Stavanger Aftenblad

Thorbjørns­en giftet flest i 2018

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Per A. Thorbjørns­en er Stavangers travleste seremonime­ster i det første året med borgerlige vielser i Rådhuset. Venstrevet­eranen spleiset 51 ektepar. Det var ved forrige årsskifte at ansvaret for å inngå borgerlige ekteskap ble overført fra Tinghuset til Rådhuset. Statistikk­en viser at 265 par har valgt en kommunal ramme rundt starten på sine ekteskap.

En rekke politikere og noen få administra­tive ledere i kommunen meldte seg til den høytidelig­e tjenesten. Etter ett år er listen nå klar over hvem som har viet flest. Per A. Thorbjørns­en topper med 51 vielser, nokså nøyaktig én per uke.

– Ble det så mange som 51? Det var en heftig innspurt. Jeg mener det var 12 vielser på en dag, jeg mener det var fredag 14. desember, sier Thorbjørns­en.

Ifølge ham er det mest en tilfeldigh­et at han topper listen.

– Vi har fordelt ansvaret slik at vi har en fredag hver. Noen ganger ber ekteparet om å få en annen vigsler, men stort sett går det som oppsatt på timeplanen, sier Thorbjørns­en.

– Stort å oppleve

Han synes det er en stor opplevelse å få lov til å vaere vigsler. – Man møter to mennesker i døra, som man i de fleste tilfeller aldri har møtt før. Derfra går vi på en måte in i en boble, med veldig sterke ord og sterke følelser. Jeg er veldig glad for å få lov til å vaere med på det, sier Thorbjørns­en.

Den største utfordring­en er å uttale navnene riktig, siden det ofte er svaert internasjo­nale selskap som ankommer formannska­pssalen.

– Det har hendt at det er fire forskjelli­ge nasjonalit­eter, med ektefolk og forlovere. Noen av dem har ekstremt komplisert­e navn. Jeg husker en vielse der jeg hadde pugget brudens navn og trodde jeg hadde grepet på det. Men etter hvert som jeg leste navnet hennes tre ganger gjennom seremonien, skjønte jeg at jeg ikke hadde grepet i det hele tatt. Uttrykket hennes skiftet fra lett undring til latter. Men hun ble gift, forsikrer Thorbjørns­en.

– Hva er honoraret for å gifte folk for tiden?

– Vi får visst 500 kroner per vielse. Samtidig har jeg aldri kjøpt flere nye dresser enn jeg gjorde sist år. Man må prøve å vaere representa­tiv i slike sammenheng­er, sier Per A. Thorbjørns­en.

Varaordfør­er Bjørg Tysdal Moe (KrF) kommer på sølvplass, med 42 vielser. Videre: y Arnt-Heikki Steinbakk

(Ap): 37 y Bjarne Kvadsheim (Sp): 30 y Eirik Faret Sakariasse­n

(SV): 24 y Sissel Knutsen Hegdal

(H): 13 y Torfinn Ingeborgru­d

(MDG): 13 y Kari Nessa Nordtun

(Ap): 12 y Frode Myrhol (FNB): 12 y Egil Olsen (H): 10 y Christian Wedler (Frp): 5 y Christine Sagen Helgø

(H): 2.

I tillegg har 14 par valgt å bli viet av folk som jobber i Stavanger kommune, eksempelvi­s byggesakss­jef Kristin Fjeld Eiken (6), som dermed må antas å ha fått en solid grunnmur å bygge ekteskapet på.

Borgli topper?

Etter alt å dømme må Per A. Thorbjørns­en likevel se seg slått, for varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes hadde allerede tidlig i høst viet 49 ektepar, ifølge Aftenblade­t 26. september.

 ??  ?? Kommunalrå­d Per A. Thorbjørns­en (V) .
Kommunalrå­d Per A. Thorbjørns­en (V) .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway