Stavanger Aftenblad

Eivind Haga er død

-

MINNEORD: Eivind Haga døde like før det nye året startet. Det skjedde etter en tid med alvorlig sykdom. Han ble 85 år.

Eivind Haga startet sin karriere som ivrig speider, turentusia­st og som medlem i Røde Kors’ redningsko­rps. Alt som gymnasiast var han en lidenskape­lig fan av Sigmund Freud og hans psykoanaly­se. Denne bakgrunnen ble bestemmend­e for Eivinds yrkesvalg og faglige karriere:

I det militaere ble han sanitetsso­ldat og innkalt til tjeneste på Militaersy­kehuset i Oslo. Etter avtjening fikk han også med seg et års psykologis­tudium ved universite­tet. Det var likevel legeyrket som etter hvert trakk sterkest i Eivind, noe som i 1956 førte ham til universite­tstudier – først i Freiburg, siden i Berlin, Århus og Kiel. Han ble lege.

Imidlertid stakk Freud og psykologi så dypt at han nokså snart spesialise­rte seg i psykiatri med hovedfokus på psykoterap­i.I denne egenskap ble Eivind en av pionerene innen norsk psykiatri hvor han etter hvert også ble en etterspurt veileder i utdanninge­n av nye psykiatere. Han gjorde tjeneste ved flere psykiatris­ke avdelinger, bl.a. ved Åsgård i Tromsø, Lien på Dikemark sykehus og fra 1973 ved psykiatris­k avdeling, Sentralsyk­ehuset i Stavanger.

Det som ellers karakteris­erte Eivind, var hans sans for – og kompetanse i – sakral og klassisk musikk. Uten tvil var denne interessen basert på opplevelse­r han fikk da han som 12-åring ble opptatt i Domkoret, guttekoret ledet av Torris Storaekre. Han lot få offentlige konserter gå seg forbi. På dette området var salmeskatt­en og Bachs kantater Eivinds spesialite­ter. Helt fra sine unge år til høy alderdom var han en trofast lytter til «Salmer og sanger vi ofte synger» i NRK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway