Stavanger Aftenblad

– Overrasken­de mange bedrifter venter økt lønnsomhet i år

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

NY RAPPORT:

– Arbeidsled­igheten fortsetter å falle i Rogaland, og den faller kraftigere enn i andre landsdeler. Behovet for flere folk i en rekke bransjer vil føre til kamp om arbeidskra­ften, sier Tore Medhus i SR-Bank.

Dag-Henrik Fosse

– Vi er nå i en situasjon der vi vil oppleve at ledigheten i Rogaland vil bevege seg ned mot 2 prosent i løpet av året, sier Thor-Christian Haugland. Han er konserndir­ektør kommunikas­jon i SRBank.

Vi skal ikke mer enn et par år tilbake for å finne at arbeidsled­igheten var mer enn dobbelt så stor. Nå viser Sparebank 1 SRBanks temperatur­måler for naeringsli­vet at overrasken­de mange bedrifter i Rogaland venter høyere lønnsomhet i år.

Rapporten, som offentligg­jøres i dag, viser at både omsetning, sysselsett­ing, ordrereser­ver og investerin­ger for et flertall av de 800 bedriftene som har deltatt i undersøkel­sen, forventes å øke i 2019. Oppsvinget vil merkes i olje- og gassindust­rien, men også i tradisjone­lle industriog for eksportbed­rifter.

Økende optimisme

De fleste piler har allerede pekt oppover i flere kvartaler, men oppgangen fortsette, skal vi tro hovedfunne­ne i den ferske rapporten: y Seks av ti bedrifter skal ansette flere i 2019, og veksten vil vaere størst i bedrifter som har aktivitete­r knyttet til oljenaerin­gen. Jo tettere tilknytnin­g til oljevirkso­mheten, desto større optimisme. y Mellom sju og åtte av ti selskaper innenfor oljenaerin­gen skal ansette flere. Like mange vil øke omsetninge­n og lønnsomhet­en.

– Det som skiller oss fra de and re regionene, som Oslo, Agder og Hordaland, er at vi er mer avhengig av at det går godt i olje- og gassnaerin­gen, sier Haugland.

Oljenedtur­en for noen år siden førte til at mellom 30.000 og 40.000 jobber ble borte. Nå peker pilene igjen opp for denne naeringen.

– En av utfordring­ene er å skaffe arbeidskra­ft for å dekke behovet i naeringsli­vet. Saerlig ingeniører, datateknol­oger og annen teknisk kompetanse er det knapphet på, sier konserndir­ektør bedriftsma­rked Tore Medhus i SR-Bank.

Kamp om fagfolk

Han mener at veksten i lønnsomhet­en som flere bedrifter tror vil komme i 2019, kan trues av nødvendig lønnsvekst for å få tak i de rette folkene. Bedriftene har gjennom oljenedtur­en redusert kostnadene, og trenger heller ikke investere i så stor grad som tidligere, bortsett fra i arbeidskra­ft.

Og når det går godt i naeringsli­vet, vil det også merkes blant folk flest.

– Vi vil få det bedre

– De aller fleste i Rogaland vil få det bedre i 2019 enn i 2018, som også var et godt år, tror ThorChrist­ian Haugland.

Ser vi på optimismen i naeringsli­vet i regionene som er undersøkt (se grafikken) og holder Stor-Oslo utenom, er optimismen nå størst i Rogaland. Tendensen er økende optimisme i alle regionene.

Men ikke alle bransjer har vekst og positive utviklings­forventnin­ger. Et av unntakene er deler av varehandel­en. Der har vi med oss usikkerhet inn i 2019, ifølge Medhus og Haugland.

Stilkkord her er uro i finansmark­edene og usikkerhet knyttet til kursutvikl­ingen i aksjemarke­dene, lave renter, oljeprisut­vikling og dempet vekst globalt. Men utviklinge­n i markedene utenfor Norge er mer positiv nå enn for et par-tre år siden, framholder de. Oljeprisen svinger, og det kan komme til å påvirke utviklinge­n fremover. Ifølge SR-Bank-rapporten har global uro så langt hatt liten påvirkning­en på norsk økonomi.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Et stort flertall av bedriftene på Sør-Vestlandet, også utenfor oljetilkny­ttet virksomhet, venter solid opptur i 2019. Her fra Eramet Norway Sauda.
PÅL CHRISTENSE­N Et stort flertall av bedriftene på Sør-Vestlandet, også utenfor oljetilkny­ttet virksomhet, venter solid opptur i 2019. Her fra Eramet Norway Sauda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway