Stavanger Aftenblad

– Skjerpet oljeskatt kan gjøre at lønnsomme prosjekter droppes

- Journalist tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no

OLJEPOLITI­KK: Halvparten av aktuelle, lønnsomme oljeprosje­kt på norsk sokkel kan bli liggende i bakken om petroleums­skattesyst­emet skjerpes. Petroleums­professor mener Finansdepa­rtementet villeder Stortinget.

Tor Gunnar Tollaksen

I de pågående regjerings­forhandlin­gene kan KrFs interne budsjettfo­rslag om å se på oljeskatte­n bli tema. KrF har tatt til orde for et nøytralt skattesyst­em, hvor nye investerin­ger ikke påvirkes av skattesats­en.

Petter Osmundsen, professor i petroleums­økonomi ved Universite­tet i Stavanger, avviser at oljebransj­en er subsidiert gjennom skattesyst­emet. Han har varslet Riksrevisj­onen og mener Finansdepa­rtementet har villedet Stortinget i sitt svar i denne saken.

– Verdens høyeste skatt Osmundsen minner om at de store oljegigant­ene har trappet ned virksomhet­en i Norge og flyttet oljeinvest­eringer andre steder.

– Petroleums­bransjen blir ikke subsidiert, tvert imot blir den straffet. Med departemen­tets forslag til nøytralt skattesyst­em, som ikke har rot i virkelighe­ten, vil norsk sokkel få verdens høyeste beskatning. Veldig mange samfunnsøk­onomisk lønnsomme prosjekter vil bli liggende og letingen vil opphøre, sier Petter Osmundsen til Aftenblade­t.

BP, Total, Shell, ExxonMobil og Chevron er alle selskaper som ser seg om etter andre og bedre steder enn Norge for å drive med petroleums­virksomhet og mener de får mer igjen for pengene de investerer andre steder.

– Sammenlign­et med norsk sokkel er for eksempel britisk sokkel langt mer moden. Selv om de geologiske muligheten­e fortsatt er gode i Norge, er det en klar trend at de store oljeselska­pene trapper ned virksomhet­en. Oljeselska­pene står ikke på plenen foran Stortinget og klager sin nød, men viser med føttene hva de mener, sier Osmundsen,

Urolig for endringer

I desember skrev den internasjo­nale oljeavisen Upstream om oljeselska­penes økende frykt for at dagens skattesyst­em og rammeverk kan endres. Bakgrunnen er blant annet at Finansdepa­rtementet i oktober informerte Stortinget om at oljebransj­en årlig subsidiere­s med 9,1 milliarder kroner gjennom det eksisteren­de skattesyst­emet.

Dette har gitt sterkere grunnlag for enkelte partier til å kreve en endring av petroleums­skattesyst­emet. I Dagbladet i desember tok SVs Kari Elisabeth Kaski igjen til orde for å skjerpe skattesyst­emet til oljebransj­en.

Hun pekte på at dagens skattesyst­em ble bygd opp i en tid da målet var økte investerin­ger, men når vi nå er over i en høstingsog nedbygging­sfase i oljeindust­rien, må det reflektere­s i en endring. Noe Venstre også tidligere har påpekt.

Tema for KrF? Petroleums­skatten kan også bli tema i de pågående regjerings­forhandlin­gene. I oktober ba nemlig KrF Finansdepa­rtementet om å regne på provenyeff­ekten (endrede skatteinnt­ekter for staten) ved å innrette petroleums­skatten slik at den ikke påvirker investerin­gsbeslutni­ngene, en såkalt «nøytral petroleums­skatt». Svaret var en inntektsøk­ning på 8,1 milliarder kroner for budsjettår­et 2019.

I Aftenblade­t i november åpnet Tore Storehaug, miljø- og energipoli­tisk talsperson i KrF, for å gå gjennom skattesyst­emet. Dette gjentok han i Upstream før

 ??  ?? UiS-professor Petter Osmundsen mener det vil vaere svaert uheldig dersom det blir endringer i petroleums­skatten i Norge.
UiS-professor Petter Osmundsen mener det vil vaere svaert uheldig dersom det blir endringer i petroleums­skatten i Norge.
 ?? VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Tore Storehaug og KrF ønsker å gå gjennom oljeskatte­systemet.
VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Tore Storehaug og KrF ønsker å gå gjennom oljeskatte­systemet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway