Stavanger Aftenblad

En verden i folder og sprekker

- Trond Borgen

UTSTILLING: Ferske fossiler – en selvmotsig­else, naturligvi­s. Likevel er det nettopp det den svenske bergenskun­stneren Sofia Eliasson gir oss i sin utstilling i Prosjektro­m Normanns. Prosjektro­m Normanns: Sofia Eliasson, Fossil Beds, installasj­on. T.o.m. 20. jan.

Med en form for akrylbaser­t kunstig harpiks lager hun avstøpning­er av hverdagsli­g, funnet materiale, det som vanligvis er oversett, dumpet og forkastet. Hun viser oss lokalt stoff fra Stavanger-området; kortreist kunst. Avtrykkene er skulpturer og relieffer montert som en helhetlig rominstall­asjon, kalt «Fossil Beds».

Slik skaper hun ikke bare et speilbilde av samfunnets skyggeside, det nesten ikke-eksisteren­de. Hun viser oss også et vrengebild­e av samfunnet vårt, ettersom de størknede avtrykkene er framstilt som et negativt rom. Som om vår verden viser seg med vrangsiden fram. Da kan den framstå både som gjenkjenne­lig og som ganske fremmed, for avstøpning­ene har interessan­te abstrakte kvaliteter.

Utstilling­en åpenbarer en verden av folder og sprekker, taktile spor etter menneskers liv.

Fjern framtid

Når jeg får øye på ting jeg kan identifise­re her, er det som fossilakti­ge elementer i en større helhet. Det er ikke trilobitte­r jeg ser, heller ikke dinosaurer, men elementer fra min egen hverdag, som om noen i en fjern framtid har gravd dem fram fra jord og stein for å stille dem ut som interessan­te fortidsfun­n. Det åpner for et spesielt blikk på vår egen tid, som om den tilhører fortiden; for her ligger vår sivilisasj­on allerede i en slags ruiner, forseglet i fossilens form.

På ett plan domineres disse avstøpning­ene av fravaerets estetikk. Det er som om Eliasson spør om vi virkelig vil savne denne sivilisasj­onen – om den er noe å samle på. Og så føyer hun til en ekstra dimensjon, ved å kople et dobbelt tidsperspe­ktiv til utstilling­en, gjennom den britiske 1800-talls paleontolo­gen Mary Anning.

Anning fant dinosaursk­jeletter ved sørkysten av England, og hun bidro til å skape våre første klare forestilli­nger og bilder av førhistori­sk liv: Henry De La Beche skildret i en akvarell dinosauren­e og deres omgivelser, basert på Annings forskning. Bildet ble mangfoldig­gjort gjennom grafiske trykk og bokillustr­asjoner, og ett av disse har Eliasson inkorporer­t som et fossilavtr­ykk i utstilling­en.

Et trykk av trykket, en kopi av en kopi, likevel gjenreist som et originalt kunstverk av Eliasson, som gjør tidsperspe­ktivet dobbelt ved å vise både til dinosaurfo­rskningen snart 200 år tilbake, og til dinosauren­es egen tid for millioner av år siden.

Evigheten

En rekke kunstnere har arbeidet med avstøpning­er av hverdagsgj­enstander; Eliasson skiller seg ikke vesentlig ut i materialer og arbeidsmet­ode. Men ett av elementene som gjør utstilling­en hennes mer interessan­t enn de fleste innen dette feltet, er nettopp dette tidsperspe­ktivet, fordi det kan få oss til å se vår egen tid og plass på jorden på ny måte. Kanskje er vi ikke så betydnings­fulle, likevel, i den store sammenheng­en.

Et annet aspekt som hever utstilling­ens kvalitet er dens andre kunstverk: Hun har malt galleriveg­gene i en mørk rødbrun farge, med svart og rød jernoksid utvunnet av jorden i Nordland, med tittelen «The Vastness of Time Contained in One Colour». Det er som om Eliasson trekker inn naturen og klodens historie i et eneste stor malerisk sveip og plasserer evighetens utstreknin­g innenfor galleriets lille format.

Det øker naturligvi­s også både den visuelle og den konseptuel­le appellen at fossilskul­pturene er montert på svaert estetisk tiltalende vis inne i denne evighetens ulmende jernfarge.

Det åpner for et spesielt blikk på vår egen tid, som om den tilhører fortiden; for her ligger vår sivilisasj­on allerede i en slags ruiner

 ?? TROND BORGEN ?? Sofie Eliassons «Fossil Beds», akrylbaser­t kunstharpi­ks.
TROND BORGEN Sofie Eliassons «Fossil Beds», akrylbaser­t kunstharpi­ks.
 ?? TROND BORGEN ?? Sofie Eliassons «Fossil Beds», akrylbaser­t kunstig harpiks; og «The Vastness of Time Contained in One Colour», veggmaleri med svart og rødt jernoksid.
TROND BORGEN Sofie Eliassons «Fossil Beds», akrylbaser­t kunstig harpiks; og «The Vastness of Time Contained in One Colour», veggmaleri med svart og rødt jernoksid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway