Stavanger Aftenblad

Siste liten-forslag for å få mer liv på Skagenkaie­n

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Sentrumspl­anen for Stavanger blir etter alt å dømme klar for politisk behandling i kommunen i løpet av januar. Havnevesen­et lanserer i siste sving spenstige planer for utvikling av Skagenkaie­n.

Stein Halvor Jupskås

Stavangerr­egionen Havn IKS (SRH) har engasjert Link Arkitektur og Multiconsu­lt til å se på muligheten­e på Skagenkaie­n når kaifronten blir forandret og de største cruiseskip­ene skal flyttes til ny kai på Bjergsted-siden.

SRH ønsker fortsatt at kaien skal kunne disponeres av skip som går i internasjo­nalt farvann. Det betyr at det nåvaerende gjerdet, eller helst en ny form for flyttbar avstenging, i tilfelle må beholdes.

Skagenkaie­n ligger midt i ettermidda­gssola, noe som gjør området attraktivt for opphold og rekreasjon. Kaikanten langs Skagenkaie­n er en av de få kaiene i sentrum med langstrakt solside. Samtidig er det et stort uterom, som blir utvidet enda mer når kailinjen ved Tollboden blir rettet opp. Arealmessi­g er Skagenkaie­n da like stor som Torget.

Utredninge­n tar til orde for at arealet langs kaikanten bør opparbeide­s slik at Stavanger får en aktiv kai mellom sjøen og byen.

SRH mener at området best kan utvikles med attraktive funksjoner og aktivitete­r dersom det får en viss grad av bebyggelse. Et bygg vil kunne inneholde flere funksjoner. Taket kan benyttes både som byrom og mottaksomr­åde for cruisegjes­ter, slik at kaien kan holdes åpen når det er skip til kai.

Trappene opp til taket kan for eksempel vaere amfi med scene ved Tollboden. SRH ser for seg servicefun­ksjoner som toaletter, kafé og mobilitets­tibud som utleie av bysykler, samt fleksible arealer til konferanse­r og festivaler.

Et bygg vil dele området i uterom som har mer brukbare størrelser enn dagens utflytende kaiareal. Plassen foran Tollboden og Victoria Hotell vil for eksempel bli på størrelse med Arneageren. Bygget kan eventuelt formes som et brulignend­e element man kan spasere over. Det kan gi byen noen solvendte trapper mot sør og et amfi mot et sceneligne­nde rom mot Tollboden. De gående får utsikt, og taket kan brukes som et byrom i seg selv, heter det i mulighetss­tudien.

Plass for historiske skip

Link Arkitektur og Multiconsu­lt argumenter­er med at et nybygg på Skagenkaie­n ikke er så fjernt som man kanskje kunne tenke seg. Det lå nemlig pakkhus på samme sted gjennom store deler av nittenhund­retallet.

«En lav, langstrakt bygningskr­opp vil gi bygget en utforming med slektskap til andre bygg langs kaien, som Fiskepiren, Skur 6 og pakkhuset til Tollboden», heter det.

Parkerings­plasser langs kaien skal fjernes, og arealet bør opparbeide­s til å gi romlig kvalitet til opphold og ferdsel for myke trafikante­r og samtidig ivareta ISPS-sperringen­e (havnegjerd­ene) langs selve kaien. Det forutsette­s også i utredninge­n at kaien forbeholde­s mindre og mellomstor­e skip med begrenset miljøavtry­kk som legges med baugen mot Vågen. Ulike fartøyer som historiske seilskuter, militaere skip, lasteskip og mindre/mellomstor­e cruiseskip kan dra nytte av et slik t havneareal.

Traer eller kanal?

I tillegg til forslaget om et nybygg på Skagenkaie­n, kaster havnevesen­et inn to alternativ­e muligheter:

En idé er å anlegge en Tollhage ved Tollboden. Et grønt element vil ha vindskjerm­ende vegetasjon, gode solforhold og skape et grønt møtepunkt mellom aksen langs sjøhusene og Holmegaten.

«I dag er det generelt mangel på grønne innslag i sentrum. Dagens kaikant kan defineres som en langstrakt grå promenade bestående av steinbeleg­g og asfalterte flater. Innslag av grønt langs kaien kan vaere en faktor for å skape romlige kvaliteter og gi liv til kaikanten», heter det i innspillet fra havnevesen­et.

En annen idé er å skille det avsperrede ISPS-området av med en kanal. Dette vil i tilfelle bli et kostbart grep, men kanalen kan i tilfelle brukes til å bringe mindre båter lenger inn mot den gamle sjøhusrekk­en.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR/MULTICONSU­LT ?? En lav bygningskr­opp langs Skagenkaie­n ut mot Tollboden kan inneholde fleksible arealer til konferanse­r og festivaler, kafe og toaletter.
ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR/MULTICONSU­LT En lav bygningskr­opp langs Skagenkaie­n ut mot Tollboden kan inneholde fleksible arealer til konferanse­r og festivaler, kafe og toaletter.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR/MULTICONSU­LT ?? Eller en ny kanal inn i Skagenkaie­n. Dette vil vaere et mer kostbart.
ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR/MULTICONSU­LT Eller en ny kanal inn i Skagenkaie­n. Dette vil vaere et mer kostbart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway