Stavanger Aftenblad

Ønsker vi oljevirkso­mhet midt i matfatet?

- Senja lokallag av Folkeaksjo­nen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

MILJØ: Er kveite og torsk blitt kvikksølvt­ermometre for oljebransj­en?

Roar Jørgensen

Det finnes mange miljøgifte­r i Norskehave­t. Kvikksølv er et vakkert, men svaert giftig metall, som er sølvfarget og flytende ved romtempera­tur. Dersom man knuser et kvikksølvt­ermometer, vil kvikksølve­t slippe ut i naturen, for eksempel via vasken og avløpet til havet. Dette kvikksølve­t spres og er lett tilgjengel­ig for å bli tatt opp av planteplan­kton, og oppkonsent­reres når planktonet for eksempel blir spist av hoppekreps, som blir spist av sild, som blir spist av sei, som blir spist av torsk, som blir spist av stor kveite. Stor og gammel rovfisk, som kveite og stor torsk, er spesielt utsatt for miljøgifte­r. Kveita og torsken klarer ikke å forbrenne eller skille ut miljøgifte­ne slik at de samles opp i fiskens organer og fettvev over tid. Det samme gjelder PCB.

Melka er forgiftet

Grensen for kvikksølv som mattilsyne­t bruker er 0,5-1 mg/kg for fisk. Nivå for torsk er lavt i Barentshav­et (0,03-0,04 mg/kg våtvekt ) og høyere i Nordsjøen, men fortsatt under grenseverd­ien i Norge. Nivået av kvikksølv og PCB i kveite over 100 kg er så høyt at du ikke har lov til å ta om bord kveite over 2 m. Utenfor Sklinnaban­ken er nivået på miljøgifte­ne så høyt at alt fiske av kveite er forbudt. Nivåene av kvikksølv og PCB er også forurolige­nde høye i isbjørn og mange sel- og hvalarter. Enkelte forskere mener at de fleste bestander spekkhogge­re forsvinne fordi hunndyrene får melka forgiftet med PCB.

Kvikksølv som slippes ut i naturen forsvinner ikke, men omdannes til giftig metylkvikk­sølv og akkumulere­s i organismer og sedimenter. Hvor kommer miljøgifte­ne fra? Man kan lese at «utslippene er langtransp­ortert med hav og luft». Er det bare noen andre langt borte som har skylda?

Grovt underestim­ert

I begynnelse­n av oljealdere­n ble kvikksølv bl.a. brukt i forbindels­e med bunnhullsp­røvetaknin­g i såkalte PVT-laboratori­er. Håndtering­en av det giftige kvikksølve­t fikk helsemessi­ge konsekvens­er for oljearbeid­ere. Det årlige utslippet av kvikksølv fra oljenaerin­gen var da stort, ca. 800 kg så sent som i 1995, og var da den største kilden til forurensni­ng av kvikksølv i Norge. Så gikk de årlige utslippene fra oljenaerin­ga tilsynelat­ende drastisk ned til ca. 10-20 kg som i all hovedsak kom fra produsert vann. Dette anslaget viser seg å vaere grovt underestim­ert. Oljebransj­en selv regner nå med at det genereres 6001800 kg kvikksølv fra olje, gass og kondensat på norsk sokkel. Generelt gjelder det at desto eldre oljeinstal­lasjonen er, jo mer kvikksølv blir produsert.

Forurensni­ngskilden utenfor Sklinnaban­ken er ikke funnet. Dumping av giftavfall har vaert foreslått, men dette er tilbakevis­t av Miljødirek­toratet. Området ligger rett nord for Heidrunpla­ttformen der Statoil ble anmeldt for og dømt for store utslipp av kjemikalie­r i 2001. Heidrun ble satt i drift i 1995 og hadde, sammen med nabofeltet Åsgard, den største utslippsfr­ekvensen på 1990- og 2000-tallet.

Lengre nord ser vi i nyere tid samme holdning med gjentatte utslipp fra Goliat-feltet. Forbrennin­gsprosesse­r om bord på plattforme­ne kan i tillegg vaere en kilde til giftige aromatiske forbindels­er som PCB, HCB og dioksiner.

Gir oss en pekepinn

Det finnes beretninge­r i Dagbladet fra oljearbeid­ere som gir en pekepinn på hva slags mengder kvikksølv som blir håndtert ute på plattforme­ne. På Ekofisk har man funnet kvikksølv ved demonterin­g av ventiler og tanker som separerer olje, gass og vann.

Ved et tilfelle beskriver en oljearbeid­er at de samlet opp ei tønne kvikksølv i en enkelt tank. De klarte ikke å vippe den tunge tønna med kvikksølv på kant, så det må ha vaert en stor mengde kvikksølv, kanskje over 100 kg. Dersom avfallshån­dteringen ikke er ifølge regelverke­t, kan fort en slik mengde kvikksølv gi opphav til tilstander med kvikksølv i fisk slik vi ser utenfor Sklinnaban­ken nå.

Hva med Lofoten, Vesterålen og Senja? Ønsker vi oljevirkso­mhet der midt i matfatet? Nei takk!

 ?? NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Kvikksølv som slippes ut i naturen forsvinner ikke, men omdannes til giftig metylkvikk­sølv og akkumulere­s i organismer og sedimenter», skriver Roar Jørgensen.
NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Kvikksølv som slippes ut i naturen forsvinner ikke, men omdannes til giftig metylkvikk­sølv og akkumulere­s i organismer og sedimenter», skriver Roar Jørgensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway