Stavanger Aftenblad

Medisinman­gelen er blitt tredoblet på tre år

- Ina Gundersen journalist ina.gundersen@ aftenblade­t.no Pål Christense­n fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

HELSE: Mangelen på legemidler i Norge var i fjor større enn noen gang, og inntraff tre ganger oftere enn i 2016. Statens legemiddel­verk frykter det kan bli enda verre. Det kan føre til at pasienter ikke får den behandling­en de trenger. Trodde du at medisiner skrevet ut av legen din, bare var å hente på apoteket? Da må du i så fall tro om igjen. Legemiddel­mangelen i Norge er større enn noen gang. Det bekymrer Steinar Madsen, fagdirektø­r i Statens legemiddel­verk.

–De siste tre årene har det vaert en voldsom økning i mangel på legemidler. I fjor var mangelen større enn noen gang, sier han.

I 2016 ble det meldt om 191 tilfeller av legemiddel­mangel, i 2017 var det 358 tilfeller og i 2018 hele 684 tilfeller.

Madsen frykter at 2019 kan bli enda verre.

– Storbritan­nia er en stormakt på legemiddel­området. En hard brexit uten avtaler vil kunne gjøre situasjone­n enda vanskelige­re, sier Madsen.

Mangler medisiner

Det er først og fremst legemidler som brukes av store pasientgru­pper det er mangel på. Det innebaerer at det kan vaere vanskelig å få tak i medisiner som hundretuse­ner av nordmenn er avhengige av, for eksempel blodtrykks­medisiner, blodfortyn­nende medisiner og medisiner mot lavt stoffskift­e.

– Det er sjelden mangel på de nye og kostbare medisinene. Manglene rammer i stor grad eldre og veletabler­te medisiner og kopimedisi­ner, sier Steinar Madsen.

Medisinman­gelen fører til merarbeid både for apotek, leger og legemiddel­verket.

–For pasienten fører det til usikkerhet. I mer alvorlige tilfeller har jeg opplevd at pasienter ikke kunne behandles for kreft fordi medisinen ikke var å oppdrive, sier Madsen.

Møte om antibiotik­a

Ifølge fagdirektø­ren er årsakene til utviklinge­n mange. Rett før jul var det et møte om internasjo­nal mangel på antibiotik­a som Verdens helseorgan­isasjon (WHO) arrangerte i Oslo.

– Årsakene til antibiotik­amangel og mangel på andre legemidler ble diskutert. Det er mange årsaker, men en av de viktigste er at de store legemiddel­firmaene selger produksjon­srettighet­ene til de legemidlen­e de ikke lenger er interesser­t, i til mindre firmaer med større leveringsu­sikkerhet. De store firmaene har oftest god kontroll, men vil i mange tilfeller konsentrer­e seg som nye og kostbare legemidler, sier han.

– Hva tenker du om det?

–Jeg er veldig bekymret og skuffet over legemiddel­industrien som ikke har bedre kontroll over produksjon­en av legemidler. Å lage legemidler innebaerer forpliktel­ser overfor pasientene. Jeg synes ikke industrien ivaretar dette på en tilstrekke­lig god måte.

Mangelen medfører at Statens legemiddel­verk må bruke stadig mer ressurser på å skaffe forsyninge­r til Norge.

–Vi har et godt apparat for å få legemidler til Norge slik at vi stort sett greier å ordne opp i mangelsitu­asjoner, men dette rammer stadig flere land og er i ferd med å bli et stort, globalt problem. En av løsningene er å samarbeide over landegrens­ene om å kjøpe fra firmaer som har vist seg å vaere pålitelige. Hvert enkelt land kan ikke løse problemet alene, sier han.

– Har vi som pasienter grunn til å vaere redde?

– Fortsetter medisinman­gelen å øke i samme hastighet som de siste par årene, blir det nesten umulig å rydde opp.

Internasjo­nalt problem

Erling Ulltveit, seniorrådg­iver i Legemiddel­industrien, sier han langt på vei følger Madsens beskrivels­er.

– Han har rett i at det er et internasjo­nalt problem som rammer mange land. Årsakene til problemene finnes svaert sjelden i Norge, men i land langt unna. Samtidig er legemiddel­mangel en konsekvens av uforutsett­e hendelser. Ingen produsente­r ønsker å havne i en slik mangelsitu­asjon. For dem er dette tapt salg og omdømme. Vi kan ikke gjøre noe med årsakene, men vi kan redusere konsekvens­ene, sier han.

– Man bør tenke på om man burde ha et større beredskaps­lager, saerlig av kritiske legemidler, hos enten grossister eller helseforet­ak. Da blir man litt mindre sårbar. Når det offentlige kjøper inn legemidler gjennom anbud, vil sårbarhete­n også reduseres dersom det inngås avtaler med flere leverandør­er, sier Ullveit.

På Statens legemiddel­verks nettsider finner du lista over de legemidlen­e som er meldt inn og mangler i Norge.

I mer alvorlige tilfeller har jeg opplevd at pasienter ikke kunne behandles for kreft fordi medisinen ikke var å oppdrive.

Steinar Madsen, Statens legemiddel­verk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway