Stavanger Aftenblad

Varmere og tørrere somre

-

LEDER: Somrene vil bli varmere og tørrere i framtiden. Det vil kreve tiltak som demper følgene.

Vaeret sommeren 2018 var svaert uvanlig og førte til store konsekvens­er, konkludert­e forskerne ved Meteorolog­isk institutt i rapporten «Tørkesomme­r 2018», som ble lagt fram på fredag.

Der kommer det fram at perioden mai-juli ble rekordvarm for Norge, i gjennomsni­tt 3,1 grader over det som er normalt. Den samme perioden var i tillegg den fjerde tørreste som er registrert siden målestart i 1900.

Ett slikt år kan ikke legges til grunn for det som vil skje i framtiden. Men Meteorolog­isk institutt har i rapporten også gjort framtidsbe­regninger basert på endringene i klima over lengre tid.

Her kommer de fram til at dersom vi fortsetter med dagens utvikling av klimagassu­tslipp, vil vi få stadig varmere somre. De har brukt Oslo som utgangspun­kt, og beregnet at mot slutten av århundret vil mai-augustperi­odene kunne få middeltemp­eraturer på over 20 grader.

Den rekordhøye middeltemp­eraturen for mai-august 2018 var på 18,1 grader.

Klimaframs­krivningen­e tyder ikke på at det vil bli like lite nedbør som i 2018. Men siden høye temperatur­er vil føre til at nedbøren raskere fordamper, må vi likevel vaere forberedt på at det kan bli mange flere tørkesomre i Oslo, og hele Sør-Norge, også i framtiden.

Før julen satte inn, møttes toppledere fra nesten 200 land i Katowice i Polen til klimatoppm­øte. Der ble de enige om en felles regelbok, som etter planen skal sørge for at landene setter inn de tiltak som skal til for å oppnå målene i Parisavtal­en fra 2015.

I Katowice-erklaering­en står det blant annet at bevaring av skogene skal spille en viktig rolle i å binde CO2 og hindre en oppvarming av kloden på mer enn 1,5 grader.

Men allerede rett etter nyttår, kom det første store tilbakesla­get: I Brasil fyrte den nyslåtte presidente­n

Jair Bolsonaro løs mot miljøvern og vern av regnskogen i Amazonas. Med en utøvende ordre overførte han forskrifte­n og opprettels­en av nye urbefolkni­ngsreserve­r til landbruksd­epartement­et i landet. Denne styres av den mektige landbruksl­obbyen. Et slikt trekk vil føre til at regnskogen i landet blir hugget kraftig ned, til fordel for jordbruket. Bolsonaro mener at siden de rike landene allerede har kuttet ned sine skoger, bør de betale hvis Brasil skal beholde sine.

Det vil bli vanskelig å oppnå målene fra Paris, selv om mange land nå har skrevet under på at de vil innføre ytterliger­e tiltak.

Da må vi her i Norge ikke bare snakke om utslippsku­tt. Men vi må også forberede oss på varmere og tørrere somre, og sette inn tiltak som kan dempe følgene av dette.

Det vil bli vanskelig å oppnå målene fra Paris, selv om mange land nå har skrevet under på at de vil innføre ytterliger­e tiltak.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Varme og tørke sommeren 2018 førte blant annet til dårligere avlinger hos bøndene i Klepp.
JAN INGE HAGA Varme og tørke sommeren 2018 førte blant annet til dårligere avlinger hos bøndene i Klepp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway