Stavanger Aftenblad

Equinor: – Prosjekter i Norge konkurrere­r internasjo­nalt

-

STAVANGER: Endringer i rammebetin­gelse kan gjøre det vanskelige­re for prosjekter å nå opp i konkurrans­en internasjo­nalt, sier Equinor.

– Når det tas hensyn til selskapene­s faktiske atferd, slik selskapene regner – altså når vi tar hensyn til risiko, avkastning og skatt – så er det ikke slik at investerin­ger som er ulønnsomme før skatt er lønnsomme etter skatt. Dette er påpekt av Riksrevisj­onen og nå sist av Klimarisik­outvalget, sier sjeføkonom Eirik Waerness i Equinor.

Equinor registrere­r at det er noen som ønsker å endre petroleums­skattesyst­emet ut fra en forestilli­ng om at reglene er for gunstige og bidrar til at staten får en mindre andel av inntektene. Det er også blitt hevdet at investerin­ger som er ulønnsomme før skatt, kan vaere lønnsomme etter skatt.

Vellykket system

Han legger til at det norske petroleums­skattesyst­emet historisk sett har vaert ekstremt vellykket, både nasjonalt og internasjo­nalt.

– Hva kan bli resultatet dersom det kommer endringer?

–Da ser vi det samme som Wood Mackenzie; faerre prosjekter er konkurrans­edyktige og blir derfor ikke gjennomfør­t.

Waerness påpeker at det i Equinors portefølje er prosjektpl­aner som er følsomme for endringer i pris- og skattenivå. Hvilke prosjekt som eventuelt rammes, kan Waernes ikke gå naermere inn på så lenge det er uklart om og eventuelt hvilke endringer som kommer.

Ettersom norsk sokkelen er i ferd med å bli mer moden, hvor de store utbygginge­ne er forbi, understrek­er Waerness videre at det i årene framover vil vaere få store lønnsomme prosjekter.

Sårbare for endringer Prosjekter som kommer, er mer sårbare for endringer.

–Prosjekter på norsk sokkel må konkurrere med internasjo­nale prosjekter på lønnsomhet. Det gjelder også for Equinor. En endring av rammebetin­gelsene, gjør at det i praksis kan bli vanskelige­re for norske prosjekter å nå opp i konkurrans­en internasjo­nalt, forklarer Waerness. Han viser til at Storbritan­nia har reagert annerledes etter hvert som britisk sektor har blitt moden.

–Det interessan­te der er at rammebetin­gelsene er blitt endret, med blant annet lavere skatter for selskapene, noe som har gjort det mer interessan­t å investere enn det ellers ville vaert. Styrken ved det norske skattesyst­emet er at det har vaert stabilt. Industrien er opptatt av forutsigba­re rammebetin­gelser. Da er det lettere å planlegge, sier Waerness.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway