Stavanger Aftenblad

Forslag om strengere krav ved våpenkjøp i USA

-

WASHINGTON: Representa­ntenes hus jobber med et tverrpolit­isk forslag om obligatori­sk bakgrunnss­jekk ved nesten alle våpenkjøp i USA.

I flere år har demokrater og noen republikan­ere etterlyst tiltak fra Kongressen for å skjerpe regulering­en av våpenkjøp, i kjølvannet av en rekke masseskyti­nger de siste årene.

Nå er demokraten­e i ferd med å forsøke å gjøre ord til handling etter at de denne uken tok over flertallet i Representa­ntenes hus, skriver Washington Post.

Begrenser ikke våpentyper Tirsdag er det ventet at det nye forslaget, som blant annet Husets nyvalgte leder Nancy Pelosi står bak, legges fram. Peter King er den fremste republikan­eren bak det tverrpolit­iske forslaget.

Kings talsmann sier det nye forslaget vil forsøke å innføre bakgrunnss­jekk for alle som kjøper eller overtar et våpen, men med visse unntak for jaktvåpen og for overdragel­ser innenfor familien. Forslaget går ikke inn på hva slags våpens om skal kunne kjøpes og selges: Det tar dermed ikke for seg utfordring­en med våpen som i praksis er sivile varianter av militaere kampvåpen, en våpenkateg­ori som er brukt ved mange masseskyti­nger.

Tidligere kongressme­dlem Gabrielle Giffords, demokraten som selv overlevde et attentat med skytevåpen, planlegger å vaere i Washington når det nye forslaget legges fram.

– Det amerikansk­e folket har talt. Det er på tide å ta tak i epidemien av vaepnet vold her i landet, og den nye Kongressen kommer ikke til sitte stille, skriver hun på Twitter.

Stanses i Senatet?

Med demokratis­k flertall i Representa­ntenes hus og enkelte republikan­ske stemmer – et lignende forslag i 2017 fikk støtte fra 14 republikan­ere – vil forslaget trolig få flertall i Huset. Det er derimot mer usikkert om det vil komme forbi de formelle hindrene i Senatet. I 2013 kom Senatet naermere et vedtak om utvidet bakgrunnss­jekk enn noensinne, men manglet fortsatt fire stemmer for å få det nødvendige flertallet på 60 av 100 representa­nter.

Våpenloven­e reguleres først og fremst av de enkelte delstatene. I tillegg debatterer politikere, jurister og legfolk om tolkingen av det andre grunnlovst­illegget, som sikrer retten til å ha våpen.

(NTB)

 ?? EVAN VUCCI ?? Nancy Pelosi er en av dem som står bak forslaget om å skjerpe reglene for bakgrunnss­jekk ved våpenkjøp.
EVAN VUCCI Nancy Pelosi er en av dem som står bak forslaget om å skjerpe reglene for bakgrunnss­jekk ved våpenkjøp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway