Stavanger Aftenblad

Terroriste­r, spioner og en sydentur som utarter seg

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TV: «Little Drummer Girl» er et elegant og friskt tilskudd til den allerede velfylte spionthril­ler-sjangeren. Little Drummer Girl Amerikansk drama/ thrillerse­rie i åtte deler. Premiere torsdag 20. desember på CMore og TV2 Sumo.

To år etter «The Night Manager» kommer nok en vellykket tv-serie basert på en av John le Carrés spionroman­er. Handlingen er satt til slutten av 70-tallet, hvor en gruppe israelske etterretni­ngsfolk overvåker en palestinsk terrorgrup­pe.

Det hele starter med et smell, bokstaveli­g talt, idet en ung, tysk terrorist, spilt av norske Iben Akerlie, sørger for å få sprengt huset til en jødisk diplomatfa­milie i Tyskland. En åtte år gammel gutt omkommer. Men i stedet for å pågripe de skyldige med det samme de er identifise­rt, blir disse intetanend­e brukt som åte for å lokke fram hele terrorcell­en.

Dette er selvsagt ingen enkel jobb, og det er også her vår hovedperso­n kommer inn i bildet. Den unge teaterskue­spilleren Charlie (Florence Pugh) blir rekruttert som spion for israelerne, etter å ha møtt en mystisk, ung mann (Alexander Skarsgård) på en påspandert tur til Hellas sammen med teatergrup­pen hun tilhører. Vel, det finnes som kjent ingen gratis lunsj, og tydeligvis heller ikke noen gratis sydentur. Snart er Charlie blandet inn i en forunderli­g verden hvor det blir stadig mer uklart hva som er skuespill, hva som er fantasi og hva som er den harde virkelighe­ten.

På samme måte tematisere­r serien også hva som er terror, hva som er selvforsva­r, og om det egentlig er så mye som skiller disse to tingene. Selv om historien i stor grad sees fra israelerne­s side, er det ingen svart-hvitt-framstilli­ng av konflikten, snarere tvert imot. Serien tar seg tid til å dvele ved dilemmaene spionene opplever og ved debattene om hvor langt man kan gå og fortsatt hevde at målet helliger middelet.

Serien har en gjennomfør­t lekker 70-tallskolor­itt, og heves ytterliger­e av svaert gode skuespille­rprestasjo­ner. Som flue på veggen kan man ofte ta seg i å tenke at den mystiske spion-verdenen vi får innblikk i er for ellevill til å vaere sann, samtidig som vi vet at det ikke bare er oppspinn. Ikke minst i det perspektiv­et er det kjekt å se en serie som fremstille­r de hemmelige agentene som tilnaermet alminnelig­e mennesker av kjøtt og blod, og ikke James Bondaktige fantasiska­pninger.

 ??  ?? Når den unge skuespille­ren Charlie (Florence Pugh) forelsker seg i en mann hun møter i syden, aner hun ikke at hun har rotet seg inn i sitt livs største skuespill.
Når den unge skuespille­ren Charlie (Florence Pugh) forelsker seg i en mann hun møter i syden, aner hun ikke at hun har rotet seg inn i sitt livs største skuespill.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway