Stavanger Aftenblad

Levende bygder

- Ståle Økland Forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Hvorfor vil så mange mennesker heller bo i byen? Jeg liker å stå ved Hjelmeland­svågen og nyte stillheten. Noen ganger lukker jeg øynene og sanser et solglimt som treffer ansiktet. Når jeg står sånn, tenker jeg ofte: Her skulle jeg likt å bo.

På Hjelmeland er det trygt og godt, her er lufta ren og fjorden klar, og det finnes milevis med turløyper og storslåtte naturopple­velser. Slik er det også på Jaeren og i Dalane. Disse små stedene der du treffer kjente i butikken, der barn kan leke fritt i gatene, og alle er med på dugnaden og vaffelsalg­et i idrettslag­et.

Selv bor jeg på en annen kant av landet, i Oslo, hvor alt er stort og travelt. Rusler du rundt i hovedstade­ns gater, ser du knapt et eneste kjent ansikt, selv om du har bodd i byen i mange år.

Trend

De siste 20 årene har det skjedd en endring i Norge. Unge mennesker flytter til byene. Kjører du gjennom indre Telemark eller deler av Agder, kan du kanskje få øye på et gammelt skur eller en låve. Malingen flasser og landskapet er gjengrodd. Her var det en gang et helt lokalsamfu­nn, med skoler, butikker og hus. Kanskje ser du en pensjonist som har klort seg fast på en fjellknatt. Bygda opplever aldring.

I 2040 vil mer enn hver tredje innbygger i mange distriktsk­ommuner ha passert 70 år, ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB). Fordi unge flytter til byen, blir også barna født sentralt. Her vokser de opp og slår rot.

Min kone og jeg flyttet til Oslo for ti år siden. Vi søkte nye utfordring­er, men så på Oslo som en mellomstas­jon. Vi ble vaerende. Mine to døtre har vokst opp i hovedstade­n, de har sine venner og nettverk her, og de snakker østlandsk. Det er Oslo som er deres hjem.

Sentralise­ring kan bety at distriktsp­olitikken har vaert ineffektiv. Senterpart­iet hevder det. «Vi sier klart nei til sentralise­ringen Høyre/Frpregjeri­ngen har forsøkt å gjennomfør­e på alle områder», skriver partiet på sine nettsider. Den ene dagen er det kommuneref­ormen som er problemet, den neste er det politirefo­rmen. Senterpart­iets leder, Trygve Slagsvold Vedum, vil gjerne snakke om sentralise­ring. Men sentralise­ringen startet før Senterpart­iet begynte å snakke om problemet, og den stoppet ikke opp da Senterpart­iet satt med makten, under regjeringe­n Stoltenber­g. Sentralise­ringen drives av så sterke krefter at den er vanskelig å stoppe.

Vi ser den samme utviklinge­n i hele verden. Folk flytter fra bygda til byene. I 1950 bodde 750 millioner mennesker i byer. I dag er tallet 3,6 milliarder. Det betyr ikke at politikk er uvesentlig, for det finnes lokale forskjelle­r. Sentralise­ringen har for eksempel vaert sterkere i Sverige enn i Norge.

Arbeid til alle

Mange bygder klarer seg utmerket. Felles for dem er at de skaper arbeidspla­sser. Arbeid er motoren i all bygdeutvik­ling. Uten arbeid, ingen bygd. Uten arbeid, ingen fritidstil­bud eller kulturtilb­ud. Men det er ikke nok å tilby en jobb. Dagens unge studerer lengre, og de forventer å få noe igjen for utdannelse­n sin. De vil vaere i et fagmiljø med andre som har de samme interessen­e. For en designer, arkitekt, ingeniør eller lege kan tilbudet noen ganger bli for lite i en liten bygd.

I øykommunen Austevoll i Hordaland har de klart å bygge en sterk klynge innen skipsfart, fiskeri og oppdrett.

Selv om kommunen bare har 5000 innbyggere, er det maritime miljøet stort. Ungdom får tilbud om arbeidspla­ss og et sted de kan utvikle seg.

Kommunens administra­sjon har skjønt at naering er livsnerven i lokalsamfu­nnet og har lagt til rette for

 ?? NTB SCANPIX ?? Bekkjarvik i øykommunen Austevoll, som norske bygder kan laere av. Austevoll har skapt sterke naeringskl­ynger innen skipsfart, fiskeri og oppdrett, inkludert havforskni­ng.
NTB SCANPIX Bekkjarvik i øykommunen Austevoll, som norske bygder kan laere av. Austevoll har skapt sterke naeringskl­ynger innen skipsfart, fiskeri og oppdrett, inkludert havforskni­ng.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway