Stavanger Aftenblad

2019 kan bli et farlig år i Asia

-

ANALYSE: De militaere spenningen­e i Asia tegner seg som den største trusselen mot verdensfre­den i det nye året.

Claus Blok Thomsen

bilde av den internasjo­nale verdensord­en.

Taiwan i søkelyset

Den kinesiske presidente­ns nyvunne selvtillit ble nok en gang bekreftet da Xi Jinping holdt en tale i Folket store hall i Beijing onsdag denne uka. Foran militaere offiserer og offisielle tjenestepe­rsoner forklarte han sitt samlede syn på Taiwan.

Taiwan har vaert en pest og en plage for Kina helt siden Kuomintran­g-tropper søkte tilflukt på øya i 1949, etter å ha blitt beseiret av Mao Zedongs røde revolusjon­shaer. I de siste tiårene har Taiwan – som offisielt heter Republikke­n Kina – utviklet seg til å bli en av Asias sterkeste demokratie­r, mens Kina har blitt et stadig mer autoritaer­t og undertrykk­ende ettpartist­yre.

Helt som ventet gjentok Xi Jinping den kinesiske regjeringe­ns påstand om at Taiwan er en del av Kina. Det nye og overrasken­de var at han gikk enda lengre og bakte kravet om en gjenforeni­ng mellom Folkerepub­likken og Taiwan inn i den overordned­e fortelling­en som Xi Jinping har skapt, og som handler om at Kina under hans ledelse skal gjenskapes som en stor nasjon.

Xi Jinping gjorde det klinkende klart at gjenforeni­ng var en uunngåelig følge av Kinas oppreisnin­g.

– Landet vokser seg sterkt, nasjonen forynges og en gjenforeni­ng mellom de to sidene av stredet er den store tendensen i historien, sa presidente­n.

Han foreslo at Taiwan følger Hongkongs eksempel, hvor man teknisk sett inngår i Kina, men hvor man har forskjelli­ge politiske systemer.

Trussel om krig

Xi Jinping satte ingen tidsfrist for en slik gjenforeni­ng, men ved å koble ønsket om gjenforeni­ng sammen med en større tale om hans politiske dagsorden signaliser­te han til verden at hans tålmodighe­t i Taiwan-spørsmålet ikke varer evig.

Samtidig var den kinesiske presidente­ns tale en provokasjo­n overfor USA, som støtter Taiwan både politisk og militaert. I talen satte Xi Jinping hardt mot hardt ved ikke å utelukke muligheten for en vaepnet konflikt.

– Vi kan ikke love å unnlate maktbruk og reserverer muligheten til å bruke alle nødvendige midler, sa presidente­n.

Dermed kom han til å lyde som et ekko av seg selv i forbindels­e med konflikten i Sørkinahav­et, hvor Xi Jinping også har raslet med sablene i de siste månedene.

Kina anser brorparten av Sørkinahav­et for å vaere kinesisk territoria­lfarvann, mens USA og andre anser det for å vaere et internasjo­nalt farvann. Både USA og Kina har trappet opp sin militaere tilstedeva­erelse i området, og for kun et par uker siden var et amerikansk krigsskip naer ved å kollidere med et kinesisk fartøy.

I oktober 2018 beordret Xi Jinping de militaere styrkene som overvåker Taiwan og Sørkinahav­et til å forberede seg på krig ved å klargjøre beredskaps­planer og igangsette øvelser. Denne oppfordrin­gen ble 1. januar gjentatt på lederplass i avisa PLA Daily, avisen til de kinesiske forsvarsst­yrkene.

«Å trene soldater og forberede krig er de fundamenta­le oppgavene og arbeidsfok­uset for vårt militaer», sto det i lederen.

Det amerikansk­e svaret kom dagen etter, da den nye stedfortre­dende amerikansk­e forsvarsmi­nisteren, Patrick Shanahan, ifølge avisen South China Morning Post instruerte sine ansatte om å ha et sterkt fokus på «Kina, Kina og Kina».

Men glem ikke Nord-Korea Det er imidlertid ingen tvil om at hverken USA eller Kina ønsker noen vaepnet konflikt. Men en stadig økende spenning øker sannsynlig­heten for at situasjone­n kan løpe løpsk om det skjer et uhell, eller om den ene parten plutselig misforstår den andres handlinger.

Det gjør seg også gjeldende når det kommer til Nord-Korea. I sin nyttårstal­e truet den nordkorean­ske diktatoren Kim Jongun med å gjenoppta det nordkorean­ske atomvåpenp­rogrammet dersom USA ikke opphever sine sanksjoner mot landet. Og dersom Nord-Korea begynner å skyte opp missiler igjen vil USA bli nødt til å reagere. Det vil igjen føre til at Kina blir nødt til å reagere, ettersom Beijing lenge har mistenkt Washington D.C. for å bruke konflikten på Korea-halvøya til å øke sin innflytels­e i det nordøstlig­e Asia, som Kina betrakter som sin egen bakgård.

Spenningen­e blir også forverret ved at Donald Trump og Xi Jinping ligner hverandre. Begge lederne har bundet sin egen politiske kapital opp i en svulstig patriotism­e, og det gjør det vanskelig å dempe retorikken.

 ?? KIN CHEUNG ?? USA har trappet opp sin militaere tilstedeti­lvaerelse i Sørkinahav­et. Her klargjør en F/A-18 Super Hornet seg til avgang fra dekket på USS «Ronald Reagen».
KIN CHEUNG USA har trappet opp sin militaere tilstedeti­lvaerelse i Sørkinahav­et. Her klargjør en F/A-18 Super Hornet seg til avgang fra dekket på USS «Ronald Reagen».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway