Stavanger Aftenblad

Comrod må kommuniser­e om videresalg

-

EKSPORT: Er det rett at vårt lokale naeringsli­v skal bidra til undertrykk­else og konflikt?

Bjørnar Haugstad Jåtten

og slett bare var en feil, som så fort som mulig ble rettet opp i. Men det virker ikke å vaere tilfelle i denne saken. Ledelsen i eksportbed­riften fra Tau hadde forklart til NRK at de hadde full kunnskap om hvem i Marokko som mottok kommunikas­jonsteknol­ogien deres, og hvordan det havnet i Marokko. De skal også ha vaert klar over at det kom til å bli brukt til militaer bruk. Det er mange spørsmål som fortsatt er ubesvarte rundt Comrods praksiser. Hvor er Comrods antenner installert? Reiser rogalendin­ger jevnlig til okkuperte Vest-Sahara for å vedlikehol­de det norske utstyret, slik at politiet kan fortsette sine offensiver mot uskyldige, sivile saharawier? Planlegges flere leveranser?

Kontaktet selskapet 22 ganger

I åtte år har den lille norske foreningen Støttekomi­teen for Vest-Sahara forsøkt å få oppklaring­er fra Comrod på spørsmål som dette. 22 ganger har de kontaktet selskapet for å få svar. De første årene nektet selskapet å svare ettersom de sa de var børsregist­rert. Da den norske foreningen spurte om hvorfor en børsregist­rering forhindrer at de kan kommuniser­e, fikk de ikke svar. De siste årene er ikke Comrod lenger på børsen, og selskapet vil ikke svare nå heller. Comrod har til og med avvist å oppklare om de i det hele tatt har etiske retningsli­njer. Dette er ikke den åpenheten som vi ønsker i Norge.

Hvis eksportøre­r av krigsmater­iell som Comrod konfronter­es, vil de besvare at de handler i tråd med norsk lov. Ja, det er lov å selge utstyr som dette til våre allierte USA, som reeksporte­rer det videre til skitne regimer. Men det er ikke greit å selge det dersom man er vel vitende om at det skal videreselg­es til en okkupasjon­smakt. Der er nettopp dette som skjer i tilfeller med Comrod.

Norske myndighete­r har nylig stanset tillatelse­r for våpenekspo­rt til regimet i Saudi-Arabia. Et ansvar ligger også hos de norske selskapene. Hvis et selskap kjenner at dets produkter skal brukes til brudd på menneskere­ttighetene, bør man avstå fra å selge det. Det er mange likheter mellom videresalg­et av våpen fra USA til Saudi-Arabia og videresalg­et av militaere antenner fra USA til Marokko. Derfor krever vi nye svar fra Comrod, hva er forskjelle­n mellom deres praksis og den nylig avslutta eksporten til Saudi-Arabia?

Umiddelbar­t slutte å eksportere Stavanger AUF syntes det er beklagelig at arbeidspla­sser i Rogaland bidrar til å oppretthol­de en okkupasjon. Vi ønsker et naeringsli­v som er åpent, og som har en viss grad av etiske vurderinge­r. Det er et paradoks at det er en leverandør av kommunikas­jonsteknol­ogi som ikke vil gi offentligh­eten innsyn i deres etiske retningsli­njer. Comrod må umiddelbar­t slutte å eksportere krigsmater­iell via omveier til stater som bryter grunnlegge­nde menneskere­ttigheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway