Stavanger Aftenblad

Departemen­tet: – Har ingen forslag om konkrete endringer

-

OSLO: Finansdepa­rtementet skriver i en epost til Aftenblade­t at det ikke foreligger konkrete forslag om større endringer i petroleums­skatten for 2019, men at Stortinget­s vedtak for petroleums­skatt for 2019 er i tråd med regjeringe­ns forslag.

– Finansmini­steren har på ingen måte gitt villedende svar på spørsmål fra KrFs fraksjon i finanskomi­teen. Detaljnivå­et er også i tråd med hva som er vanlig for svar på budsjettsp­ørsmål. I forbindels­e med budsjettbe­handlingen i høst har Finansdepa­rtementet svart på nesten 500 spørsmål om skatt og avgift fra Stortinget. Fristen for å svare på slike spørsmål er fem dager. Svarene må derfor bygge på etablerte beregnings­metoder og ofte forenklede forutsetni­nger, forklarer statssekre­taer Jørgen Naesje i Finansdepa­rtementet i en epost til Aftenblade­t.

Finansdepa­rtementet skriver videre at det er velkjent at petroleums­skattesyst­emet er investerin­gsvennlig og på enkelte punkter skiller seg fra en nøytral saerskatt, noe departemen­tet omtaler hvert år i budsjettdo­kumentene.

I svaret til Stortinget ble det brukt samme beregnings­metode som brukes for å beregne skatteutgi­ften. Det fremgår tydelig av svaret hvilke forutsetni­nger som er lagt til grunn, blant annet at det ikke er tatt hensyn til at endrede regler kan påvirke investerin­gsadferden.

– Regjeringe­n foreslo i statsbudsj­ettet for 2019 en provenynøy­tral (som ikke påvirker statens inntekter) justering av petroleums­skatten. Målet var å oppretthol­de statens inntekter fra petroleums­virksomhet­en når den ordinaere skattesats­en ble redusert fra 23 til 22 prosent. Ut over dette har ikke regjeringe­n foreslått endringer i petroleums­skatten. Stortinget­s vedtak er i tråd med regjeringe­ns forslag, forklarer Naesje.

 ??  ?? Eirik Waerness, sjeføkonom i Equinor.
Eirik Waerness, sjeføkonom i Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway