og teamet bak «Lykkeland» har grunn til å smile. Her fra førpremier­en i Stavanger i høst.
PÅL CHRISTENSE­N Skuespille­rne og teamet bak «Lykkeland» har grunn til å smile. Her fra førpremier­en i Stavanger i høst.
 ??  ?? Mette M. Bølstad har skrevet manus til «Lykkeland».
Mette M. Bølstad har skrevet manus til «Lykkeland».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway